Eredivisie

Het seizoen 19-20 van: Willem II

Het seizoen van Willem II zit er weer op. Door het coronavirus kunnen we de competitie helaas niet afmaken. Lees hier hoe het seizoen van Willem II supporters was. Extra aandacht voor de tofste awayday, hoogte- en dieptepunt in het normalisatieproces, de wedstrijden met de meeste sfeer en overige hoogtepunten. Met dank aan Tilburg Tifosi.

Met Willem II hebben we natuurlijk een fantastisch seizoen beleeft. Zowel op sportief vlak als op gebied van sfeer. Helaas is het seizoen niet uitgespeeld en kunnen we voorlopig niet genieten van de Tricolores, het stadion en de vele biertjes met je maten. Voordeel van het vroegtijdig beëindigen van de Eredivisie: Willem II mag na 15 jaar weer Europa in.

Sportief hoogtepunt

Het was een seizoen vol met sportieve hoogtepunten. Zo wonnen we bijvoorbeeld dik verdiend met 2-0 van Ajax in de Johan Cruijff Arena. Alleen door de behandeling van onze supporters het jaar daarvoor, besloten we de wedstrijd in ons eigen stadion op groot scherm te bekijken. Met optredende artiesten en zo’n 2500 Willem II-ers in de stromende regen op de tribunes, was de sfeer fenomenaal. Na afloop werd het supporterscafé opengegooid waar wij zelf de inboedel nog naar buiten moesten sjouwen, en de muziek werd afgespeeld vanaf een telefoon die op de geluidsinstallatie was aangesloten. Spontaan en amateuristisch, maar daardoor juist geweldig. Tot slot arriveerden midden in de nacht de selectie bij het stadion. Dat resulteerde in een groot volksfeest met een hoop pyro, waarbij de selectie en technische staf toekeken vanaf het dak van de spelersbus.

Daarbij behoort de winstpartij op PSV óók tot één van de sportieve hoogtepunten. Daarnaast mogen we de uitoverwinning op AZ, in het nu veel mooie ‘oostblokstadion’ zonder dak, niet vergeten.

Wedstrijden meeste sfeer

RKC-thuis was wel het mooiste. Voorafgaand vierden we de 40e verjaardag van de KingSide met een groot feest onder de tribune. De sfeer was klasse en na de Tifo-actie was iedereen extra gelanden. Dit kwam omdat de Tifo-actie eigenlijk werd verboden door de club na geruchten dat er een pyro-actie zou plaatsvinden. Echter werd dat verbod teruggedraaid toen wij opriepen om tot de dertiende minuut op de passage te blijven staan en om het vak in de dertiende minuut te bestormen.

Wat volgde was een massale ‘inhaaksessie’, wat inmiddels een traditie is bij Willem II. Niet alleen op de KingSide en vak E, maar ook in andere delen van het stadion pakten supporters hun buurman/buurvrouw vast en deden massaal mee. De eerste twintig minuten waren echt weergaloos.

Ook bij andere wedstrijden was de sfeer top. Denk aan Emmen-thuis, toen de geblesseerde Fernando Lewis zelfs nog eventjes kwam kijken en liedjes inzette via de micro. PSV-uit, toen we ondanks een kansloze wedstrijd het publiek in Eindhoven overstemden en de laatste fase van Utrecht-thuis, waar we in de stortvloed toch dat beetje extra gaven om Willem II naar de gelijkmaker te schreeuwen.

Over het algemeen hebben we qua sfeer in Tilburg weer wat stappen gemaakt. Zo werden er door supporters zelf een geluidsinstallatie met microfoon voor de capo gefinancierd en dat zorgt dat de sfeer nog massaler is. Maar tevreden zijn we uiteraard nooit. We willen ons blijven ontwikkelen en de sfeer verspreiden door het stadion.

Tofste awayday

De awayday @home tegen Ajax was top. Ook omdat we hier wéér lieten zien wat we kunnen bereiken als verschillende supportersgroepen samen optrekken.

Maar als we moeten kiezen uit tofste uitwedstrijden dit seizoen dan twijfelen we tussen zes uitwedstrijden: PSV, AZ, Heerenveen, PEC en Twente. In het Philips Stadion hadden we een dikke pyro-actie en goede sfeer. Bij AZ- en Heerenveen-uit gingen we op reis met van die oude stadsbussen die zijn omgetoverd tot partybussen. Zwolle-uit was met een lekker zonnetje de eerste wedstrijd van het seizoen. En ook Twente-uit mag eigenlijk niet ontbreken. Het broodje beenham is inmiddels cult geworden bij Willem II. Het is een verre reis en je hebt dus genoeg tijd om lekker met je maten slap te ouwehoeren en een pilsje te drinken.

Uiteindelijk mogen we qua awaydays tevreden zijn met een gemiddelde van zo’n 650 uitsupporters per uitwedstrijd.

Dieptepunt normalisatie

Eigenlijk was dat wel het in eerste instantie verbieden van de Tifo voorafgaand tegen RKC. En dan nog geen 48 uur voor de wedstrijd te horen krijgen van de club dat de sfeeractie niet mag doorgaan. Daar word je bloedlink van. Zeker omdat blijkt dat de politie deze onrust veroorzaakt met vage vermoedens. Gelukkig trokken ze dit verbod later in.

