Actueel

Het seizoen van: Sparta Rotterdam

Het seizoen zit er weer op. Alle promovendi en degradanten zijn bekend. Sparta is één van hen, door de nacompetitie promoveerden zij naar de Eredivisie. Verslag via Sparta On Tour

Voor het seizoen begon waren er van de supporters en van buiten af hoge verwachtingen. Er kwamen aan het begin van het seizoen een aantal ervaring jongens richting het Kasteel. Denk aan aan Gregor Breinburg, Lars Veldwijk en onze rappende voetballer Royston Drenthe. Hierin heeft Henk van Stee goed werk afgeleverd. Sparta en Twente met als outsiders als NEC en Go Ahead Eagles gingen meedoen om de promotie, aldus de technische staf.

Het seizoen begon in de Grolsch Veste met een kraker: FC Twente-Sparta. Ondanks het goede spel van onze jongens gingen we hier, mede door een onterechte penalty, met een zure 2-1 nederlaag naar huis toe. Hierna bleven onze jongens negen competitiewedstrijden op rij ongeslagen. Een aantal wedstrijden werd gewonnen op veerkracht, nadat we eerst achterstonden. Na een 3-2 overwinning op Telstar was de eerste periodetitel voor Sparta een feit. Dit zorgde voor een enorme opluchting op het Kasteel waarna er een spontaan feest ontstond met spelers en supporters in het supportershome.

In de tussentijd verloor onze club wel beschamend met 3-2 van Noordwijk voor de KNVB beker op 25 september. Dit wordt door de supporters ook wel gezien als iets typisch Spartaans. De KNVB beker is hierdoor een kort hoofdstuk geworden voor onze club dit seizoen.

Sparta was dit seizoen op vreemde bodem een hele andere ploeg dan in eigen huis. We speelden ijzersterk, maar lieten wel punten liggen thuis tegen Roda JC. En dat na een 2-0 voorsprong. Dit was voor de thuiswedstrijden een incident te noemen. Uit waren we een stuk minder. We verloren bijvoorbeeld op een schandalige manier met 3-0 van Helmond Sport. Deze ploeg stond eind november laatste en had nog geen wedstrijd gewonnen en had ook al anderhalf jaar thuis niet gewonnen. Na twee ruime thuis overwinningen en nederlaag op bezoek bij Jong Ajax gingen we de winterstop in. De beloften blijven een treurige ambiance om betaald voetbal te moeten spelen.

Eén van de wedstrijden die ons het meest bij is gebleven de eerste seizoenshelft is de 0-0 tegen Top Oss. De dag voor de wedstrijd werd een volle Stint geschept door een trein. Op die avond leek voetbal even onbelangrijk en hebben wij als supporters gepast onze steun betuigd aan de Ossenaren.

In de winterstop heeft Sparta zich versterkt met Lassane Faye, Laros Duarte en Dirk Abels. Deze jongens hebben zich na de winterstop geruisloos in de basis gespeeld en hebben een prima tweede seizoenshelft gedraaid bij onze club.

In de maanden december tot februari hebben we veel punten laten liggen.Hierdoor liep Twente gemakkelijk van ons weg en werd het verschil acht punten. Op 8 februari was Sparta- Twente en konden we het verschil terug brengen tot vijf punten. Deze wedstrijd verloren wij echter met 3-0 waardoor onze titelaspiraties in de prullenbak konden. Hierna is Sparta tot aan Top Oss thuis veertien wedstrijden ongeslagen geweest.

Hierbij springt vooral de wedstrijd op 1 april tegen MVV eruit, omdat Sparta toen 131 jaar bestond en de Spangenaren ook hun 10 jarige bestaan vierde. Die veertien wedstrijden waren wel een soort van veredelde oefenwedstrijden en al een voorbereiding voor de play-offs. Vervolgens verloren we in eigen huis 1-4 van Oss en haalden we de laatste wedstrijden van het seizoen weinig punten. Waardoor we als supporters met een minder gevoel de play-offs ingingen. In de laatste thuiswedstrijd probeerde de supporters door middel van een sfeeractie de spelers duidelijk te maken dat we samen alles moesten geven in de play-offs om de doelstelling promotie te behalen.

Omdat we als tweede waren geëindigd in de reguliere competitie starten we gelijk in de halve finale van de play-offs. Hierin treffen we Top Oss. Dit werd door de supporters als een moeilijke tegenstander gezien zeker met de 1-4 nederlaag in eigen huis in april nog in het achterhoofd. Na een moeizame eerste helft kwamen we in de tweede helft na drie mooie goals van Abdou Harroui als winnaar uit de strijd. Met deze 0-2 overwinning hadden we een goede uitgangspositie om dit drie dagen later thuis af te maken. Dit gebeurde redelijk gemakkelijk met een 3-0 overwinning thuis.

Hierdoor gingen we naar de finale waarin de Graafschap onze tegenstanders was. We begonnen met een thuiswedstrijd waarin we de eerste zestig minuten prima voetbal speelde en ook verdient op een 1-0 voorsprong kwamen. We hadden zat kansen om onze voorsprong uit de breiden. Rond minuut 60 kwam de Graafschap uit het niets op 1-1 en kreeg Sparta het moeilijker helemaal toen Vriends 15 minuten voor tijd ook nog met rood het veld mocht verlaten. Sparta hield lang vol en leek het gelijkspel over de streep te trekken tot we in minuut 93 een penalty tegen kregen die werd benut. Hierdoor verloren we onverdiend met 1-2 in eigen huis. In de return op de Vijverberg promotie bewerkstelligen werd een hele moeilijke opgave voor onze jongens door deze nederlaag.

Op 28 mei trokken we met een vol uitvak van 550 Spartanen richting Doetinchem om nog een keer samen met de spelers alles te geven. Dit werd een wedstrijd waarin het heel lang 0-0 bleef ondanks wat kansen voor beide ploegen. Nadat de keeper van de graafschap in minuut 76 twee keer redden op inzetten van Veldwijk tikte Dervisoglu de 0-1 binnen voor Sparta. In minuut 83 kregen we een corner die werd genomen door Laros Duarte uit deze corner kopte Auassar de 0-2 binnen waarna er een orkaan van vreugde volgde vanuit het uitvak. Hierna hield Sparta nog tienminuten vol en toen de scheidsrechter affloot barstte supporters en spelers in tranen van blijdschap uit en ontstond en erg mooi feest om de promotie te vieren. Na terugkomst op het Kasteel werd dit feest tot in de late uren verder gevierd. Al met al een bewogen seizoen voor onze mooie club en op naar een mooi jaar Eredivisie volgend seizoen.

In de Hekken
In de Hekken brengt vanaf 2010 een doorlopende ode aan de voetbalsupporter, en is sinds die tijd één van de grootste websites voor (fanatieke) voetbalsupporters in Nederland en België.

Reageren is niet mogelijk.

0 %