In de actualiteit

‘Gebruik dat doek maar in Nijmegen’

In de Hekken Shop

Bij de uitwedstrijd van NEC bij Go Ahead Eagles werden de supporters uit Nijmegen op schandalige wijze aangevallen door de plaatselijke politie. Honden werden losgelaten op de supporters en een weerloos op de grond liggende supporter werd met een hond aan zijn been ook nog eens op zijn hoofd geknuppeld door de hooligans in uniformen.

Omdat niemand zich schijnbaar druk maakt over dit steeds vaker voorkomende politiegeweld bij voetbalwedstrijden wilden de supporters van NEC bij de uitwedstrijd tegen Heracles Almelo een statement maken door middel van het doek hieronder.

stop politiegeweld

Nadat ze bij Heracles lucht kregen van het doek werd er alles aan gedaan om deze niet toe te laten. Argumenten waarom het niet mocht waren er niet en meer dan een: “als jullie dat doek willen gebruiken dan doen jullie dat maar in Nijmegen” kwam er niet uit in Almelo. Het doek werd geweigerd bij het uitvak en alle pogingen tot een normale discussie over de vrijheid van meningsuiting met de verantwoordelijken bij de thuisclub mislukten uiteraard (zie: supportersbeleid Heracles).

Een klein doekje met het wereldwijd gebruikte logo tegen politiegeweld kwam in eerste instantie wel mee naar binnen, maar ook dat zorgde in de tweede helft uiteindelijk voor problemen. Dit keer was het de beveiliging van NEC die in actie kwam. Het doek zou volgens de hoofdsteward van de club haatdragend zijn en dat kon natuurlijk niet. De supporters werd toegeblaft dat ze hun bezwaren maar schriftelijk bij NEC moesten indienen en daarmee was ook de volgende discussie zonder argumenten beslecht.

Het zijn van die verhalen in de kantlijn, verhalen die de media niet halen. Verhalen die wel aangeven waar wij als voetbalsupporters mee te maken krijgen in dit land. Normalisatie is een woord dat (vooral van hogerop) regelmatig valt als het op supportersbeleid in Nederland aankomt, maar de praktijk laat vaak toch een heel ander beeld zien, zo ook nu weer.

(verhaal via Legio Noviomagum)

retro voetbalshirts
In de Hekken Shop
Martijn Benjamin
Over de schrijver

Oprichter van deze site. Vond voetbal vroeger leuker en is blij dat hij niet de enige blijkt te zijn. Kijkt tijdens voetbalwedstrijden uitsluitend naar de tribunes. Beleefde zijn hoogtepunten als voetbalsupporter halverwege de jaren '90 op de heerlijke staantribune in de Alkmaarderhout. Is in het dagelijks leven eigenaar van internetbureau 072DESIGN en is ook druk met PGwear Nederland.
  Ook leuk om te lezen...
  Dit was het weekend

  Dit was het weekend

  In de actualiteit

  Go Ahead Eagles met toffe pyro voor eerste thuiswedstrijd

  In de actualiteit

  NEC zet grote stap naar supportersvriendelijk uitvak

  In de actualiteit

  Go Ahead Eagles opent het seizoen met een spandoek en veel pyro