Actueel

Groundhop SC Fortuna Köln

Al vroeg in de ochtend begeven wij ons richting Keulen. Het is op dit tijdstip lekker rustig op de weg en het asfalt schiet onder ons door. Zodra we de landsgrens passeren lijkt het alsof de auto van Duitse makelij te lang heimwee heeft gehad en de motor voorin zich ineens echt thuis voelt. Direct na het passeren van het bord “Bundesrepublik” neemt de snelheid op de “Autobahn” toe. In een mum van tijd bereiken we Keulen.

De prachtige stad aan de Rijn met onder meer z’n imposante Dom is tijdens de kerstdagen één van de drukst bezochte steden van Duitsland. Maar ook in dit bijna zomers aanvoelende weekend is het erg druk in de uit de steentijd stammende stad. Net voor Keulen komen we in een file stil te staan. De ingebouwde navigatie is slimmer dan alle inzittenden van de auto bij elkaar en leid ons in een mum van tijd binnendoor naar het centrum van de stad waar we de auto parkeren bij de gigantische kathedraal, de beroemde “Dom van Keulen”.

De “clash” tussen FC Köln en aartsrivaal Borussia Mönchengladbach staat op het speelschema. Helaas niet voor ons want wij konden geen kaarten voor de “Rhein-derby” bemachtigen! Rustig wandelen we vanuit het drukke centrum richting Keulen zuid. De drukte in het centrum wordt mede veroorzaakt door dagjes mensen, voetbalsupporters en fitness liefhebbers. Voor die laatste groep is er een grote beurs in de “Koelnmesse”.

Wij zijn hier echter voor het voetbal en we bezoeken de wedstrijd tussen SC Fortuna Köln tegen Sportfreunde Lotte. De ploeg uit Lotte is nogal in het nieuws geweest wegens haar recente successen in de DFB Pokal waar ze Werder Bremen, Bayer Leverkussen en 1860 München wisten uit te schakelen. BVB bleek echter net een maatje te groot!

Als we het centraal station passeren wordt onze aandacht getrokken door luidde muziek en gelach. Uit een “Gettoblaster” van een enorm formaat klinkt een bass beat van een slechte (Duitse?) kopie van DJ Paul Elstak. Daarnaast staan een aantal jonge mannen, gekleed in blauw met witte kleding en behangen met sjaals en vlaggen, bier te drinken. De eerste trouwe supporters uit Lotte zijn met de trein aangekomen!

Wij begeven ons via de Hohestrasse richting de zuidzijde van de stad. Het is heerlijk weer en het is na een autorit altijd lekker om de benen te strekken. Al snel zien we de wegbewijzering waarop het “Sudstadion” staat aangegeven. We lopen door oude woonwijken en bij het zien van de hoge masten van de stadion verlichting versnellen we onze tred. Het Sud-Stadion is het hart van een groot sportpark met verschillende verenigingen. (Bezirkssportanlage Koln-Sud)

We steken de parkeerplaats over (Ja inderdaad, je kan gewoon parkeren voor de deur als je niet wil lopen!) waar we ruimte moeten maken voor de bus waarin de spelers en technische staf van het bezoekende team zich begeeft.


Natuurlijk bezoeken we als eerste het supportershome van de thuisclub. Buiten is men druk bezig met het grillen van typisch Duitse worsten en de geur maakt ons hongerig. Binnen stroomt het bier uit de tap. Het kleine maar gezellige “home” is geheel in de clubkleuren rood en wit geschilderd en volgehangen met vaantjes van voetbalploegen uit heel Europa die in het verleden hier hebben gespeeld.  Er zitten verassend grote namen tussen en ook ons voetballandje is wat dat betreft prima vertegenwoordigt!

Ruim voor de wedstrijd begeven wij ons naar de kassa om een ticket te bemachtigen. De goedlachse dame achter de kassa legt ons op tijd uit dat zij alleen tickets verkoopt voor de bezoekende partij en verwijst ons naar de andere zijde van het stadion. Lopend langs de trainingsvelden begeven wij ons naar de voorzijde van het stadion. Met een capaciteit voor bijna twaalf duizend bezoekers verrast het formaat van het stadion ons. De sintelbaan om het veld is iets wat we vaker in Duitsland tegen komen.

