ActueelInterviewsKeuken Kampioen Divisie

Het seizoen van: Roda JC

Het (betaald) voetbalseizoen zit er weer op in Nederland. Tijd om terug te blikken met een aantal gruwelijk lekkere foto’s en video’s. Vandaag aandacht voor Roda JC. De foto’s en tekst komen van onze vrienden van Ultras Kerkrade. 

Voordat het seizoen begon wisten we dat het een heel zwaar seizoen ging worden, heel veel onduidelijkheden na de afgelopen degradatie. Toch werd er op het begin van het seizoen een motiverende film gemaakt die laat zien wat deze club voor ons betekent. Wij werden uiteraard gevraagd om te helpen bij het maken van filmmateriaal. Nogmaals complimenten aan Joris Hoefakker voor het maken hiervan.

Wij waren van plan om de eerste thuiswedstrijd van het seizoen een sfeeractie te laten zien. Bijkomend nadeel van de degradatie was dat we ook weer tegen beloftenteams moesten aantreden. Uitgerekend de eerste thuiswedstrijd moesten we het opnemen tegen Jong Ajax. Ons statement heel duidelijk: wij laten ons groepsdoek niet bij thuiswedstrijden zien tegen beloftenteams en uitwedstrijden naar beloftenteams zullen wij niet afreizen.

De eerste uitwedstrijd van het nieuwe seizoen stond gepland tegen Almere, uitgerekend de club die ons liet degraderen naar de Eerste Divisie. Dit keer wisten we wel te winnen.

De volgende thuiswedstrijd was tegen NEC en hier konden wij wel eindelijk onze sfeeractie laten zien.

Buiten de stadionverboden die leden kregen met acties binnen het stadion werd onze groep ook nog getroffen door een belachelijke actie van het Openbaar Ministerie. Vier leden kregen een stadionverbod voor een incident dat totaal niet wedstrijd gerelateerd was. Deze jongens hebben buitenproportionele straffen gekregen en als groep hebben we zoveel mogelijk gedaan om ze te blijven steunen. Op zulke momenten is weer gebleken dat de groep veel meer is dan alleen maar voetbalvrienden.

Hoewel wij later in het seizoen een hele spannende wedstrijd speelden tegen Ajax, stond eerder in het bekerseizoen een leuke uitwedstrijd gepland naar Ermelo. Een aantal Roda supporters vertrok die dag vroeg naar Ermelo om daar de hele middag in het zonnetje op het terras te zitten. Een prima dag die met een aardige uitslag werd afgesloten.

Helaas is het niet altijd zo mooi als in Ermelo. Sinds dit seizoen heeft de club het nodig geacht om een beveiligingsbedrijf in te huren. Speciaal voor de Koempeltribune. Waarom is ons een raadsel. Beveiligers van dit bedrijf, bekend van hun ‘oranje hesjes’, veroorzaken sinds hun komst doorlopend ergernissen. Door voortdurend supporters die de wedstrijd volgen aan te spreken op futiliteiten en als de supporter die aangesproken wordt niet direct in de houding springt wordt er direct een agressieve houding aangenomen door de beveiliger. Tegen Sparta kwam de ergernis vervolgens tot een voorlopige climax.

Wederom was er discussie over futiliteiten (een tekst op een t-shirt!) en beveiligers eisten persoonsgegevens. Je moet weten dat deze mensen totaal niet bevoegd zijn om persoonsgegevens te eisen. Toen de betreffende supporter weigerde, wilde men een aanhouding verrichten, hetgeen ook niet toegestaan is. Als klap op de vuurpijl werd een supporter die de beveiliger erop wees dat hij geen van deze bevoegdheden heeft, in een wurggreep genomen en van de tribune gesleurd.

Wij besloten met een groot aantal andere supportersgroepen om de thuiswedstrijd tegen Helmond te boycotten. Een andere optie was er niet: zij eruit of wij eruit. Na een aantal gesprekken en flinke discussies over en weer wisten wij met onze samenwerking het beveiligingsbedrijf van onze tribune te houden. Dit liet zien dat, wanneer de supporters een front vormen, je de baas kan blijven binnen je eigen club!

Door de degradatie stond ook weer de enige echte derby van het zuiden tegen onze aartsrivaal MVV op het programma. Een wedstrijd die wat ons betreft gewonnen moet worden en waar er echt grenzen mogen worden overschreden om de winst te halen. Wij gingen de laatste training bezoeken om de ploeg nog een steun in de rug te geven. Helaas verloren wij de derby met 2-0. De spelers misten deze wedstrijd de absolute wil om te winnen.

Twee weken later stond er voor ons een gezellig weekend op het programma. Op vrijdag zouden wij naar Oss afreizen voor een uitwedstrijd van Roda. Hier lieten wij weer eens zien waar wij bekend om staan. Pyro!

