Politiegeweld Ajax-CelticToen bekend werd dat Ajax en Celtic het tegen elkaar op gingen nemen in de Champions League was er geen persoon die vooraf kon bevroeden dat het rond deze wedstrijd zo uit de klauwen zou lopen. Iedereen verwachtte een heus volksfeest met tienduizenden Schotten in het centrum van Amsterdam, maar helaas liep het totaal anders.

Terwijl de Dam gezellig vol stond met drinkende en zingende Celticfans probeerden een paar Ajaxfans een vlag van hen te stelen, dit was immers twee weken geleden in Glasgow ook gebeurd. En terwijl de Ajaxfans met hun buit op de vlucht sloegen, renden er een paar Celticfans achteraan. Je kunt het nog steeds onder de noemer kattenkwaad scharen.

Maar de massaal aanwezige politie zagen het lijk al drijven en besloten direct om de groepen uit elkaar te drijven en ‘en-passant’ ook maar meteen de Dam schoon te vegen. En dus rukten ze op door de Damstraat, paarden er bij, hoop misbaar en weinig communicatie. Gevolg was dat de Schotten op de Dam geconfronteerd werden met een aantal charges, maar vooral met het beruchte ‘Romeo-team’; de houwdegens van de politie die tot diep in de vijandelijke linies doorbreken om overtreders in de kraag te vatten. En iedereen die wel eens in zo’n situatie terecht is gekomen weet dat het dan van ‘hakken-zagen’ gaat. Maar, zo zegt de politie, ‘dan had je daar maar niet moeten staan’ en weg moeten zijn ‘als de pleuris uitbreekt’.

Waar de heren van het Romeo team ditmaal geen rekening mee hadden gehouden was de aanwezigheid van een paar typische Amsterdamse elementen en de onverzettelijkheid van de Schotten. Want terwijl zij een paar arrestanten hardhandig neersloegen en schopten, stond daar een oplettende Amsterdammer met een videocamera: Pi-Alfa, ofwel oer F-Sider Ronald Pieloor. De beelden (vanaf minuut 4:20) die hij maakte laat haarscherp zien dat een aantal agenten maar door blijven schoppen en slaan op een aantal arrestanten. Iemand simpelweg in de boeien slaan en afvoeren is blijkbaar niet voldoende…

Nadat beide heren in een arrestantenwagen waren gestopt gingen de Romeo’s verder met hun hardhandig optreden, maar ditmaal troffen ze een veel grotere groep supporters die zich geen moment bedachten en zelf tot de aanval overgingen, er van overtuigd dat dit Ajax-hooligans waren. En precies op het moment dat de heren Romeo’s inzagen dat ze terug moesten trekken kwam daar een ander Amsterdams element voorbij; de tram. Gevolg was dat de agenten geen kant op konden en behoorlijk wat klappen kregen. Eentje raakte zelfs bewusteloos.

Nu zijn we in Amsterdam wel wat gewend als Ajax een Europese wedstrijd speelt, we hebben de afgelopen jaren de ultra’s van PAOK, Juventus, Manchester United én City en de Bad Blue Boys van Zagreb op visite gehad, maar nog nooit liep het uit op gewonde agenten. En dus leek het aantal arrestatie volledig gerechtvaardigd en brandde een dag later de discussie los wie dat allemaal ging betalen.

En toen dook het filmpje van Pi-Alfa op en sijpelden er steeds meer verhalen naar buiten dat de Schotten geen moment hebben geweten dat ze met politieagenten in burger te maken hadden gehad. Er was zelfs een Celtic-fan die zo bang was dat hij weigerde naar een Nederlands ziekenhuis te gaan, terwijl hij z’n been op drie plekken gebroken had nadat hij onder een ME-bus terecht was gekomen. Celtic kwam met een statement waar het beloofde de overtreders zwaar te zullen straffen, maar de geluiden over buitensporig politiegeweld zeker niet zou negeren.

Hierop werd het met de dag onrustiger in Schotland, want hoe meer verhalen er los kwamen, hoe groter de verontwaardiging werd over het Nederlandse politiebeleid. Het is inmiddels dagelijks onderwerp in de kranten en op TV, maar tot vandaag werd het nauwelijks opgepakt in de Nederlandse media. Op zich niet vreemd, want we hebben het hier veel te druk met discussiëren over zwarte piet, het gebruik van de term ‘papadag’ en het selecteren van een jonge Ajaxverdediger in Oranje…

Maar gelukkig worden de media wakker en stond er vanmorgen al een reportage in de Volkskrant. Hierin werd de Amsterdamse politie om commentaar gevraagd op de beschuldigingen. Op de vraag of de politie iets verkeerds gedaan heeft, antwoordt Commissaris Jan Pronker: ‘Nee, maar wij worden wel als de boosdoener weggezet. Onze mensen hebben moeten vechten voor hun leven. Sommigen hadden bijna hun pistool getrokken. Ze realiseerden zich net op tijd dat dat afgepakt had kunnen worden.’  ‘De politie heeft het prima gedaan. Het geweld was proportioneel.’ ‘De man die al die knietjes in z’n buik kreeg was zo dronken dat hij niet reageerde op pijnprikkels.’ De politie gaat zijn aanpak dus ook niet veranderen…

Dus hebben we maar even gebeld met Christian Visser, die advocaat is van beide Schotten. Hij moest schamper lachen om het ’te dronken’ verhaal: “Ik lees nergens in het dossier dat mijn cliënt dronken was.”

“Inmiddels is het in Schotland gigantisch groot geworden, er worden collectes gehouden, er zijn Twitter en Facebook accounts gestart om Padraig en Andy te steunen. Die zitten nu nog steeds vast op verdenking van openlijke geweldpleging en eentje ook omdat hij een blikje gegooid zou hebben, iets dat hij ontkent. Die jongens hebben niets te maken met het geweld dat later op de agenten neerdaalde, maar het lijkt er inderdaad op dat zij als zondebokken worden gebruikt.”

De zaak wordt 21 november vervolgd in de rechtbank aan de Parnassusweg in Amsterdam, waar Visser zal pleiten voor onmiddellijke vrijlating. “De zaak wordt in Schotland heel hoog opgenomen, ik verwacht een hoop aandacht van de media.”

Problemen met supporters, fouten van de politie die onder de mat worden geveegd met opmerkingen over ‘dronken hooligans’, waar hebben we dat eerder gehoord? Het zou de politie(k) sieren als er eens hand in eigen boezem wordt gestoken rond het buitenproportioneel gewelddadig optreden, want ook in Rotterdam weten ze er ook alles van. Maar ditmaal kon het wel eens groter worden dan men zou willen en staat alles haarscherp op beeld…

Wordt (ongetwijfeld) vervolgd.

Gogme United
Gogme United is het alter-ego van Marcel Stephan (Amsterdam 1964), Ajacied sinds 1976 en daarmee hekkenhanger pur-sang. Verantwoordelijk voor onder andere onze literaire rubriek In de boeken Naast In de Hekken schrijft Marcel artikelen op z'n weblog Gogme United en is hij de oprichter/eigenaar van Gogme Web Services

Ook leuk om te lezen

Reageren is niet mogelijk.