ActueelInterviewsKeuken Kampioen Divisie

Het seizoen van: FC Dordrecht

Het (betaald) voetbalseizoen zit er weer op in Nederland. Tijd om terug te blikken op alle supporters. Vandaag aandacht voor FC Dordrecht, dat sportief gezien weer een heel matig seizoen draaide. De tekst is afkomstig van De Publiekswissel en de foto’s van Frank Berkhout.

“De wedstrijd begint toch al om acht uur?”

“Ja, dat klopt, maar wij spelen tegen een belofte team.”

Boven de afzuigkap tikt de grote wijzer op de klok al over de acht heen.

Nadat ik mijn bestelling bij de toonbank heb gedaan, zie ik dat FC Dordrecht ook al met 0 – 1 achter staat.

“Doe vooral rustig aan,” zeg ik tegen de eigenaar van de snackbar.

De wedstrijd is zeker een kwartier aan de gang als wij het stadion binnen stappen.

Fashionably late zou onze Engelse vriend (Klikken!) zeggen.

Via de ingang lopen wij meteen naar de bar om een biertje te bestellen. Eenmaal binnen hoor ik meteen gejuich. Zo missen wij ook het tweede doelpunt van de avond. Het is FC Dordrecht in een notendop.

Voor onze vriendengroep is het een normale avondvulling. Eerst drinken wij een speciaal biertje in een kroeg in de binnenstad. Hoe later op de avond je speciaal bier drinkt, hoe slechter dat afloopt. Behalve de ervaren drinkers in de groep natuurlijk, waar iedereen al het ‘koppie eraf’ heeft gezopen, zitten die nog als een ware connaisseur een moeilijk uitspreekbare tripel te recenseren. Vandaar vervolgen wij onze weg naar de snackbar en het stadion. Naarmate het seizoen vorderde of de temperaturen lager werden, duurde dat ritueel voor de wedstrijd steeds langer. Daar ergens tussendoor bekijken wij de wedstrijd.

Voor de meeste is het Supportershome achter de Noord tribune het eindstation, hier verdwijnen meestal ineens leden van onze groep in het niets, en wordt er soms nog een laffe poging ondernomen om het Dordtse nachtleven in te duiken. Tijdens de wedstrijd verbeteren wij de wereld, bestellen wij wat lauwe halve liters en af en toe kijken wij eens naar het veld.

FC Dordrecht eindigde dit seizoen als zeventiende. Zo kende ons ‘cluppie’ sportief gezien een zeer matig seizoen. Terwijl Jan de republiek, de meest bekende Dordrechtsupporter, zijn zeventigste verjaardag vierde, verloren de Schapenkoppen met 8 – 1 bij FC Eindhoven. Het absolute dieptepunt. FC Dordrecht wist wel van kampioen FC Twente te winnen in de Grolsch Veste. Op het veld was het een grijs seizoen, buiten het veld gebeurde er heel veel.

 

Emotionele momenten

Vlak voor de allereerste thuiswedstrijd van het seizoen werd supporter Marco Franken via Stichting Ambulance Wens voor de laatste keer naar de Krommedijk gebracht. De ambulance, met daarin de ongeneeslijk ziek verklaarde supporter, werd met fakkels ontvangen voor het supportershome. Na de wedstrijd klommen de spelers het hek over om Franken een laatste eer te bewijzen. Zo begon het seizoen al emotioneel en dat leek als een grijze wolk boven de club te blijven hangen. Niet lang daarna overleed Franken en ook dit werd op gepaste wijze herdacht door de supporters met een spandoek op het veld.

In de maand december, vlak voor Sinterklaas, overleed Harold Hoornweg. De trouwe supporter kreeg, op een veel te vroege leeftijd van 41-jaar, een hartstilstand. Jarenlang liep Hoornweg rond als mascotte Sjakie in het schapenpak. Daarnaast speelde Hoornweg ook als Sinterklaas in Dordrecht en zette hij zich in voor de kidsclub. Zo kregen veel supporters opnieuw een harde klap te verwerken.

