Against Modern Football

Gepest en betutteld: Roda JC werpt bizarre obstakels op voor Willem II-supporters

In een opmerkelijke strijd tegen bizarre beperkingen slaagden de supporters van Willem II erin om een imposant doek mee te nemen naar de uitwedstrijd tegen Roda JC. Het proces verliep echter niet zonder problemen. Flinke discussies tussen de betrokken partijen, waarbij Gemeente Kerkrade moet schamen voor de manier waarop zij met hun gasten omgaan.

Gedoe over het aantal uitsupporters

Al enkele weken voor de wedstrijd begon, waren Willem II, Roda JC en de Gemeente Kerkrade in overleg. Roda JC had de wens geuit om het aantal beschikbare kaarten te verminderen van 1000 naar 950 en stelde tevens een verplichte buscombi-regeling voor. De kaartverkoop werd echter steeds uitgesteld, wat leidde tot frustratie bij de Tilburgse club. Er ontstond het vermoeden dat Roda JC bewust hindernissen opwierp om de Willem II-supporters te ontmoedigen om af te reizen naar Kerkrade.

Nog meer gedoe over een sfeeractie

In de tussentijd besloot Tilburg Tifosi om een actie te organiseren in het uitvak. Ze wilden het uitverkochte uitvak omtoveren tot een zee van kleur en geluid, als een laatste steunbetuiging aan hun Willem II voor de aanstaande play-offs. De plannen werden gedeeld met zowel de club als Roda JC, maar Roda JC stelde enkele voorwaarden voordat ze hun medewerking wilden verlenen. De politie van Kerkrade had zorgen over de tijdelijke onzichtbaarheid van de supporters, vreesde voor vuurwerkincidenten en stelde de brandveiligheid van het doek ter discussie.

Het leek er even op dat alle obstakels waren overwonnen, toen de kaartverkoop van start ging en binnen 25 minuten alle 950 kaarten waren verkocht. Echter, de volgende dag volgde een teleurstelling, want de actie mocht niet doorgaan.

Willem II ging opnieuw in gesprek met Roda JC en de politie van Kerkrade, maar er werd geen overeenstemming bereikt. Uiteindelijk namen de Tifosi het initiatief en belden ze direct met de Algemeen Directeur van Roda JC, Jordens Peters. Dit bleek een slimme zet, want Roda JC gaf groen licht. Opnieuw brak er vreugde uit in Tilburg, maar er waren opnieuw hindernissen voor het doek.

Brandveiliger dan brandveilig?

De politie en brandweer van Kerkrade stelden als eis dat het doek brandveilig moest zijn. Hoewel Willem II een officieel certificaat had dat was goedgekeurd door de KNVB, werd dit niet geaccepteerd in Limburg. De Tilburgers moesten het doek laten keuren door de brandweer van Kerkrade om aan te tonen dat het aan de brandveiligheidseisen voldeed.

De keuring vond plaats met behulp van de lokale brandweer uit Tilburg en het bewijs werd op verzoek in de vorm van een video gedeeld met Kerkrade. Een uur later volgde echter het bericht dat de keuring verkeerd was uitgevoerd en dat de brandweer het opnieuw moest doen. Na een woordenwisseling tussen de autoriteiten van Tilburg en Kerkrade werd het doek dan uiteindelijk toch goedgekeurd.

En nog een keuring…

Op de langverwachte matchday, na wekenlang communiceren met Roda JC, arriveerden de Willem II-supporters bij het stadion en werd het doek uitgerold. Tot hun verbazing moest er echter opnieuw een brandkeuring plaatsvinden, terwijl dit niet was afgesproken.

Desondanks werd het doek voor de derde keer goedgekeurd. De supporters van Willem II konden eindelijk het indrukwekkende doek over 950 hoofden trekken. De inspanningen van de Willem II-supporters om dit prachtige doek mee te nemen naar de uitwedstrijd waren zeker de moeite waard, maar de opstelling van de Gemeente Kerkrade was weer eens een schoolvoorbeeld van eindeloos ‘supportertje pesten’, denken in problemen in plaats van in oplossingen.

[foto via Pro Shots / Toin Damen]

Jesper Vooijs
Gefascineerd door supporterscultuur en oude stadions. Emmen-supporter.

Reageren is niet mogelijk.

0 %