Eredivisie

Het dilemma van Het Nieuwe Stadion van Feyenoord

Copyright-ProShots-202665

Na jaren van gedoe over Het Nieuwe Stadion bij Feyenoord met onder andere het aanstellen van de veel te licht bevonden voorzitter Eric Gudde, ziet het er nu naar uit dat er toch echt een nieuw stadion gaat komen. Feyenoord heeft architectenbureau OMA (van Rem Koolhaas) in de arm genomen en deze gaat een stad om Het Nieuw Stadion bouwen, Feyenoord City genaamd. Er moet een multifunctioneel sports- leisure- en entertainmentcomplex komen. Een nieuw concept in Nederland, maar bijvoorbeeld in het land zonder een echte clubcultuur, Amerika niet. Het doet mij niet verbazen.

Waarom moet er nu zo nodig een nieuw stadion komen? Kort door de bocht gezegd gaat het om de pegels. Er moet meer geld in het laatje komen als Feyenoord structureel mee wil doen om de titel en Europees voetbal wilt spelen. En dat doe je door een stadion te bouwen waar het niet alleen om voetbal gaat. Waar het niet om de supporters gaat. Nee, er moeten concerten in, bobo`s van de KNVB moeten met alle egards ontvangen kunnen worden en de wachtrijen voor het nostalgische stadion voedsel moeten drastisch ingekort worden, zodat er meer verkocht kan worden.

Het is mij sowieso een raadsel dat de KNVB meer oor heeft naar zijn sponsors dan naar spelers van het Nederlands Elftal. Stuk voor stuk willen deze spelen op het gras van het Stadion Feijenoord. Het veld is nagenoeg altijd goed. Zelfs de carnavaleske sfeer rondom wedstrijden van het Nederlands Elftal kan hier als intimiderend worden beschouwd en het Nederlands Elftal verliest er nooit tot zelden. Het zou zomaar eens kunnen dat als het Nederlands Elftal zijn thuiswedstrijden voor de kwalificatie van Euro 2016 in het Stadion Feijenoord gespeeld zou hebben, ze “gewoon” van de zomer in Frankrijk aan het ballen zouden zijn. Al blijft dat laatste natuurlijk pure speculatie.

Willem van Hanegem heeft mij eens verteld dat hij niets van dat nieuwe stadion begrijpt. Feyenoord heeft dat helemaal niet nodig volgens hem.

Als er betere resultaten moeten komen dan moet je beter presteren. Dan doe je er gewoon een stapje bovenop. Dat heeft niets met inkomsten te maken, dat heeft met instelling te maken. Dat is natuurlijk een beetje kort door de bocht, maar zo werkt het wel. De vraag die daarop volgt is: of de juiste en goede spelers nog naar Feyenoord zullen komen (zelfs de jeugd) wanneer Feyenoord aan alle kanten voorbij gelopen wordt door “kleinere” clubs die wel meegaan in het moderne voetbal? Als dat niet zo is, dan moet je als supporter dus blij zijn met een lagere plaats op de ranglijst en incidenteel een leuk Europees avontuur.

Persoonlijk wil ik dat Feyenoord voor altijd in De Kuip blijft spelen, maar ik wil ook een Feyenoord zien dat meedoet om de prijzen. Als het allemaal doorgaat zal dat bij heel veel mensen pijn doen.

Het Moderne Voetbal heeft dan toch weer gewonnen en zolang de clubs er aan mee blijven doen, zullen ze blijven winnen. Want wij, voetbalgekken, zullen gewoon iedere week weer naar het stadion gaan om onze club aan te moedigen. We kunnen niet zonder en hopelijk gaan de clubs het vroeg of laat ook inzien dat hun niet zonder ons kunnen.

[Pro Shots / Roy Lazet]

In de Hekken
In de Hekken brengt vanaf 2010 een doorlopende ode aan de voetbalsupporter, en is sinds die tijd één van de grootste websites voor (fanatieke) voetbalsupporters in Nederland en België.

Reageren is niet mogelijk.

0 %