AmateurvoetbalInterviews

Het seizoen van: Excelsior’31

Het seizoen van: Excelsior’31 was uitermate spannend. Tijdens de allerlaatste speelronde kampioen worden in de Hoofdklasse B omdat de directe concurrent punten verspeelt.

Een Top 5-klassering en het halen van een periodetitel; het waren de bekende doelstellingen van de kampioenkandidaten in de Hoofdklasse B. Ook voor Excelsior’31-trainer Peter Wesselink. Hij was blij met de aanwinsten: de stoere mannetjesputter Joost Krijns zou er direct staan. Net als de gelouterde multifunctionele Carlos Lopes Macedo. De talentvolle rasverdediger Pim ten Have, loopwonder Jasper Groothuis, rushspecialst Tom Smoes en grote en sterke spits Menno Kamphuis zorgen naast de talentvolle spelers uit eigen jeugd voor een breed scala aan extra kwaliteit.

Toch temperde Wesselink de verwachtingen. De negende plaats van het seizoen 2017/2018 was niet om over naar huis te schrijven. Voor de winterstop ging het goed, maar na de winterstop werd er bijna geen punt meer gepakt. Er waren dus nog een hoop vraagtekens voor aanvang van de Hoofdklasse B.

Het zat de roodwitten tijdens de start niet mee. Als eerste kwam het Derde Divisie-degradant ACV op bezoek. Een verdiend punt lag in het verschiet, tot Daniel Schans in de 92e minuut de 1-2 maakte. Een week later in Putten, tegen SDC was de eerste overwinning bijzonder dichtbij. Na de 0-1 van Hakim Ezafzafi kwamen er kansen op de 0-2, maar was in de 89e minuut Wilbert Tomassen met zijn kopbal de beul van Excelsior’31. Het drieluik pech werd gecompleteerd in de uitwedstrijd tegen SC Genemuiden. De bal lag al na een minuut achter Melvin Koetsier. Excelsior’31 maakte via Hielke Penterman gelijk. Het speelde SC Genemuiden van het tapijt, maar het bleef slechts bij een puntendeling.

Het puntenaantal was dan nog wel niet op het gewenste pijl, maar het spelniveau was goed. Dat de eerste overwinning in de blessuretijd werd binnengesleept in de derby tegen SVZW gaf moed. De manier waarop was spectaculair: in de 89e minuut werd het 1-0 door Penterman, in de 90e minuut dacht Frank Smit alsnog het punt binnen te halen met zijn gelijkmaker. Cem Köse dacht daar anders over: hij gooide de heupen los, maakte de actie en liet SVZW-doelman Jens Veldwachter kansloos: 2-1. Het sportpark ontplofte. Een opsteker op het juiste moment.

 

Excelsior’31 schoot daarna met overwinningen bij WHC (3-5), thuis tegen AZSV (3-0) en uit bij Buitenpost (0-3) omhoog op de ranglijst. Daardoor was de wedstrijd tegen Urk de eerste topper in de Hoofdklasse B. De Urkers onder leiding van Richard Karrebelt waren de trotse koploper. Na een duel vol testosteron, waarin Excelsior’31-aanvaller Hakim Ezafzafi met een bal op de paal voor een van de weinige opwindende momenten zorgde, bleef het 0-0. Een week erop werd er in Vriezenveen wel gewonnen van DETO. In een duel dat niet om aan te gluren was, maakte Hielke Penterman de enige treffer. Het waren bonuspunten die aan het eind van de competitie die zwaar meewegen.

De wedstrijd thuis tegen Staphorst was de tweede kraker in korte tijd. Excelsior’31 kwam in een aantrekkelijke wedstrijd in de 28e minuut met 0-1 achter door Mark Schra, maar pareerde dat twee minuten later. Michel Gerritsen Mulkes verschafte zich met een loopactie schietruimte en schoot in het uiterste hoekje binnen. Excelsior’31 bestookte de Staphorsters met aanvallen en Staphorst loerde op de counter. Er veranderde niets meer. Eindstand: 1-1.

De ploeg van Wesselink ging met volle kracht vooruit. De vele ex-profs van DUNO werden op eigen veld, midden in de bossen in Doorwerth, vakkundig verslagen. Hakim Ezafzafi durfde het voor de camera van Excelsior’31 TV aan om te zeggen dat een kampioenschap tot de mogelijkheden behoorde. “We zijn tot nu toe iedere keer de betere ploeg geweest. Soms zit het nog tegen. Maar als we aan de details werken, dan kan het een mooi seizoen worden.”

Thuis tegen Berkum werd er verder gewerkt aan het zelfvertrouwen. Na een vroege voorsprong, kreeg Excelsior’31 14 minuten voor tijd na offensieve wissels van Berkum de gelijkmaker om de oren. Net als thuis tegen SVZW was Cem Köse het goudhaantje en bleven de punten op De Koerbelt.

Excelsior’31 had zich vast tussen de favorieten genesteld: Sparta Nijkerk, Staphorst, Urk, AZSV en ACV. Het raamwerk stond: met rots in de branding onder de lat Koetsier, de energieke backs Baysoy en Zwiers, het moeilijk te breken duo Krijns en Ten Have. Daarvoor kilometervreter Michel Gerritsen Mulkes, groeibriljant Stefan Maat en Hielke Penterman. De Topscorer van de Hoofdklasse B was vaak het eindpunt van de aanval en kroonde zich met 27 doelpunten tot topscorer. Vaak stonden de dynamische voorwaartsen aan de basis van het succes. Boy Boeloerditi, Hakim Ezafzafi, Cem Köse, Jasper Groothuis en Niek Davina. Elk met hun specifieke kwaliteiten.

