In de actualiteit

Geen wedstrijden op 5 mei!

5 mei staat in Nederland te boek als een feestdag. We vieren onze vrijheid. We gaan naar feestjes en een voetbalwedstrijd op deze dag is helemaal zo gek nog niet. 5 mei 2019 staat zelfs de bekerfinale op het programma. In Frankrijk staat 5 mei heel ander te boek, zeker bij supporters.

Op 5 mei 1992 speelt de plaatselijke trots SC Bastia tegen topclub Olympique Marseille in de halve finale van de beker. Het volgepakte stadion barst uit zijn voegen. Letterlijk. De tribunes begeven het onder de enorme mensen massa. Achttien mensen gingen die dag naar een favoriete club, maar kwamen niet meer thuis. Er werd besloten nooit meer op 5 mei te voetballen.

 

Dit seizoen heeft de Franse voetbalbond toch weer wedstrijden ingepland op 5 mei. 18 doden worden vergeten door de bond. Tot grote woede van zowel supporters, clubs als voetballers. 5 mei is een grote wond waar commercie uiteraard geen genezing biedt. En dus tonen supporters én voetballers uit heel Frankrijk solidair aan hen die nooit meer thuiskwamen.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Banderoles du block parisii refusées par la direction du PSG ! PSG- Nice (04/05/2019) #blockparisii

Een bericht gedeeld door CasualParis 🇫🇷 (@casual.paris) op

 

 

 

De nieuwe collectie van PGWEAR is vanaf nu verkrijgbaar op PGWEAR.nl, de officiële webshop van het merk in Nederland. Alle bestellingen binnen Nederland en België worden vanaf 50 euro gratis verzonden!

Stefan van Leeuwen
Over de schrijver

Stefan is gek op Feyenoord en de Kuip, hij staat (!) op de Noordzijde en is zeer regelmatig aanwezig in de uitvakken. Bovendien is hij regelmatig aanwezig bij de amateurderby's in ons land en schrijft o.a. de serie ''Ode aan de Vrijdagavond''.
    Ook leuk om te lezen...
    In de actualiteit

    AC Ajaccio versterkt Corsicaanse identiteit