Eredivisie

Het seizoen 19-20 van: FC Utrecht

Het seizoen van FC Utrecht zit er weer op. Door het coronavirus kunnen we de competitie helaas niet afmaken. Lees hier hoe het seizoen van de Utrecht supporters was. Extra aandacht voor de tofste awayday, hoogte- en dieptepunt in het normalisatieproces, de wedstrijden met de meeste sfeer en overige hoogtepunten.

Europees in de Galgenwaard

Na het winnen van de play-offs voor Europees voetbal was er in Utrecht een korte zomerstop, voordat de voorbereiding op het nieuwe seizoen alweer ging beginnen. Met John van de Brom als nieuwe trainer en een aantal nieuwe aanwinsten stond eind juli al de eerste officiële wedstrijd op de planning. In de 2e voorronde van de Europa League werd Utrecht gekoppeld aan HŠK Zrinjski Mostar uit Bosnië en Herzegovina. Een gunstige loting en een prachtige plek om heen te reizen voor de Utrecht supporters.

In heenwedstrijd in de Galgenwaard was de thuisclub duidelijk de bovenliggende partij. Kansen werden er genoeg gecreëerd, maar het vizier stond niet op scherp en Utrecht scoorde slechts 1 maal. Tegenstander Zrinjski wist verrassend uit een counter te scoren en de eindstand was 1-1. Zrinjski maakt een zeer matige indruk, dus er kon met vertrouwen worden uitgekeken naar de return  Bosnië en Herzegovina

Utrecht on tour

Een week later stond de return in Mostar op de planning. Mostar een bijzondere stad die sinds de oorlogen in de jaren 90 sterk verdeeld is tussen de Kroaten en de Bosniakken. De westkant van de stad is van de Kroaten en tegenstander HŠK Zrinjski. De oostkant is van de Moslims en voetbalclub FK Velež. Eerder dit seizoen was In de Hekken aanwezig bij deze Mostar derby. In het heerlijke zomerweer was het goed vertoeven voor de Utrecht supporters in de oude stad van Mostar. Met het goedkope bier op de terrassen langs de Neretva rivier met uitzicht op de beroemde Stari Most brug was het een mooie Europese trip.

In het uitvak in de top van het Stadion pod Bijelim Brijegom namen de slechts 138 afgereisde supporters van Utrecht plaats. Ondanks het slechte resultaat in de heenwedstrijd waren de supporters vol vertrouwen in een overwinning vandaag. Helaas leverden de spelers een wanprestatie van formaat. Na verlenging werd de Utrecht uitgeschakeld en kwam er al meteen een einde aan dit Europese avontuur. 

Utrecht Ultras ‘19

Op supporters gebied waren er meerdere positieve ontwikkelingen in het afgelopen seizoen. Sinds het begin van het seizoen is er een nieuwe sfeergroep op de Bunnikside, de Utrecht Ultras’19. Een groep jongeren die de sfeer in de Galgenwaard proberen te verbeteren. Eerdere pogingen om de ultra cultuur aan de grond te krijgen op de Bunnikside mislukten de laatsten jaren in Utrecht. De verwachtingen voor de Utrecht Ultras’19 zijn hoger, omdat de groep breder geaccepteerd wordt onder de andere supporterskernen. Inmiddels heeft de groep al een vriendschapsband met de Belgische Ultras Ghent’14. De eerste sfeeracties hebben al plaatsgevonden, de komende jaren zal moeten blijken hoe de groep zich gaat ontwikkelen en of het zich kan gaan meten met andere grote ultragroepen in Nederland. 

Foto’s: https://www.instagram.com/utrechtultras19/

In de zomer besluiten supporters een actie op touw te zetten om de Bunnikside rood te gaan verven. In samenwerking met de club en sponsor Hornbach wordt er een inzamelingsactie voor het goede doel aan gekoppeld. Hornbach stelt de verf beschikbaar en de supporters kunnen geld doneren, waarmee dan geld wordt ingezameld om sheltersuits voor de dak- en thuislozen te kunnen kopen. Het resultaat mag er zijn, de Bunnikside ziet er na de verfactie prachtig uit.

Vorig seizoen kondigde de club al aan dat er op de Bunnikside een staantribune zou komen. Een wens waar de supporters zich al jaren sterk voor maakten. Ondanks een aantal maanden vertraging kon het nieuwe staanvak K1 in oktober dan eindelijk worden geopend. In het hart van de Bunnikside zijn 625 safe standing plaatsen gecreëerd. In het nieuwe vak nemen de Utrecht Ultras’19 plaats. De opening werd gevierd met de eerste grotere sfeeractie van de Ultras met een groot doek en pyro. 

Road to the final

De KNVB Beker leverde eindelijk weer eens wat leuke wedstrijden op voor de Utrechters. Nadat in de eerste rondes Excelsior’31 en FC Groningen werden verslagen in uitwedstrijden, stond in de achtste finale een uitwedstrijd tegen FC Eindhoven op het programma. Op een zeer mistige dinsdagavond in januari was het uitvak in het Jan Louwers Stadion stijf uitverkocht, Utrecht had veel moeite met de Eindhovenaren en had een verlenging nodig om een ronde verder te bekeren. In de kwartfinale een gunstige loting en een mooie awayday naar een van de mooiste stadion van Nederland, de Adelaarshorst. Wederom een uitverkocht uitvak en een mooie pyro bij de spelersopkomst. Utrecht wint uiteindelijk eenvoudig en kan zich opmaken voor de loting van de halve finale van de beker.

FC Utrecht – Ajax

De loting voor de halve finale leverde een prachtig affiche op. Utrecht mag het in de eigen Galgenwaard gaan opnemen tegen de grote rivaal Ajax. Een paar dagen voor de halve finale blameert Utrecht zich in de competitie in de uitwedstrijd tegen hekkensluiter RKC Waalwijk en vooral de instelling waarmee de spelers op het veld liepen was schandalig. Er volgt dan ook een oproep van de fanatieke groeperingen om voor de wedstrijd tegen Ajax te verzamelen vlakbij het stadion en daar de spelersbus te onthalen en de spelers op scherp te zetten voor de belangrijkste wedstrijd van het seizoen. Zo’n duizend supporters verzamelen zich op de Weg tot de Wetenschap en wanneer de spelersbus arriveert ontbranden tientallen fakkels en dat leverde heerlijke beelden op. 

De spelers zijn op scherp gezet en spelen een sterke wedstrijd in een kolkende Galgenwaard. Utrecht wint overtuigend met 2-0 van Ajax. Feest op de tribunes en de supporters kunnen zich gaan opmaken voor de bekerfinale tegen Feyenoord en mogelijk weer een nieuw Europees avontuur. 

Helaas volgt dan de corona crisis, de KNVB besluit het seizoen te beëindigen. Dus geen bekerfinale in de Kuip en het Europese ticket wordt doorgeschoven naar de competitie. Utrecht grijpt op beide vlakken naast het Europese ticket, een ongekend zuur einde van het seizoen. 

ForzaMols
Supporter van FC Utrecht en bezoekt ook wedstrijden van Hammarby IF en KFC Uerdingen. Regelmatig in het buitenland te vinden om voetbalcultuur, derby's en stadions te vincken.

Reageren is niet mogelijk.

0 %