ActueelInterviewsKeuken Kampioen Divisie

Het seizoen van: FC Den Bosch

Het (betaald) voetbalseizoen zit er weer op in Nederland. Tijd om terug te blikken op afgelopen seizoen. Aandacht voor FC Den Bosch. Aan het begin van het seizoen leek het erop dat we opnieuw een heel moeilijk seizoen zouden gaan draaien. Met de ijzersterke degradanten uit de Eredivisie en de niet al te denderende voorbereiding zag het er niet rooskleurig uit. Bovendien werden we teruggezet naar categorie 1 van het licentiesysteem, wat betekent dat we in financiële problemen zitten. Vele spelers vertrokken naar andere clubs en nieuwe spelers bleven uit.

De start van het nieuwe seizoen stond voor de deur. Met nog ongeveer een weekje om voor te bereiden, kregen we onverwachts te horen dat onze club een nieuwe eigenaar had: Kahki Jordania. Al snel na het bekend maken van de komst van Jordania stroomden de spelers binnen. Spelers vanuit de hele wereld werden gebracht naar ons FC Den Bosch. Denk maar wat je ervan wilt denken, maar wij waren er blij mee. We hebben loodzware jaren achter de rug. Het vertrouwen bij de supporters begon te groeien en de eerste wedstrijd van het seizoen, uit Volendam, stond voor de deur.

De uitwedstrijd tegen Volendam wordt door de supporters van onze FC vaak goed bezocht! Dit jaar mochten we voor de wedstrijd De Dijk nog op, circa 300 supporters reisden de club achterna richting Volendam. Het was inmiddels al lang geleden dat FCDB de eerste wedstrijd van het seizoen wist te winnen, desalniettemin was de sfeer in het uitvak erg goed. Na een matige eerst helft stond het andere oranje met 1-0 voor. Wij moesten de achterstond proberen om te draaien. Dit gebeurde met succes, na een snelle 1-1, maakte nieuwkomer Rauno Sapinnen, laat in de wedstrijd nog de 1-2. De ontlading was enorm in het uitvak, de goal werd gevierd samen met de supporters, die de nodige rookpotten afstaken.

Weken na de goede start tegen Volendam, hadden we inmiddels al wat klappen te verduren gekregen, na verliespartijen tegen onder meer RKC, Sparta en Almere, werd het seizoen al snel weer beschouwd als een mislukt seizoen. De ommekeer kwam echter, nadat we de eerste drie punten pakten in eigen huis, tegen Jong AZ. Zeker na de winst op Dordrecht en MVV kreeg het vertrouwen een enorme boost. De eerste periode werd afgesloten met een belangrijke wedstrijd voor onze FC, namelijk bij Oss uit, waarin we met het maximale van 250 supporters afreisde naar Oss. De sfeer was fantastisch, zeker nadat de wedstrijd afgelopen was en we de drie punten mee terug namen naar Den Bosch. In De Hekken maakte een prachtig verslag van deze enerverende derby.

Met inmiddels 4 wedstrijden op rij winst begonnen we aan de tweede periode. Ook Eindhoven en Jong PSV werden verslagen. Toen wachtte een speciale wedstrijd voor onze FC, Twente thuis. De M-Side was na lang weggeweest weer geopend. Sfeerteam Den Bosch FC had een mooi spandoek in petto met daarop ‘The Gates Are Open’. De sfeer leek haast niet beter te kunnen, het voetbal was goed, de resultaten waren perfect en we wisten deze wedstrijd ook weer te winnen; 2-1.

Na weer een winst op Telstar en een gelijkspel tegen Cambuur, konden we op de maandagavond uit bij Jong Utrecht voor het eerst sinds elf jaar weer de koppositie veroveren. Gesteund door 250 man, werd er met 1-1 gelijkgespeeld, en veroverde we zo dus de koppositie. FC Den Bosch was zeker geen topfavoriet voor de wintertitel. Met nog drie zware wedstrijden voor de boeg (NEC, Go Ahead Eagles en Roda) moest het blijken of FC Den Bosch echt klaar was voor de top. Dit bleek, cultspits Jort van der Sande schoot FCDB in de laatste minuut nog naar de drie punten tegen NEC. In Deventer overleefde FC Den Bosch met tien man de Deventerse storm, en tegen Roda JC verzekerde we ons met een overwinning van het winterkampioenschap.

