InterviewsKeuken Kampioen Divisie

Het seizoen 19/20 van: Go Ahead Eagles

Het seizoen van Go Ahead Eagles zit er weer op. Door het coronavirus kunnen we de competitie helaas niet afmaken. Lees hier hoe het seizoen van de Deventenaren was. Extra aandacht voor de tofste awayday, hoogte- en dieptepunt in het normalisatieproces, de wedstrijden met de meeste sfeer en overige hoogtepunten. Met dank aan Han Balk!

Het scheelde slechts een paar seconden, maar ook in het seizoen 2019-2020 speelde Kowet gewoon weer in de KKD. Met een nieuwe trainer en een grotendeels nieuwe selectie waren de verwachtingen verdeeld.

Na de eerste (gewonnen) thuiswedstrijd stonden we met een kleine 300 man (m/v) in het uitvak bij Cambuur. Een vak vol zwaaivlaggen en een paar rookbommen zorgden voor een lekkere sfeeractie. De kruitdampen waren amper opgetrokken en we stonden al achter. Een kansloze pot en maar liefst 5-0 aan de broek. Het overkomt ons ieder seizoen wel een keer en deze hadden we dan alvast gehad. Veel slechter kon het dit seizoen niet worden.

Awaydays

Het spel was vaak verre van oogstrelend, maar ondertussen was Go Ahead Eagles bezig om een meer dan 100 jaar oud record te breken: 20 wedstrijden op rij ongeslagen. En waar we de laatste jaren roemloos ten ondergingen voordat de KNVB beker goed en wel begonnen was, werd er zowaar in Almere gewonnen. De droomloting tegen de aartsrivaal 35 km noordelijker aan de IJssel, werd het niet. Maar voor de 2e ronde van beker de derby van het Oosten in Enschede spelen, was met de 2 voorgaande edities in het achterhoofd een prima alternatief. Een bus combi op een dinsdagavond in november om 18:30 uur, het mocht de pret niet drukken: ruim 800 man in het uitvak. Binnen een kwartier met 0-2 voor, wat een weelde. Vlak na rust, met een beetje hulp van de scheids was het alweer gelijk en leek het weer zo’n avond te worden… Het werd inderdaad zo’n avond,  een avond vol ongeloof en verbijstering aan beide kanten. Go Ahead liep over Twente heen: 2-5. In het uitvak keken supporters keken elkaar aan: hoe dan? Veel beter zullen Go Ahead Eagles awaydays niet worden.

Eén van de Go Ahead Eagles supporters is nog altijd aan het revalideren. Helaas werden de sfeeracties zoals bij NAC (uit) en FC Dordrecht (thuis) om hem een hart onder de riem te steken in Zeist niet gewaardeerd. NAC uit was wel een bijzondere. Door een wegafsluiting op de A27 was Breda die vrijdagavond plots een heel stuk verder dan gedacht. Een groot aantal supporters kwam dan ook te laat voor de aftrap. Het doek aan de lexanwand kon door de tijdsdruk zelfs met de geleende ladders net niet perfect worden opgehangen. Vlak voor tijd was de consternatie groot. Een ACAB-vlaggetje dat al in verschillende uitvakken had gehangen, moest in opdracht van de Bredaase politie, met behulp van wat duw en trekwerk, door het Deventer begeleidingsteam worden verwijderd. Het is maar waar je je druk over kan maken…

Bekeravontuur

De bekerloting was dit seizoen niet bepaald ongunstig, hoewel we voor de 3e keer op rij een uitwedstrijd moesten spelen. IJsselmeervogels uit, op papier prima te doen. Helaas werd het wel weer een combi en maakte alleen de viskraam in het uitvak overuren. ‘Vis moet zwemmen’ zeggen ze. Dus ‘even’ een biertje halen. Maar op de één of andere manier hadden ze daar op de Westmaat niet gerekend op zo’n groep uit Deventer. Het duurde ruim 20 minuten voordat je een slok kon nemen. Omdat de KNVB dit jaar de beker van het laatste beetje charme had ontdaan, waren de (mogelijk) volgende tegenstanders ook al bekend.

Na de uitwedstrijd in Spakenburg, kregen we zo goed als zeker Utrecht en in de halve finale Ajax thuis. Sommige optimisten durfden nog verder te gaan. Maar Go Ahead zou Go Ahead niet zijn als het tegen de Vogels een paar keer bijna mis zou gaan. Het werd een avond tussen vis, vuurwerk, hoop en vooral veel vrees. Een barslechte wedstrijd, een zondagsschot gaf ons weer hoop en tenslotte een slopende penaltyserie waarbij we een paar keer op sterven na dood waren. Maar winnen is winnen en lelijk winnen is af en toe ook heel lekker. Voor meer beelden van deze bekerkraker: klik hier!

Coronacrisis

Net na de winterstop was de recordreeks van 20 ongeslagen officiële wedstrijden uit 1918 binnen handbereik en nadat een 2-0 achterstand in FC Den Bosch werd omgebogen tot een overwinning ook in de pocket. De laatste wedstrijd van het voortijdig afgebroken seizoen was tegen De Graafschap. De jongens (m/v) van Sfeerteam ADHD zorgden voor een sfeeractie met een geschiedenisles. Eind 15de eeuw werd Deventer, belegerd door de hertog van Gelre. Die bouwde aan de overkant van de IJssel 2 forten:  één ervan stond zó dichtbij dat er werd gesproken over “Kiek in de pot”. Je kon vanaf daar over de muren heen in de etenspotten van de Deventenaren kijken. In 1527 veroverde en sloopte Deventer de versterkingen. De stenen werden gebruikt om De Waag af te bouwen.

Inmiddels had de coronacrisis het hele voetbal plat gelegd, lagen de IC’s vol en werkten zorgmedewerkers zich uit de naad. Zoals vrijwel elke club in Nederland toonden de Go Ahead Eagles supporters onder aanvoering van Vak 19 ook hun waardering voor de medewerkers van het Deventer ziekenhuis. Met een flinke groep, netjes op ruim 1,5 meter van elkaar en een bescheiden spandoek werd een flink aantal dozen koeken overhandigd. Waardering is fijn, klappen is leuk, maar een versnapering bij de koffie smaakt nog veel beter.

100 jaar Vetkampstraat

Op 2 mei was het exact 100 jaar geleden dat Go Ahead zijn eerste wedstrijd speelde aan wat nu de Vetkampstraat heet. Alle festiviteiten rond het eeuwfeest waren al uitgesteld of afgezegd. Maar coronacrisis of niet, er moest toch een klein feestje gebouwd worden. Iets met een ‘paar’ fakkels op gepaste afstand van elkaar in de beroemdste voetbalstaat van Nederland, moet kunnen. De regie was in handen van Sfeerteam ADHD. Fakkels om de 5 meter om en om aan beide kanten van de Vetkampstraat, vanaf de Veenweg tot voorbij de ingang naar het stadionplein. Een paar dozen vuurwerk maakten het af. Misschien hadden we het mooiste wel voor het laatst bewaard.

In de Hekken
In de Hekken brengt vanaf 2010 een doorlopende ode aan de voetbalsupporter, en is sinds die tijd één van de grootste websites voor (fanatieke) voetbalsupporters in Nederland en België.

Reageren is niet mogelijk.

0 %