De dag erna vertrokken wij vroeg met een eigen bus naar Bochum om onze vrienden uit Aachen te steunen in de wedstrijd tegen Wattenscheid. Dit was deels een verrassing aangezien wij niet hadden aangekondigd om met een grote groep af te reizen. Wij hadden wel contact gelegd in welke kroeg onze vrienden zouden verzamelen. Een uitwedstrijd zoals een uitwedstrijd hoort te zijn. Van tevoren in een kroeg wat drinken om vervolgens gebroederlijk naar het stadion te gaan. Kon dit ook maar in Nederland!

In de maand december stond de bekerwedstrijd tegen Ajax op het programma. Deze wedstrijd zaten er weer bijna 15.000 mensen op de tribune. Iets wat natuurlijk heel mooi is maar wie zien deze aantallen liever wekelijks. Voor ons kent clubliefde geen divisie! In 90 minuten hielden wij Ajax op 1-1 en in de verlenging kregen wij zelfs nog de betere kans op een doelpunt. Toch moest de beslissing vallen door middel van strafschoppen. Hier trok Ajax aan het langste eind. Geen schande natuurlijk, Ajax pakte de dubbel en wist het tot de halve finale van de Champions League wist te schoppen.

In het weekend erna stond de wedstrijd uit bij FC Den Bosch gepland. Dit was een hele belangrijke wedstrijd in de tweede periode, op het moment van spelen stonden wij eerste in de periode en FC Den Bosch tweede. Bij winst waren we dus bijna periodekampioen en daardoor zeker van nacompetitie. Bij deze wedstrijd wisten gelukkig weer eens meer medesupporters de weg naar het uitvak te vinden. Helaas won FC Den Bosch deze wedstrijd waardoor wij met lege handen naar huis reisden.

Waar eerder in het seizoen de Officier van Justitie nog het stadionverbod van een van onze leden opheft, daar komt de KNVB een paar maanden later aankakken om een stadionverbod te geven van 36 maanden. Met deze actie liet de KNVB maar weer eens zien, dat men in Zeist schijt op de rechtelijke macht en gewoon doet waar het zelf zin in heeft. Wij vinden dit belachelijk maar de hele rechtsgang tegen supporters kent sowieso alleen maar dieptepunten in Nederland.

Waar de vorige derby verloren werd, was de thuiswedstrijd gewoon flink verneukt. De lokale driehoek vond het nodig om dergelijke restricties op te leggen aan MVV supporters waardoor de MVV supporters, terecht, besloten te boycotten (Klikken!). Wij hadden inderdaad ook belachelijke maatregelen in Maastricht. Maar ”onze” driehoek ging bij MVV net een stapje verder.

Wij willen een derby waar van beide clubs volle uitvakken kunnen afreizen, dat maakt een derby zo bijzonder. Wij besloten daarom om onze sfeeractie af te blazen voor MVV thuis en onze tijd en energie niet te steken in iets waarmee wij de tegenstander niet konden imponeren. Uiteindelijk is er genoeg geschreven over deze wedstrijd voordat de wedstrijd überhaupt gespeeld werd.

Tot overmaat van ramp gaven we een 2-0 voorsprong weg. Het 2-2 gelijkspel voelde dan ook als een nederlaag.

In de maand april stond er een weekend in het teken van vriendschap. Op vrijdag stond de uitwedstrijd naar FC Eindhoven gepland en bij ons zat de halve bus gevuld met vrienden uit Aachen. De zondag erna zijn wij met een grote groep meegereisd met de uitwedstrijd van Alemannia Aachen naar Lippstadt.

Waar ons eigen seizoen eindigde in een flinke teleurstelling door het missen van de Play Offs om promotie/degradatie, konden we wel nog uitkijken naar een leuke wedstrijd van Alemannia Aachen. Alemannia speelde de finale in de Mittelrheinpokal tegen Fortuna Köln wat afgelopen seizoen in de 3.Liga heeft geacteerd. Aachen won deze finale ook nog eens, waardoor we toch nog reden tot juichen hadden.

Het seizoen is gelukkig ten einde. Helaas is het nog zwaarder gebleken dan in eerste instantie verwacht. Waar eerst de nacompetitie werd gemist, gaat het nu om het voortbestaan van de club. Roda JC kampt met een begrotingstekort van €900.000, daarom zijn wij met supporters begonnen om geld in te zamelen. Inmiddels is er een investeerder gevonden, uit Mexico. Aan alle Spaanstalige reacties op Twitter te lezen, beloof dat weinig goeds.

In de Hekken
In de Hekken brengt vanaf 2010 een doorlopende ode aan de voetbalsupporter, en is sinds die tijd één van de grootste websites voor (fanatieke) voetbalsupporters in Nederland en België.

Reageren is niet mogelijk.

0 %