Keuken Kampioen Divisie

Heerlijke sfeeractie buiten de Vijverberg

Als de afgelopen weken iets hebben laten zien dan is het wel dat de strijd om promotie naar de Eredivisie gigantisch leeft. Een snelle blik op het resterende speelschema en het is geen hogere wiskunde om te zien dat vrijdag de 23e rood omcirkeld moet worden in de agenda. De Graafschap – Almere City. De wedstrijd die wel eens cruciaal kan zijn in de strijd om promotie. Tijd om op de bonnefooi naar De Vijverberg te rijden en te kijken of er nog wat te beleven valt!

De Vijverberg

We zijn nog niet eens bij het stadion van De Graafschap als onze grote vrienden in het blauw ons door middel van hun massale aanwezigheid laten weten dat wij niet voor niets de reis hebben gemaakt. Op zoek naar een parkeerplek worden we aan alle kanten voorbij gereden door auto’s en busjes van de lokale politie. Onderweg naar De Vijverberg zien we al gauw vijf andere supporters. Ze dragen immers Adidasjes en casual kleding. Wel hebben ze allemaal een oordopje in hun oor en staan ze “onopvallend” verzameld rondom een politiebusje. Terwijl we langslopen stapt ook een zesde vriend uit het busje. Ze lopen de tegenovergestelde richting op van de rest van de supporters. Afijn, altijd fijn om wat “mede-supporters” te zien!

De Graafschap

Als we eenmaal de meute hebben gevolgd blijkt de verzamelplaats een parkeerplaats bij een lokale voetbalclub te zijn onder de rook van het stadion. Met de cameras vallen we zoals altijd al snel op en gelukkig krijgen we de goedkeuring van de Brigata Tifosi, die ons meer dan hartelijk ontvangt. Even wordt het nog spannend of de actie van vanavond wel doorgang kan vinden. De parkeerplaats staat al vol met supporters, maar de politie lijkt erop gebrand om spelbreker te zijn. Na hoog overleg tussen de Brigata, de politie en de burgemeester valt de definitieve beslissing: het gaat door! Tijd om de boel in gang te zetten.

19:54

De capo klimt op de elektriciteitskast om de hele groep aanwezigen toe te spreken en het plan uit te leggen. In een vooraf uitgetekende verdeling worden de “normale” supporter verdeeld onder groepjes Brigata-leden die vervolgens iedereen op de juiste plek zetten. Na een snelle ronde donaties diende gymtas in verdwijnen, is het tijd om in actie te komen. Groepen supporters krijgen twee fakkels in de handen gedrukt en mogen op een vooraf gemaakte blauwe stip gaan staan. Het doel is om straks een ring van vuur rondom De Vijverberg te vormen op precies 19:54.

Iedereen staat pas net op de plek als er wordt afgetrapt en de wedstrijd is nog geen 3 minuten oud als er rumoer ontstaat aan de andere kant van het stadion. Er stijgt wat geluid op. De supporters zien natuurlijk helemaal niks van de wedstrijd, maar iedereen weet wat dit kan betekenen. Seconden later schallen de verlossende klanken van de goaltune over het stadionplein en de weilanden. De Graafschap staat 1-0 voor en wat volgt is een spontane uitbarsting van vreugde bij alle supporters die van gekkigheid niet weten waar ze heen moeten rennen. Kippenvel!

Voordat dat de actie van het nieuwe Spinnekopcollectief onder leiding van de Brigata Tifosi kan beginnen komt er van de andere kant een andere groep het weiland opgelopen. Zij hebben het nodige knalvuurwerk met zich mee en vullen de hele lucht met siervuurwerk terwijl het stadion zich langzaamaan vult met de blauwe en witte rook. Heel Doetinchem weet nu wat er gaande is en ook de TV-kijker thuis kan het niet ontgaan wat hier staat te gebeuren. De lichtmasten verlichten door de rook heen het veld. Mooier wordt het niet.

Fakkels

In de 19e minuut is het dan de tijd voor de fakkelactie. Een perfecte demonstratie van de voordelen van het nieuwe Spinsidecollectief. Kleine clubjes losse fanatieke supporters worden nu ook meegenomen in de acties en iedereen die een steentje wil bijdragen kan dit nu ook doen. Het gevolg is massale acties zoals vanavond, die, om een wijze UEFA-bestuurder aan te halen, gerust indrukwekkend genoemd mogen worden. Het hele stadion is omringd door een rode zee aan fakkels. Ultras, groepjes supporters, fanatieke supporters en zelfs hun vriendinnen staan met een fakkel in de lucht te zorgen voor een spectaculaire vuurzee. Er is voor De Vijverberg geen ontkomen aan en door de gigantische rookontwikkelingen wordt de wedstrijd zelfs even stilgelegd.

Nadat de actie voorbij is verzamelen de supporters zich nog bij de stadionpoort om alvast een voorschot te nemen op het naderende promotiefeestje. De laatste fakkels worden ontstoken en het “wij gaan promoveren” klinkt door de straten. Even later wordt ook nog “el presidente” ingezet voor de inmiddels legendarische voorzitter Martin Mos, die met een sigaar in de mond gewoon aanwezig is tussen de supporters. Zoals het hoort.

Hierna is het tijd om op een ordelijke manier het stadion te verlaten en iedereen gaat zijn eigen weg. Wij schieten snel een van de zijstraten in en haasten ons naar de auto in een kansloze poging om nog voor de avondklok thuis te komen. Eenmaal thuis zien we dat De Graafschap in de 95e minuut de 2-2 heeft weten te scoren en hiermee weer een gigantische stap richting promotie zet. Het is ze van harte gegund!

Stefan van Leeuwen
Liefhebber van de supporterscultuur, regelmatig te vinden met camera op de tribunes in binnen- en buitenland.

    Reageren is niet mogelijk.

    0 %