Het (betaald) voetbalseizoen zit er weer op in Nederland. Tijd om terug te blikken op afgelopen seizoen met een aantal lekkere foto’s en video’s. Vandaag kijken we terug op het seizoen van RKC Waalwijk, die via de play-offs promoveerde naar de Eredivisie. De foto’s komen grotendeels van onze vrienden van Super Vak F en de tekst is geschreven door Kevin de Jong.

Het seizoen 2017/2018 was met een 18de plek wederom een jaar om snel te vergeten. In de voorbereiding op dit seizoen presenteerde RKC haar meerjarenplan met als doelstelling de club te worden zoals we vroeger altijd werden gezien. Echter waren de  verwachtingen voor het nieuwe seizoen niet positief gestemd. Zeker niet toen slechts twee weken voor de start van de competitie trainer Fred Grim pas werd aangesteld. Niemand maar dan ook geen een supporter van RKC durfde te voorspellen hoe het seizoen zal lopen……

Eerste seizoenshelft
De eerste wedstrijd tegen Telstar thuis werd nipt gewonnen door een doelpunt van Hansson, wat later ons goudhaantje uit Zweden blijkt te zijn. In de tweede wedstrijd, FC Den Bosch uit, werd een 2-1 achterstand omgebogen tot 2-3 winst, altijd lekker om op die manier een derby te winnen.

6 uit 2, wat zit er voor RKC dit jaar in het vat?  De dromende RKC-er kwam weer snel terug op aarde. Er volgde een serie van 8 wedstrijden zonder winst. In veel wedstrijden wel de complimenten en het betere spel, maar geen punten. Viel er tussentijds dan helemaal niks te vieren? Jawel… RKC maakte landelijk faam door eerst NAC en daarna het ‘grote’ PSV in het eigen Philips Stadion uit te schakelen. Helaas eindigde het bekeravontuur bij de kampioen, FC Twente.

We gingen de winterstop in met een notering op de 14de plek. Achja zolang we op vrijdagavond onze nek maar vol kunnen gooien met bier en dat ene doelpunt nog konden meekrijgen vonden we het wel best, het zal wel weer z’n seizoen worden.

Het omslagpunt
In de winterstop gebeurde er gelukkig in positieve zin een hoop rondom onze club. De verkoop van Frenkie de Jong, die ene speler die ooit voor de club uit Goirle-Noord speelde en ons 4 miljoen oplevert zorgde voor glunderende gezichten in Waalwijk. Met deze financiële klapper kan het meerjarenplan versneld worden met als eerste zaak het kunstgras eruit! Daarnaast werden er een drietal versterkingen naar Waalwijk gehaald. Spierings; ja die kerel van de 4-4 in minuut 95!, Sow en Heemskerk.

Tweede seizoenshelft
Met vijf gewonnen wedstrijden op rij begint RKC goed na de winterstop. RKC blijkt de tweede seizoenshelft een trein te zijn die moeilijk te stoppen is, thuis wordt er zelfs dik gewonnen van FC Twente, die revanche voelde heerlijk. Zo vlak voor het einde van het seizoen wordt het dan nog spannend, vele clubs zitten dicht bij elkaar en de kaarten voor de play-offs zijn nog lang niet verdeeld. Dan is het tweede paasdag, velen van ons vinden het niks op bij schoenmoeders op de bank te zitten en besluiten om met de partybus naar NEC – RKC te gaan!

We kunnen er wel weer veel woorden aan vuil maken maar daarvoor willen we je graag verwijzen na eerder geschreven artikelen op In De Hekken. Wij blijven bij ons standpunt: er is door diverse partijen, met name de lokale driehoek in Nijmegen foutief gehandeld waardoor wij onterecht terug zijn gestuurd naar Waalwijk. Hier stond ons een flink welkomstcomité te wachten, zoveel blauwe zal Donald Trump nog niet krijgen bij een staatsbezoek in Nederland. Later die week mochten onze geel-blauwen aantreden tegen GAE, waar deelname aan de play-offs veilig werd gesteld.

