Actueel

De Friese derby zonder uitsupporters?

BVWHmIIIgAE7SPk

Als volbloed Fries en Cambuur-supporter, het kan toch echt samen gaan, mocht ik zondag voor het eerst sinds dertien jaar weer genieten van de Friese derby, sc Heerenveen tegen Cambuur. De hele provincie was al weken op van de zenuwen. Was het niet om de sportieve spanning, dan was men toch bevreesd om een mogelijke geweldsescalatie. Wat volgde was een prachtige middag, op het resultaat na dan natuurlijk. Het Heerenveenpubliek wees Cambuur fijntjes op de sportieve verschillen in de laatste tien jaar, terwijl het uitvak van Cambuur nogmaals duidelijk maakte dat Cambuur weinig op heeft met alle door Riemer van der Velde gecommercialiseerde Friese folklore. De sfeer in het stadion was goed, er werd over en weer gesard zonder dat het kwetsend werd en zoals het een echte derby betaamd werd er op het veld nog even kort gevochten. Als Cambuur-fan zittende naast Nieuw Noord kon ik juichen zonder een tik in mijn nek te krijgen toen Lukoki de 1-1 binnenrolde, terwijl ook elders in het stadion de sfeer over het algemeen, zeker gezien de beladenheid van de wedstrijd, ontspannen was. Zelfs stewards en de ME hielden zich keurig in en bleven op gepaste afstand.

De massaal ingezette politiediensten zagen na de wedstrijd als snel dat het allemaal meeviel en besloten reeds om 17:00 uur om af te schalen. Cambuur accepteerde duidelijk de nederlaag en rellen bleven uit. Beide supportersgroepen hebben laten zien hoe een derby beleefd moet worden. Op het randje, en op een enkele dronkenlap na, niet er over. Tijdens de wedstrijd zijn uiteindelijk vier mensen aangehouden, drie voor openlijke geweldpleging en één voor belediging van een steward. In ogenschouw nemende dat bij Cambuur-Heracles al twintig Almeloërs een stadionverbod hebben gekregen, vond ik dit een zeer nette score. De burgemeester van Heerenveen Tjeerd van der Zwan denkt er echter anders over. Tegenover de Leeuwarder Courant verklaart hij in zijn maag te zitten met de vele politie-inzet en opteert voor het afwerken van een derby zonder uitsupporters. Volgens hem is het de vraag of een grote inzet van de politie nog wel maatschappelijk verantwoord is. Misschien een logische vraag, misschien is het inderdaad maatschappelijk onverantwoord. Maar waarom wordt deze vraag nu gesteld? De timing is op zijn zachtst gezegd ongelukkig. De derby is een fantastische promotie voor de provincie gebleken. Juist door de aanwezigheid van de uitsupporters is het een echte derby geworden. Voor een evenement waarbij ruim 26.000 mensen aanwezig waren is er zo goed als niets gebeurd. Meneer van der Zwan, geniet nog even na van de overwinning en laat toch alsjeblieft deze prachtige derby met rust. Als sc Heerenveen en Cambuur één ding hebben bewezen is dat gezonde rivaliteit niet altijd uitmondt in rellen. De vraag moet niet zijn of uitsupporters nog wel welkom zijn, de vraag moet zijn of de restricties kunnen worden versoepeld. De oplossing is niet minder uitsupporters, de oplossing is minder politie.

(Foto met veel dank aan dw-fotografie.com)

In de Hekken
In de Hekken brengt vanaf 2010 een doorlopende ode aan de voetbalsupporter, en is sinds die tijd één van de grootste websites voor (fanatieke) voetbalsupporters in Nederland en België.

Reageren is niet mogelijk.

0 %