Actueel

Smaakmakers: Ryan Giggs

Ryan Joseph Giggs, The Welsh Wizard. Samen met Ian Rush waarschijnlijk de bekendste en beste voetballer uit Wales ooit. Een andere vergelijking tussen de twee: beiden speelden nooit een groot eindtoernooi met Wales. Alle EK’s en WK’s zijn sinds 1991 aan Giggs voorbij gegaan, eeuwig zonde want het is een fenomeen.

Niet alleen zijn voetbalkwaliteiten staan buiten kijf. Er is een ander aspect waarom velen Ryan Giggs een held vinden. Vandaag werd namelijk bekend dat hij zijn contract met weer een jaar heeft verlengd bij Manchester United. Dit betekent dat hij volgend jaar zijn 23e United jaar in gaat. Al die jaren, vanaf zijn debuut in 1990 speelde Giggs ieder seizoen meer dan 20 wedstrijden voor the Reds. Tijdens zijn succesvolle seizoenen heeft Giggs onwaarschijnlijk veel prijzen gepakt. Maar liefst 12 keer de Engelse League, 4 keer de FA Cup en 2 keer de Champions League en nog vele andere prijzen.

Dit is direct de reden waarom Manchester United zo gehaat is in het grootste deel van Engeland. Ze krijgen een voorkeursbehandeling, hebben een grote bek en domineren de Engelse competitie sinds de jaren ’90. Daarbij komt nog eens dat er met geld gestrooid kan worden, de club wordt vaak gezien als hét voorbeeld van de verandering in het voetbal. Toch moet je de club één ding nageven, ze weten hoe om te gaan met clubiconen. Niet voor niets zit Ferguson daar al jaren op de troon, tekent Ryan Giggs een nieuw contract en maakte Paul Scholes een aantal weken geleden zijn comeback.

Het is bij Man U dus geen zeldzaamheid. Er zijn meerdere clubmensen die nooit voor een andere club hebben gespeeld. Maar Giggs staat wat mij betreft op eenzame hoogte als het gaat om clubliefde, in het huidige voetbal gaat iedereen weg als er ergens anders iets extra’s te halen valt. Natuurlijk verdienen mannen als Giggs, Scholes en Ferguson meer dan genoeg bij United. Maar het zijn wel mannen die hun club trouw blijven en hun club de afgelopen twee decennia groot hebben gemaakt.

Dit is een schitterende zeldzaamheid in het hedendaagse voetbal. Vaak lopen we te zeuren op het Modern Football bolwerk Manchester United, en dat is vaak ook terecht. Veel fans zijn weggelopen en hebben zich aangesloten bij FCUM. Maar ook zij zullen toegeven dat Giggs een held is. De City supporters zongen afgelopen januari tijdens de derby: “Giggs, Giggs is shagging a tart again” Verwijzend naar zijn uitglijders in het huwelijk. Ze doen maar, ik weet wel beter, Giggs is altijd trouw geweest aan zijn enige echte liefde, Manchester United.

Tip: Lees eens Manchester United: the biography van Jim White en zie hoe de geschiedenis van United bol staat van clubiconen en niet alleen draait om ponden.

In de Hekken
In de Hekken brengt vanaf 2010 een doorlopende ode aan de voetbalsupporter, en is sinds die tijd één van de grootste websites voor (fanatieke) voetbalsupporters in Nederland en België.

Reageren is niet mogelijk.

0 %