Play-offs
Heerlijk, in de eerste ronde revanche nemen op NEC, dat ging door vele rond in de bovenkamer. De heenwedstrijd (ja we mochten deze keer wel binnen!) was er een om snel te vergeten: 2-0. Enkele dagen later mochten zij dan eens op bezoek komen in het hol van de leeuw, dit bezoekje zullen zij nooit meer vergeten. Ons RKC wist namelijk met 3-0 te winnen en plaatste zich daarmee voor de volgende ronde.

Tja, dan mag je aantreden tegen eredivisionist Excelsior. Ieder met een geelblauw hart heeft nare herinneringen bij een ontmoeting met deze club uit Rotterdam. In 2014 ging het namelijk mis en degradeerden we naar de Jupiler League. De eerste wedstrijd wisten we te winnen met 2-1, we hadden het betere spel en er waren aanknopingspunten voor de return. Met 400 man werd er koers gezet naar Kralingen. ‘Hele vatte, halve worden’ klinkt het in een van de bussen. Vele weten niet waarom, wij wel. Een motto wat nooit meer vergeten zal worden! Na dik een halfuur maakt Spierings 0-1. Het uitvak ontploft. Na 45 minuten billen knijpen blijft de wedstrijd steken op een 1-1.  Met de spelers werd er na de wedstrijd en terug bij aankomst een groot feest gevierd. De FINALE was bereikt.

De finaleronde tegen GAE, iedereen heeft het geloof dat we dit kunnen. Er was immers recentelijk met 1-4 gewonnen van de club uit Deventer. Zelfs Donald Trump vond het bizar dat RKC zo ver is gekomen en bracht daarom een bezoekje aan het Mandemakersstadion. MAKE WAALWIJK GREAT AGIAN, deze boodschap bracht hij over aan de spelers! De eerste wedstrijd in Waalwijk eindigde in de brilstand, 0-0. Na de wedstrijd ontstonden er nog wat schermutselingen rondom het uitvak en buiten het stadion. Vanuit het uitvak klinkt het ‘die met die hoed is homofiel’, wijzend naar een markante man met een grote witte cowboyhoed op.

De supporters uit Deventer vonden het in aanloop na de return leuk om de spot te drijven met de Waalwijkse Cowboy. Het antwoord daarop volgde al snel, ruim 100 cowboys reisde samen met Donald af naar Deventer.  Helaas moesten vele van ons door het omrijden de 0-1 missen. De rest van de wedstrijd was een grote emotionele rollercoaster. Virtueel Eredivisie, dan weer niet, dan weer wel en dan een minuut voor tijd toch weer niet. We horen de stadionspeaker nog roepen dat alle supporters moeten wachten tot het signaal daar is om het veld te betreden. Mooi niet, zal Spierings gedacht hebben, ik jaag die bal nog één keer op doel, BINGO! JAAAAA, JAAA en nog eens JAAA, ik zie mensen vallen, springen, huilen en elkaar omhelzen. Nog een keer aftrappen, de bal wordt opgevangen en krijgt een peer na voren, waar Bilate staat te wachten en 1 op 1 naar de keeper gaat, penalty. Na afloop is het een groot gekkenhuis,  op de terugweg wordt er zelfs iemand vergeten bij het tankstation. Aangekomen in Waalwijk lijkt het wel oud en nieuw: veel vreugde, vuurwerk en mensen die je al een tijdje niet meer hebt gezien (achja dat hoort erbij).

De dag er op kwamen bijna 7000 man af op de huldiging. Een feest van nooit meer vergeten zal worden.

Na 4 seizoenen bagger te hebben gezien is RKC, eerder dan gepland, weer terug in de Eredivisie.
Met straks weer natuurgras in ons knusse stadion en een paar gerichte versterkingen erbij kijken wij weer uit naar de grote wedstrijden. Geen Jong Ajax en Jong PSV meer, maar weer het échte werk!

Beelden:

 

In de Hekken
In de Hekken brengt vanaf 2010 een doorlopende ode aan de voetbalsupporter, en is sinds die tijd één van de grootste websites voor (fanatieke) voetbalsupporters in Nederland en België.

Ook leuk om te lezen

Reageren is niet mogelijk.