Na een klinkende 0-4 zege in Apeldoorn tegen CSV was het tijd voor kraker nummer 3: Excelsior’31 – Sparta Nijkerk. Na een helft voetbalschaken op hoog niveau (0-0), schakelde Excelsior’31 na rust op. De individuele klasse kwam samen in de teamprestatie. Sparta Nijkerk had het nakijken: 3-0.

Fluitend naar het kampioenschap! Of toch niet? Flevo Boys trakteerde Excelsior’31 daarna op een 2-0 nederlaag. Ook SC Genemuiden (0-0) en Urk (1-1) wisten Excelsior’31 punten af te snoepen. Al werd het punt op Urk na een vroege rode kaart van Pim ten Have gekoesterd.

Buitenpost was ook in de terugwedstrijd geen partij voor Excelsior’31 (3-0). Uit in Aalten had Excelsior’31 het moeilijk. In een slechte wedstrijd hielp aanvoerder Amanuel Isa zijn ploeg aan een gelijkspel tegen AZSV. In zijn laatste seizoen in het rood-wit, drukte Mister Excelsior’31 (hij speelde 16e seizoenen in het eerste) nog nadrukkelijk zijn stempel.

Een tegenvaller voor de Rijssenaren was de nederlaag tegen directe concurrent Staphorst. Onder barre omstandigheden werd er in Staphorst met 2-0 verloren. Excelsior’31 trainer Peter Wesselink was na de wedstrijd duidelijk: “We hebben een klein slagje verloren, maar er is nog een lange weg te gaan.”

De serie wedstrijden die daarna volgde deed Excelsior’31 het uitmuntend. Tegen DETO Twenterand werd een 0-1 achterstand in een 2-1 overwinning omgezet. Berkum wist op eigen veld niet wat het overkwam en zat na een Excelsior’31-masterclass met een 0-4 ruststand in de kleedkamer. Het werd nog 2-4. WHC werd daarna over de volle 90 minuten met 8-1 weggeblazen. Ook DUNO moest er aan geloven. Hielke Penterman zei: ‘Dank je wel!’ na een last-minute slippertje van Patrick ter Mate en maakte de winnende: 1-0.

De schifting in de top van de ranglijst werd langzamerhand gemaakt. Urk, ACV en AZSV verloren de aansluiting met Excelsior’31, Staphorst en Sparta Nijkerk. De drie gingen uitmaken wie er kampioen zou worden. De voorbeslissing kon wel eens kunnen vallen in speelronde 25, in de topper tegen Sparta Nijkerk. Dat wist ook de trouwe aanhang. Een bus vol supporters reisde af naar sportpark De Ebbenhorst.

Wat Excelsior’31 bij Berkum liet zien, kreeg het tegen Sparta Nijkerk om de oren: na 36 minuten was het 4-0. Excelsior’31 was weggecounterd. De eindstand was 4-1. Een doffe dreun. Het was klaar, over en uit voor Excelsior’31. Simon Baysoy was net na de wedstrijd voor de camera overtuigd van niet. “We hebben nog 5 wedstrijden en daarin is nog alles mogelijk. Ik ben er nog heilig van overtuigd dat we kampioen kunnen worden.”

De kampioensbibbers. Er werden hier en daar punten gemorst door de concurrenten en Excelsior’31 bleef winnen. CSV Apeldoorn werd verslagen (2-0), SDC Putten werd op karakter gekraakt (1-0) en ACV werd op eigen grond overtuigend verslagen (0-4). Ook Excelsior’31 ontsnapte niet aan de bibbers en kwam bij de gedegradeerde buurman SVZW met de schrik vrij. Door de massaal meegekomen support, de sfeeracties, de gouden wissels van Peter Wesselink en topschutter Hielke Penterman werd een deceptie voorkomen: 1-2.

Baysoys woorden waren profetisch. Op de laatste speeldag viel de beslissing! Sparta Nijkerk op 62, Excelsior’31 op 61 en Staphorst op 60 punten. Excelsior’31 had op een sfeervol sportpark De Koerbelt de opdracht tegen Flevo Boys snel voltooid. Het werd 3-0. Staphorst was gezien. De beslissing viel in Assen. Sparta Nijkerk had tegen het al uitgespeelde ACV een lastige middag. Toch brak Nijkerker Frank Heus in de 62e de ban: 0-1. De slingers en rookpotten werden opgeborgen in Rijssen. Tot er geroezemoes langs het veld rondwaarde. 1-1 in Assen! Invaller Arjen Hagenauw had met zijn rake kopbal Sparta Nijkerk een rechtse directe gegeven. De oranjehemden kwamen deze klap niet meer te boven. Een groot feest in Rijssen, Excelsior’31 kampioen!

In de Hekken
In de Hekken brengt vanaf 2010 een doorlopende ode aan de voetbalsupporter, en is sinds die tijd één van de grootste websites voor (fanatieke) voetbalsupporters in Nederland en België.

Reageren is niet mogelijk.

0 %