Against Modern Football

Fortuna fans bemachtigen gouden aandeel

De supporters van Fortuna Sittard hebben een gouden aandeel van hun club verworven. De schriftelijke toezegging werd 31 juli 2017 ondertekend. Het proces dat heeft geleid tot het bemachtigen van het gouden aandeel liep al sinds de oprichting van Fortuna-sc in 2012. Het gouden aandeel dat in handen is van de supporters houdt in dat het bestuur van Fortuna Sittard in bepaalde kwesties verplicht is de STAK (Stichting Administratiekantoor Fortuna Sittard) om goedkeuring te vragen. Denk hierbij aan besluiten rondom fusies, naam, clubkleuren, logo, speelstad en de locatie van het stadion. In de statuten is opgenomen dat de STAK toezegging nodig heeft van het Fortuna Sittard Supporters Collectief“Het bestuur van Fortuna-sc zal haar standpunt bepalen op basis van een referendum onder Fortuna-sc leden”, zo valt te lezen op de site van de vereniging. Bovendien mag de supporters vereniging van Fortuna één van de vijf leden van de Raad van Toezicht aandragen. Hiermee hebben de supporters een groot zeggenschap in belangrijke beslissingen rondom de cultuur en identiteit van hun club.

Fortuna Sittard eigenaar Isitan Gun, die zeer warme banden onderhoud met de achterban, stimuleert de samenwerking tussen club en supporters. De sympathieke eigenaar is na wedstrijden met regelmaat te vinden in het supportershome. Bij de uitwedstrijd tegen provinciegenoot MVV Maastricht nam de redder van Fortuna zelfs plaats in het uitvak.

Inspraak van supporters binnen hun club is iets wat wij van In de Hekken enorm toejuichen. Het Fortuna Supporters Collectief is niet de enige Nederlands supporters vereniging met beschikking over een gouden aandeel. Bijvoorbeeld ook het Supporters Collectief FC Groningen heeft een gouden aandeel in handen. Binnenkort zullen wij bij In de Hekken dieper induiken op het fenomeen gouden aandelen. Nu steeds meer clubs in handen vallen van buitenlandse eigenaren worden supportersverenigingen met een gouden aandeel essentieel in het behoud van clubcultuur en identiteit.

Tot slot feliciteren wij namens In de Hekken het Fortuna Supporters Collectief met de bemachtiging van het gouden aandeel!

David Schulpen
Mijn naam is David Schulpen, ik ben student aan de Universiteit van Tilburg. In het weekend ben ik in mijn geboortestad: Sittard. Een van de hoofdredenen hiervan is, is dat ik sinds mijn elfde iedere thuiswedstrijd te vinden ben op de ‘terraces’ van Fortuna Sittard, waar ik fanatiek mijn clubje nao veure schreeuw.

    Reageren is niet mogelijk.

    0 %