Op een overvolle parkeerplaats bij het bezoekersvak van het AFAS Stadion wachten tientallen Ajax-supporters op groen licht om het stadion te betreden. Het bekertreffen met AZ staat op punt van beginnen en door het lange wachten ontstaat wat tumult, waarbij verder niets noemenswaardig gebeurt.

IDH-AZVoor Piet Bruinooge, burgemeester van Alkmaar, was dit echter toch reden om voor het duel met Feyenoord van morgen minder auto’s toe te laten dan gebruikelijk. Dit viel de Rotterdammers rauw op hun dak, want tijdens de besprekingen met de gemeente Alkmaar en AZ zou gezegd zijn dat er qua vervoersregeling niets zou veranderen ten opzichte van de voorgaande jaren. Feyenoord-supporters reizen namelijk al jaren achtereen per volledige autocombi naar Alkmaar en het had er in eerste instantie alle schijn van dat dat ook dit jaar het geval zou zijn.

Niet dus, want waar er volgens Feyenoord tijdens de besprekingen niets is gezegd over een gedeeltelijke buscombi (350 supporters), nam de gemeente Alkmaar deze regeling wel degelijk op in haar notulen van het overleg. Het is natuurlijk aan de Rotterdamse club deze notulen nog eens grondig door te nemen, maar toen Feyenoord het definitieve reisplan indiende, werd hen verteld dat het absoluut uit den boze was om 690 supporters (160 supporters kozen voor een vrijwillige buscombi vanaf Rotterdam) per volledige autocombi te laten komen – daar was geen plaats voor. Feyenoord counterde en gaf aan dat het haar supporters mee zou delen dat een auto pas van de omwisselplek kon vertrekken als er tenminste vier supporters in zouden zitten. De parkeerplaats bij het bezoekersvak van het AFAS Stadion zou dus ruimte moeten bieden aan slechts 175 auto’s.

Bruinooge wilde niet middelen en verbood Feyenoord op deze manier naar Alkmaar af te reizen. Vijfhonderd supporters mochten van hem per autocombi naar Alkmaar komen, de rest moest maar met de bus. En als ze dat niet wilden, nou, dan zouden de deuren op slot blijven en zou er geen enkele Feyenoorder in het bezoekersvak plaatsnemen.

De 850 kaarten die voor Feyenoord ter beschikking waren gesteld, waren echter allang in handen van de Feyenoord-supporters en de Stadionclub kon het haar supporters natuurlijk niet verkopen dat ze de wedstrijd niet konden bijwonen vanwege een plotselinge wijziging van de vervoersregeling. Feyenoord verzocht de supporters, die een kaart hadden aangeschaft, dan ook vriendelijk hun kaart om te wisselen van auto- naar buscombi, zodat de laatste wedstrijd van het seizoen toch gewoon bezocht kon worden.

Daarvoor dienden tenminste 190 supporters bereid te zijn hun kaart te wisselen en diegene die zich op zouden offeren, konden 50% van de ticketprijs terug verwachten. Vanochtend meldde Feyenoord’s supporterscoördinator Ton Strooband via zijn Twitterkanaal dat meer dan tweehonderd supporters zich hadden gemeld en dat het bezoekersvak gewoon vol zal zitten tijdens AZ-Feyenoord.

Voor de Feyenoord-supporters loopt het voor deze keer dus met een sisser af, maar we houden ons hart vast dat deze regeling volgend seizoen niet veel anders zal zijn of zelfs nog verder aan zal worden gescherpt. We kijken nergens meer van op, want het houdt niet op, niet vanzelf.

In de Hekken
In de Hekken brengt vanaf 2010 een doorlopende ode aan de voetbalsupporter, en is sinds die tijd één van de grootste websites voor (fanatieke) voetbalsupporters in Nederland en België.

Ook leuk om te lezen

Reageren is niet mogelijk.