Amateurvoetbal

Groot feest in fietsdorp Dieren na kampioenschap lokale VV

Rond 14:45 wandelen we een zonovergoten sportpark Nieuwland op. De entree is gratis en aan het aantal fietsen en auto’s te zien is het al druk. Dat zal er grotendeels mee te maken hebben dat de thuisploeg, vv Dieren, vandaag kampioen kan worden in de derde klasse zaterdag Oost A. Tegenstander is ESA Rijkerswoerd uit Arnhem en de voorsprong op nummer 2 FC Zutphen is 1 punt. 90 minuten en 1 overwinning scheiden vv Dieren van het kampioenschap en promotie naar de tweede klasse.

Vv Dieren is een fusieclub die in 2012 is ontstaan uit een fusie tussen de vv Erica ‘76 en vv Gazelle Nieuwland (vernoemd naar de bekende fietsfabrikant Gazelle die haar thuisbasis in het dorpje heeft). Erica kwam tot de fusie uit in de derde klasse zondag en Gazelle in de tweede klasse zaterdag. Na de fusie werd gekozen voor het sportpark van Erica ’76, maar voor de speeldag (zaterdag) van Gazelle. Keuzes die, zo begrepen wij na de wedstrijd op het terras, best nog wel een tijdje hebben na-geëtterd bij de leden van Erica die hun zondagmiddaguitje in het water zagen vallen. Vanaf het sportpark van vv Dieren zien we ook de rode vlaggen van Dierensche Boys wapperen. Deze in 1920 opgerichte club komt uit in de vijfde klasse C (zondag) en heeft het fusieschip voorbij laten varen.

Fakkels en rookpotten

Vandaag telt het verleden even niet. Vandaag telt alleen de 90 minuten op het hoofdveld. Het hoofdveld, dat ook hier helaas uit kunstgras bestaat, kent één overdekte tribune langs de lange zijde. De houten bankjes worden druk bevolkt. Verder wordt het veld omringd door met gras begroeide heuvels vanwaar enkele honderden de opkomst afwachten.

Een opkomst die wordt begeleid door een sfeeractie. Een blauw wit doek met de tekst ‘Dieren leeft’ wordt voor de tribune omhoog gehesen. De verfresten zijn nog zichtbaar op de grazen heuvel langs de tribune. Vanaf diezelfde plek worden zo’n twintig fakkels afgestoken gevolgd door zo’n twintig blauwe rookpotten. Ondertussen vliegt er nog wat siervuurwerk de lucht in. Niet te zien tegen de felblauwe lucht, maar uiteraard goed voor de nodige geluidseffecten.

Dieren komt snel in de eerste helft op een 1-0 voorsprong. Een bal die van rechts voor de goal wordt gebracht klutst de goal in. De meesten van de paar honderd aanwezigen barsten in gejuich uit en achter de andere goal wordt nog meer knalvuurwerk afgestoken. De eerste helft kenmerkt zich verder vooral door een prima keeper in de goal van Dieren die een mooi schot van afstand tegen de lat tikt en bij wat diepe ballen attent reageert. Ondertussen hebben de supporters achter de goal door dat de politie is gearriveerd. De doos met, verwacht ik, het overgebleven vuurwerk wordt snel verplaatst.

Buitenspel!

Tegen het eind van de eerste helft nekt de pyro actie het elftal nog bijna. Als de nummer 11 net buiten de 16 uit wil verdedigen stuitert de bal via het op het veld belande gele dopje van een van de fakkels omhoog waardoor hij de bal mist. Gelukkig stuitert de bal niet terug de 16 in maar via zijn andere been over de zijlijn. Met een welgemikte worp belandt het gele dopje vijf meter verder tegen de boarding.

Dieren begint de wedstrijd met een voorsprong van 1 punt op nummer 2 FC Zutphen. En zoals het een echte kampioenswedstrijd betaamt is de wedstrijd slecht. Tot Dieren, net zoals in de eerste helft, snel na de aftrap scoort. Uit een corner vanaf links kopt de nummer 9 de bal in de verre hoek. De achter die goal verzamelde jeugdige supporters duiken het net in en de reserves stormen het veld in.

De wedstrijd is vanaf dat moment binnen. Ondanks wat kansen van de bezoekers uit Arnhem komt de zege niet meer in gevaar. De nummer 5 van Dieren wordt met het brancard van het veld gedragen, maar voegt zich een kwartier later weer strompelend bij zijn teamgenoten. Net daarvoor is de 3-0 gevallen uit een counter. Ondanks dat de grensrechter zijn vlag letterlijk minuten omhoog houdt en het volgens ons ook minimaal een meter buitenspel was weigert de scheids de goal af te keuren.

Feest in Dieren

De spelers duiken de kluwen juichende supporters in. Het kampioenschap kan, met nog maar enkele minuten te gaan, Dieren niet meer ontgaan. Het is dan ook wachten op het laatste fluitsignaal totdat het feest los kan barsten. De scheids lijkt het wel prima te vinden dat iedereen op hem wacht en laat nog wat nutteloze minuten doorspelen. Als hij dan uiteindelijk dan toch affluit, blijkt er nog wat pyro over te zijn. De jonge jeugd rent met fakkels en rookpotten het veld op om vervolgens met een bidon water die nog bij de reservebank ligt de smeulende brand in het kunstgras te blussen.

Achter de goal worden fakkels en rookpotten afgestoken en knalt ook het nodige siervuurwerk de lucht in. Terwijl boodschappentassen met kampioensshirtjes worden aangevoerd springen de spelers de feestende supporters tegemoet. Enkele tientallen supporters vieren feest op het veld, de meesten blijven aan de boarding wachten.

Voor ons een teken om ons op het terras te begeven naast de kantine. Waar we met een laatste drankje in de hand in gesprek raken met een supporter. Over de geschiedenis van de club, de strijd tussen zaterdag en zondag en voetbal in het algemeen. Een prima afsluiter van een prima middag. Met een goed gevoel stappen we weer in de auto naar huis. Een feestend vv Dieren achterlatend.

van Pogo tot Popo
Van Pogo tot Popo houdt van Ajax, uit en thuis, nationaal en Europees, en heeft een zwak voor alles wat met sfeer rondom voetbalwedstrijden te maken heeft. Wil de hypocrisie en stemmingmakerij rondom (fanatieke) voetbalsupporters en vooral uitwedstrijden bevechten.

Reageren is niet mogelijk.

0 %