Copyright-ProShots-1040913

Het Centraal Informatiepunt Voetbalvandalisme (CIV) bracht vandaag het jaarverslag uit en daaruit mogen we concluderen dat de onderlinge rivaliteit sportievere vormen begint aan te nemen. Het CIV noteerde niet alleen een derde minder stadionverboden dan een jaar eerder, maar zag ook een afname aan incidenten binnen en buiten de stadions.

Flinke daling stadionverboden en incidenten

De KNVB legde in het seizoen 2015/2016 579 stadionverboden op en dat is een flinke daling ten opzichte van de 890 maal een seizoen eerder. Volgens de KNVB komt die grote daling vooral omdat er geen grote incidenten plaatsvonden zoals een jaar eerder toen er bij FC Den Bosch – FC Oss 98 stadionverboden en na AS Roma – Feyenoord 80 stadionverboden werden opgelegd.

Ook is er sprake van een duidelijke afname aan incidenten rondom voetbalwedstrijden, zo werden er afgelopen jaargang 733 genoteerd, terwijl dit er in 2014/2015 822 waren. Het aantal mensen dat in contact kwam met de politie liep terug van 852 naar 697. Door deze dalingen kon de politie het aantal uren dat het agenten moest inzetten terugbrengen naar 273.938 uur ten opzichte van 301.840 uur in 2014/2015.

KNVB redelijk tevreden

De KNVB liet in het rapport weten blij te zijn met de cijfers, maar wil dit als politiek orgaan natuurlijk niet van de daken schreeuwen. Gijs de Jong, interim capo bij de KNVB zegt het volgende over de cijfers: “We zien dat we over de jaren heen op ongeveer hetzelfde niveau blijven hangen. Bij de helft van het aantal wedstrijden zijn er combiregelingen, waarbij een toegangskaartje is gekoppeld aan een verplichte vorm van vervoer. Dat mag niet nodig zijn. We hebben het probleem beheersbaar gemaakt met maatregelen die alle voetbalfans treffen. De uitdaging is nu om maatregelen te nemen die alleen de rotte appels treffen en om tegelijkertijd voetbal leuker te maken voor de echte fans”

Het hele rapport van het CIV is hier te lezen.

In de Hekken
In de Hekken brengt vanaf 2010 een doorlopende ode aan de voetbalsupporter, en is sinds die tijd één van de grootste websites voor (fanatieke) voetbalsupporters in Nederland en België.

Ook leuk om te lezen

Reageren is niet mogelijk.