Eredivisie

Het seizoen van: FC Groningen

Dit seizoen was een opmerkelijk seizoen in Groningen. Met hoge verwachtingen werd de nieuwe trainer Danny Buijs gepresenteerd: Dit resulteerde in rellen binnen de kleedkamer, van absolute degradatie kandidaat naar het spelen van play offs om Europees voetbal en het vertrek van de langst zittende algemeen directeur van Nederland, Hans Nijland. Een seizoen met fantastische awaydays en verschrikkelijke thuiswedstrijden. Aan de hand van foto’s nemen we jullie mee met een terugblik van het seizoen van FC Groningen.

Vitesse uit

FC Groningen begint het seizoen met een uitwedstrijd tegen Vitesse. Alle supporters hoop vol gestemd. Nieuwe trainer Buijs wil de mentaliteit die Groningen ooit kenmerkte weer terug zien. Bloed zweet en tranen. Dat is wat de supporters in Groningen graag willen zien. De voorbereiding verliep redelijk. Verdedigend stond het als een huis, scoren ging wat minder. Nog nooit werd Groningen door 472 man gesteund in de openingswedstrijd van het seizoen. Groningen verliest uit eindelijk met 5-1. Een teleurstelling.

Willem II thuis

De eerste thuiswedstrijd speelt de FC tegen Willem II. Dan moet het hier maar gebeuren. Het is opnieuw een verschrikkelijke wedstrijd. Willem II wint met 0-1 in Groningen.

De Graafschap uit

Ondanks de slechte resultaten reist Groningen met een zo goed als uitverkocht uitvak af naar Doetichem. Met veel vuurwerk, op en buiten het veld, schreeuwen de 512 Groningers de ploeg naar een 0-1 overwinning. De overwinning word gevierd met de spelers. Na de wedstrijd zijn er ongeregeldheden wanneer de Groningers hun auto op zoeken. Er worden flessen, stenen en asbakken gegooid vanuit een café van de Graafschap supporters.

FC Twente thuis (beker)

Na nederlagen tegen PEC Zwolle(thuis), Ajax(uit) en AZ(thuis) staat Groningen stijf onderaan in de competitie. Het is nu tijd voor een wedstrijd in de beker. Tegenstander is rivaal FC Twente. Er MOET gewonnen worden. Het is misschien wel hét dieptepunt in de eerste seizoenshelft van FC Groningen. Er word kansloos verloren van de Tukkers: 0-2. Buiten verzamelen supporters zich voor de hoofd ingang. “Nijland, rot op!” word er geroepen. FC Groningen zakt verder en verder weg.

Utrecht thuis

Een paar dagen later word het eerste punt in eigen huis behaald. FC Groningen speelt met 1-1 gelijk tegen FC Utrecht. De supporters van Groningen laten duidelijk merken achter spelers en staf te staan. Het bestuur kan op dit moment niet op steun rekenen.

PSV thuis

Voor de verandering verliest FC Groningen uitwedstrijden tegen ADO en Heracles. Op 27 oktober speelt het thuis tegen koploper PSV. Met een fantastische pyro van Noordtribune Groningen behaald Groningen bijna een resultaat. In de laatste minuten scoort PSV de 1-2. Opnieuw een tik voor supporters en spelers. Het leverde wel deze prachtige plaatjes op.

Excelsior uit

Excelsior uit. Één van de mooiste uitwedstrijden van dit seizoen. Een uitvak met goed zicht op het veld, eigen vervoer en een lekkere sfeer maakt dit voor vele Groningen supporters de mooiste van het jaar. Ook het resultaat was bevorderlijk, eindelijk eens een keer winst.

FC Groningen bungelt nog steeds onderaan in de Eredivisie maar weet nu eindelijk te winnen: 2-4.

Heerenveen thuis

De week er op speelt FC Groningen thuis tegen SC Heerenveen. Met een fantastische (bewegende) sfeeractie begint Groningen de wedstrijd. De wedstrijd is ook top. FC Groningen speelt, eindelijk, goed voetbal en de Friezen gaan met een 2-0 nederlaag weer huiswaarts.

VVV uit

Na een 1-0 nederlaag in de Kuip en een 5-2 overwinning op de andere degradatiekandidaat NAC speelt FC Groningen een uitwedstrijd tegen VVV Venlo. 150 supporters mochten afreizen per trein. Het was opnieuw een fantastische awayday. We hoeven geen woorden aan de wedstrijd vuil te maken (0-0).