Na de winterstop was het nog steeds niet klaar met het nare nieuws als een supporter tijdens de laatste minuten van de wedstrijd op de koude betonnen tribune moet worden gereanimeerd. De euforie van het 3 – 3 gelijkspel, ook een gelijkspel werd dit seizoen gevierd als een overwinning, gaat gepaard met een incident. Met spoed wordt de supporter naar het ziekenhuis gebracht. Enkele dagen na de wedstrijd overleed ook deze man. Een week later leg ik samen met een medesupporter een boeket op de stoel waar de man jaren heeft gezeten.

De Snacky Cup

Naast alle akelige berichten en de tranen komt ook de lach. Aan het einde van dit seizoen werd de Snacky Cup uitgereikt. Onder onze vriendgroep is dit een uit de hand gelopen grap geworden.

“Gefeliciteerd!” klinkt het van de supporters die langs JJ lopen. Zelfs mensen die hem niet kennen, komen langs om hem een hand te geven. Tijdens de rust hebben wij op het grote scherm in het stadion in woord en beeld te kennen gegeven dat JJ de winnaar van de Snacky Cup van dit seizoen is geworden. Zelf wist hij daar niets van. FC Dordrecht werkte mee aan onze grap. Vlak voor de wedstrijd werd bij de snackbar met de gelijknamige naam een echte beker overhandigd. Het eremetaal haalde overigens het einde van de avond niet. De voet van de beker werd nog gevonden, de rest is foetsie. De regels zijn niet uit te leggen, maar wij hebben hier het hele seizoen lol mee.

De tweede prijs die binnen werd gesleept was de overwinning van de pubquiz die door de supportersvereniging werd georganiseerd. Ook die beker wist de avond niet te overleven tijdens de zegetocht in het centrum van Dordrecht. Het is maar goed dat FC Dordrecht geen prijs wist te winnen, want de beker was nooit heel gebleven.

Met een kleine groep fietsten wij dit seizoen naar Spangen voor de uitwedstrijd naar Sparta. Even leken wij daar te gaan stunten toen de 0 – 2 stand op het scorebord stond. Een iets te enthousiaste supporter verloor tijdens het juichen van die eerste doelpunten zijn evenwicht en kon naar de spoedeisende hulp worden gebracht. Na rust, terwijl de supporter onderweg was naar het ziekenhuis, trokken de Spartanen de overwinning toch weer naar zich toe.

Sportieve resultaten

Zelden konden de supporters de hekken in van de Krommedijk. Thuis tegen Jong Ajax werd met 3 – 3 gelijk gespeeld. Almere City moest de periodewinst uitstellen na een 3 – 2 nederlaag tegen FC Dordrecht. Dat was het dan wel. FC Den Bosch kon op haar beurt wel feest vieren. In het knusse uitvak zaten veel supporters die zagen dat hun club de periodetitel won. In totaal werden maar vier thuiswedstrijden gewonnen. Het was zelfs zo slecht gesteld met de resultaten en het spel dat een groundhopper uit Schotland in de zestigste minuut het stadion al verliet. Hij vond het geld het niet waard. Het ontbrak hem wellicht dan ook aan de sociale vaardigheden om een avond Dordrecht te kunnen doorstaan.

De meeste punten werden gepakt tijdens de uitwedstrijden waarbij de overwinningen op Helmond Sport en Cambuur het meest zijn bijgebleven. Bij beide wedstrijden vielen de doelpunten in de allerlaatste minuten. Gemiddeld genomen werden de uitvakken in Nederland gevuld met 45 schapenkoppen. Naast de belofte elftallen presteerden alleen Telstar en FC Volendam slechter als het gaat om uitsupporters. Verder was het seizoen weer een sociale happening in een openluchtkroeg waar toevallig ook nog eens gevoetbald wordt.

In de Hekken
In de Hekken brengt vanaf 2010 een doorlopende ode aan de voetbalsupporter, en is sinds die tijd één van de grootste websites voor (fanatieke) voetbalsupporters in Nederland en België.

Reageren is niet mogelijk.

0 %