Voetbal in Portugal

Het kleine Leixoes met een Europees verleden en een nieuw stadion

Nog steeds in Portugal gingen we nu van Braga naar Matosinhos. Matosinhos is een district in Porto en ook daar is weer een pareltje te vinden. Leixoes SC is de bespeler van het Estadio do Mar, een stadion in volledige redevelopment.

Trage start

De Herois do Mar (helden van de zee) startten hun activiteiten al in 1907. Dat maakt van hen een van de oudste verenigingen op Portugees grondgebied. Naast voetbal, zoals dat in die tijd wel vaker het geval was, omarmden ze ook andere sporttakken en dat is nu nog steeds het geval. Het Portugese voetbal was in die beginjaren echter nog niet zo georganiseerd.

Geleidelijk aan bouwde dat allemaal wel op en zo bereikten ze in 1939 voor het eerste de hoogste klasse. Amper voor een jaartje. In 1942 kwam er nog een jaartje bij, maar daarna moesten ze wachten tot 1959 om er weer te staan. Ze wonnen verschillende keren de tweede klasse, maar in de finale playoff fase moesten ze meer dan eens het onderspit delven en misten ze promotie. Na die promotie in 1959 begonnen de absolute gouden jaren voor Os Bebes.

Europese successen en verval

In 1961 wonnen ze de Portugese beker en mochten ze zelfs Europa in. Ook daarna bleven de resultaten sterk. Een vijfde eindplaats in 1965 was hun beste competitieresultaat ooit. In de beker wisten ze het nog vaak tot in de kwartfinales of de halve finales te schoppen. Maar een echte prijs kwam er niet meer van. Die successen zorgden wel voor een stimulans en in 1964 werd hun huidige Estadio do Mar officieel ingehuldigd.

Maar vanaf de jaren 70 zakten de helden van de zee een beetje weg. In 1977 moesten ze de harde realiteit in de ogen kijken en weer naar de tweede klasse degraderen. Lange tijd moesten ze hun eer daar verdedigen. Al wisten ze in 1988 nog een jaartje op het hoogte niveau te spelen. Een echt huzarenstukje gebeurde dan weer in 2002 toen ze als tweedeklasser de finale van de Portugese beker wisten te halen. Ondanks verlies mochten ze wel nog Europa in.

Dat zorgde nog even voor een korte impuls. Want in 2007 haalden ze opnieuw de hoogste klasse. Na drie jaar echter zakten ze weer en intussen spelen ze nog steeds in die tweede klasse. Het stadion zelf wordt dezer dagen heftig onder handen genomen om het moderne voetbal van antwoord te kunnen dienen. En wie weet opnieuw eerste klasse voetbal te zien. We waren net op tijd om nog een glimps van het glorieuze stadion te zien dat Europees voetbal ontving ’the oldschool way’.

Je kan alle artikelen van Pitchd natuurlijk ook lezen op de Pitchd website, zoals dit artikel hier.

PitchD.TV
Wij zijn PitchD.TV. Voor In de Hekken maken we zowel foto- als videoverslagen. Neem een kijkje op ons Instagram of Facebook account voor veel meer!

Reageren is niet mogelijk.

0 %