In de winterstop zagen we wat nieuwe namen De Vliert binnen lopen, Kahki wilde graag doorselecteren en zich volledig richten op het kampioenschap. De winterstop was weer voorbij en we hadden uiteindelijk zicht gekregen op de periodetitel, hiervoor moesten we uit bij Dordrecht weten te winnen. FC Den Bosch walste over Dordt heen en het werd uiteindelijk 2-6, de eerste prijs sinds 2011-2012 is een feit! Dit werd groots gevierd met een groot feest op het voorplein, de spelers werden ontvangen door honderden supporters, met vuurwerk en gejuich. Het bleef nog lang onrustig bij De Vliert.

Nadat een aantal spelers opzoek mochten naar een nieuwe club werden twee grote namen gehaald: Brahim Darri en Vincent Vermeij. In de derby tegen Oss wierp dit meteen zijn vruchten af. We wonnen met maar liefst 3-0! Inmiddels hadden we een reeks van 15 ongeslagen wedstrijden.

In de uitwedstrijd tegen Eindhoven lijden we weer eens een verliespartij. Na deze domper gingen de resultaten omlaag, wedstrijden werden verloren en de resultaten bleven uit. Zes maal op rij werd er niet gewonnen. De 3-0 gewonnen wedstrijd tegen hekkensluiter Helmond Sport kon het vertrouwen helaas geen boost geven, ook de wedstrijden daarna werden weinig punten gepakt. NEC uit werd met maar liefst 5-0 verloren, en een voorsprong van 3-0 tegen Telstar werd weggegegeven. Twente en Sparta waren al erg ver uitgelopen op onze FC en kampioenschap was uiteindelijk toch onhaalbaar. De supporters bleven het elftal trouw, met vele uitverkochte uitvakken!

Deze tegenvallende resultaten kostte trainer Willy Boessen uiteindelijk de kop. We waren inmiddels zo ver weggezakt, dat er een grote kans in zat dat we de eerste ronde van de PO gewoon moesten spelen. Assistenten Erik van der Ven en Paul Beekmans moesten er de laatste 2 wedstrijden alles aan gaan doen om met vertrouwen de PO in te gaan. Dit lukte, Roda JC werd met 0-2 verslagen en tegen Go Ahead Eagles verzekerde FCDB zich voor de halve finale van de Play-Offs.

Zondag 19 mei stond de heenwedstrijd tegen Go Ahead Eagles voor de deur. Het uitvak in de Adelaarshorst was voor de tweede keer uitverkocht door onze supporters! Met een ietwat gelukkige 2-2 einduitslag, waarin de keeper Wouter van der Steen de absolute ster was. Hierdoor hadden we een goede uitgangspositie om naar de finale te gaan. De thuiswedstrijd verliep erg goed, het stadion was uitverkocht, de sfeer was goed en het leek er lang op dat we naar de finale gingen. Tot dat in de 89e minuut Jeroen Veldmate aan alle Bossche hoop een einde maakte. 0-1, de droom van de Eredivisie spat uiteen…

Ondanks de zure uitschakeling, zijn we zeer tevreden over dit seizoen, niemand had bij voorbaat van het seizoen rekening gehouden met ons. De club leeft weer, dit was vooral te zien aan de support. Met gemiddeld 322 uitsupporters het land door, goed voor een bezettingsgraad van 70% en eindelijk weer een vollere Vliert, bewezen we dat we weer echt leven! Ook de Bossche inwoners konden weer genieten. Een ‘Bosch Kwartierke’ (corteo) werd druk bezocht, met veel vuurwerk. Ook de uitzwaaitraining was een groot succes! Mooie spandoeken en vlaggen waren wekelijks terug te vinden in De Vliert. Hopen dat de KNVB de overname goedkeurt, dan hebben wij het volle vertrouwen in volgend seizoen! FC Den Bosch leeft weer!

In de Hekken
In de Hekken brengt vanaf 2010 een doorlopende ode aan de voetbalsupporter, en is sinds die tijd één van de grootste websites voor (fanatieke) voetbalsupporters in Nederland en België.

Reageren is niet mogelijk.

0 %