Verder is het altijd triest als supportersbussen urenlang worden opgehouden zoals dat gebeurde bij de bus van de KS79 in Sittard. Ook waren we verbaasd dat toen we tegen Feyenoord moesten in de Kuip, iedereen met een telelens door twee agenten werd gefotografeerd en gefilmd. Te treurig en zó onnodig. Nadat onze capo tijdens de competitiewedstrijd bij Heerenveen-uit een megafoon had gebruikt, werd de toegang tot de bekerwedstrijd wederom tegen Heerenveen voor hem ontzegd. Zonder dat hij een stadionverbod heeft of zich heeft misdragen. Als tegensignaal besloten we toen om met de fanatieke groep supporters niet af te reizen. Samen uit is samen thuis.

Dat biedt de kans om verder in te wijden op een punt rond normalisatie. Wij vinden het vreemd dat we als supportersgroepen in Nederland oproepen tot normalisatie, maar er nog steeds supportersgroepen in Nederland zijn die in samenspraak met clubs sfeerattributen zoals trommels en megafoons verbieden. Kijk, ieder mag zijn eigen sfeerbeleving hebben en inrichten, maar geef andere supportersgroepen dan ook de kans om hun sfeerbeleving in de uitvakken te laten uiten. Verboden van trommels en megafoons is echt iets dat eruit moet. Hierover schakelen wij bij Willem II bijvoorbeeld ook over met de club. Wat ons betreft mogen bezoekende clubs zelf weten hoe ze hun sfeer inrichten in het uitvak.

Hoogtepunt normalisatie

Bij de uitwedstrijd in Almelo waarbij de Tilburg Tifosi een sfeeractie hield, kregen ze de volledige medewerking vanuit Heracles Almelo. Zelfs de supporterscoördinator van Heracles kwam nog even een net tussen het buffervak weghalen, om de geplande sfeeractie goed te kunnen laten slagen. Chapeau daarvoor.

Tifo Tilburg Tifosi

Er zijn nog wel een aantal andere noemenswaardige hoogtepunten. Zo rolden de jongens van Tilburg Tifosi voorafgaand aan FC Emmen de grootste sfeeractie in het Koning Willem II Stadion ooit uit. De hele lange zijde werd bedenkt met een gigantisch tribunedoek en op het veld stonden supporters met een begeleidend doek. De reacties waren lovend. Dit was ook te zien aan de opbrengsten van de jaarlijkse collectie. Na het doek tijdens de bekerfinale en het doek tegen FC Emmen waren Willem II supporters guller dan ooit, en dat resulteerde in de hoogste collecteopbrengst ooit.

Corteo Sittard-thuis

Verder liepen we afgelopen winter een Corteo voor Sittard-thuis. Dit is denk ik wel de drukbezochtste stoet naar het stadion van Willem II ooit. De sfeer was ook top. In het stadion konden we nog genieten van een dikke Tifo met een link naar de naderende feestdagen, wat Pyro en een vuurwerkshow buiten het stadion. Op de tribune was het een leuke verbale strijd tussen ons en het uitvak dat voor een goede sfeer zorgde.

Europees voetbal

Ook het behalen van Europees voetbal is natuurlijk een groot hoogtepunt. Helaas deze keer zonder pitch-invasion zoals we dat normaal doen en een huldiging op d’n Heuvel. In plaats daarvan riepen we, toen het eenmaal bekend was dat we Europa in zouden gaan, mensen op om in auto’s en scooters al toeterend over de Cityring (en dus ook de Heuvel) te rijden. Een soort ‘coronaproof celebration’ van het behalen van Europees voetbal na 15 jaar zeg maar. Nog geen drie uur na de oproep via social media stond de cityring helemaal vol met honderden auto’s die uitbundig het Europese ticket aan het vieren waren. Ook dit leverde mooie beelden op.

https://twitter.com/Ultramaniatics_/status/1253776634848608257

Maatschappelijke functie

Het rondbrengen van paasattenties aan alle seizoenkaarthouders van 75 jaar en ouder was ook mooi. Zij zijn door het coronavirus nog meer geïsoleerd dan andere supporters. Daarom besloten we om paaspakketjes rond te brengen met wat lekkers, merchandise van Willem II en een kaart met daarop een paasboodschap vanuit de club en supporters. Als je dan bij die mensen aan de deur staat, zie je pas echt wat een club als Willem II voor maatschappelijke functie heeft.

Trots

Het algemene hoogtepunt is toch wel dat we qua sfeer weer wat stapjes hebben gemaakt. Maar tevreden zijn we nooit. Qua sfeer willen we ons blijven ontwikkelen en er alles aan blijven doen om onze trots voor de club te laten zien. We hopen dat we hier snel weer mee verder kunnen in de stadions.

In de Hekken
In de Hekken brengt vanaf 2010 een doorlopende ode aan de voetbalsupporter, en is sinds die tijd één van de grootste websites voor (fanatieke) voetbalsupporters in Nederland en België.

Reageren is niet mogelijk.

0 %