Sittard uit

In Sittard bleek men niet capabel genoeg om een kleine 400 Groningers te ontvangen.  FC Groningen sluit de hectische eerste seizoenshelft met een 0-0 gelijkspel af. Lees hier meer over deze opmerkelijke gang van zaken. 

Heracles thuis

In de winterstop haalt FC Groningen zes nieuwe spelers. Er moest ook wel iets gebeuren. Met een mooie pyro begint Groningen met een 3-0 overwinning aan de tweede seizoenshelft.

Feyenoord thuis

Na een nederlaag in Eindhoven en overwinningen op Willem II en Vitesse speelt Groningen de beladen wedstrijd tegen Feyenoord. FC Groningen wint overtuigend op het veld, maar ook op de tribunes. (1-0)

Utrecht uit

FC Groningen word dit seizoen bij bijna elke uit wedstrijd gesteund door een goed gevuld uitvak. Zo ook in Utrecht waar 400 supporters de oversteek maken. Het blijft 0-0. FC Groningen staat op dit moment al achtste(!) omdat het hiervoor gelijk speelde tegen NAC en wist te winnen van Venlo.

AZ uit

Na de thuis overwinning op ADO Den Haag speelt FC Groningen de uit wedstrijd tegen AZ. De KNVB dreigt met het sluiten van de Z-Side voor één wedstrijd na de vuurwerk show tegen PSV en Heracles. Dit geld natuurlijk niet voor uitwedstrijden! Ondanks een 1-0 nederlaag kolkt het uitvak nog 30 minuten door na het laatste fluitsignaal. De rest van het stadion is dan al leeg. Het is de tweede nederlaag van de tweede seizoenshelft.

https://twitter.com/fcgradio/status/1112085318990266369

(Bron foto: www.noordtribunegroningen.nl)

Heerenveen uit

FC Groningen speelt hierna in de derby van het noorden tegen Heerenveen. Ondanks het verbod van de plaatselijke burgermeester op een corteo lopen zo’n 1200 supporters door de straten van het Friese dorp. Bij het stadion gaat van alles mis. Een groot deel van de Groningen supporters missen de eerste helft. Ondertussen in het stadion zijn er groene rookbommen te vinden op de thuis tribunes en er word een stadion fakkel vanuit het uitvak in het thuisvak gegooid. Er worden meer dan tien stadionverboden op gelegd. Volgend jaar wacht ons een verplichte buscombi. Op het veld blijft het vuurwerk uit: 1-1.

https://twitter.com/Petervdijken/status/1117395515921108992

Ajax thuis

De week erop speelt Groningen thuis tegen Ajax. FC Groningen houd lang stand maar verliest uiteindelijk met 0-1. Ondanks de nederlaag ook nu weer een mooi plaatje.

Zwolle uit

De volgende wedstrijd is een uitwedstrijd tegen PEC Zwolle. Door noodweer werd de wedstrijd in de 56e minuut gestaakt. Opnieuw word er nog lang na het fluitsignaal sfeer gemaakt. De wedstrijd word de maandag erop afgemaakt maar Groningen weet de 1-2 voorsprong niet te behouden: 3-2.

https://twitter.com/DasDas77/status/1121165877427175424

Sittard thuis

De laatste wedstrijd van het seizoen stond in het teken van het afscheid van een aantal spelers maar bovendien het afscheid van algemeen directeur Hans Nijland. Hans is meer dan twintig jaar werkzaam geweest bij FC Groningen. Zonder Hans was er geen FC Groningen zoals we dat nu kennen. Hans kreeg overigens nog een extra cadeautje. Groningen neemt deel aan de play offs voor Europees voetbal. Hans werd geëerd met dit schitterende spandoek.

Vitesse thuis & uit (play offs)

FC Groningen speelt thuis tegen Vitesse een goede pot en het feest word gevierd met de supporters. Een paar dagen later verliest FC Groningen de uitwedstrijd tegen Vitesse. Het eindigde allemaal waar het begon: met een kansloze nederlaag in Arnhem.

We bedanken Tom Kuipers van Boerenmacht voor het verslag.

In de Hekken
In de Hekken brengt vanaf 2010 een doorlopende ode aan de voetbalsupporter, en is sinds die tijd één van de grootste websites voor (fanatieke) voetbalsupporters in Nederland en België.

Reageren is niet mogelijk.

0 %