Het lente zonnetje prikt op ons hoofd en we kiezen er bewust voor om op de staantribune plaats te nemen. Binnen het stadion delen vrijwilligers vlaggen en vouw “klappers” uit! Voordat we ons naar onze plek begeven bezoeken we nog even de fanshop. Deze bestaat uit één lange (enigszins doorgezakte) tafel met artikelen.
Daarna gaan we snel terug naar de tribune en vanzelfsprekend stellen we ons uiterst tactisch op zodat het loopje naar de “Gaffel Kölsch – biertent” of het toilet zo kort mogelijk is. Langzaam komen de supporters binnen. Links en rechts worden vlaggen en spandoeken opgehangen. Rechts van ons staat de harde kern en die toveren trommels en megafoons naar boven.

Onze aandacht wordt getrokken door een “vader” die, geheel gekleed in clubkleuren, met zijn zoontje (ook in vol tenue) van vier en een tien maanden jonge dochter in een kinderwagen zijn plekje op de tribune zoekt. In een amicaal gesprek met handen en voeten vertellen wij in ons beste Duits dat we regelmatig wedstrijden over de grens bezoeken. In bijna perfect Nederlands antwoord de man, die de nodige tanden mist, dat hij jaren in Scheveningen heeft gewerkt. Daarnaast legt hij glimlachend uit dat je de liefde voor je voetbalclub er niet vroeg genoeg in kan krijgen en hij knuffelt liefdevol zijn dochtertje. Daarnaast geeft hij schoorvoetend toe dat zijn andere vijf kinderen later op de dag verderop in het RheinEnergieStadion bij FC Köln zitten!


De wedstrijd verloopt bijzonder goed voor de thuisploeg en al snel komen de rood-witte op voorsprong. De sfeer in het stadion is prima. Iedereen geniet van het prachtige weer. Supporters drinken hun drankje en moedigen hun favoriete spelers aan. Ook het blauwgekleurde uit vak zingt en springt alsof hun leven er vanaf hangt.

In de rust begeeft van ons gezelschap onze chauffeur en eeuwige Bob zich via de perstribune naar het veld alwaar hij deelneemt aan een partijtje penalty schieten! Zoals een Hollander betaamt kan je tegen Duitsers wel scoren maar niet winnen maar deze scherpschutter heeft wel het winnende antwoord klaar en zegeviert alsnog. Met een in de clubkleuren uitgevoerde huishoud mixer verlaat hij de prachtige groene voetbalmat en wordt onder luid applaus weer op de staantribune welkom geheten. Bijna alle 1.578 bezoekers weten inmiddels dat hier een stel bezoekers uit Nederland aanwezig zijn!

Fortuna zegeviert uiteindelijk met drie tegen nul en kan de winstpunten in eigen huis houden. Op de ranglijst wipt Köln over Lotte heen maar beiden clubs blijven in de middenmoot van de derde Bundesliga hangen.


Na de wedstrijd begeven we ons met de tram weer richting het centrum van de stad. De in een enorme doos verpakte mixer zorgt onderweg voor de nodige herkenning. Overal worden we begroet met duimen omhoog of met positieve reacties.

We brengen snel de hoofdprijs naar de auto waarna we ons spoeden naar een Bierhaus waar we nog een stukje meekrijgen op TV van de Rhein derby die verderop in de stad wordt gespeeld. Later zien we op een groot scherm Arjen Robben op zijn kenmerkende wijze nog scoren. Zo is er dus nog een Hollander die tegen een Duitse ploeg weet te scoren afgelopen weekend!

In de Hekken
In de Hekken brengt vanaf 2010 een doorlopende ode aan de voetbalsupporter, en is sinds die tijd één van de grootste websites voor (fanatieke) voetbalsupporters in Nederland en België.

Reageren is niet mogelijk.

0 %