Against Modern Football

FIFA: For the money

Het was weer eens een week waarin de FIFA en de UEFA nog maar eens bevestigden wat hun gedachtes zijn over The Beautiful Game. For the game, for the world is natuurlijk een prachtige slogan, maar heeft niets te maken met de organisatie die er achter zit, de FIFA.

WK en EK achter de decoder
Samen met de UEFA opperde de FIFA het plan om het WK en EK voortaan ‘achter de decoder’ uit te zenden. De paar miljard die doorgaans aan zo’n toernooi verdiend wordt is natuurlijk pas het begin, dus blijft de voortdurende zoektocht naar nog meer geld bestaan. Door het toernooi aan de hoogste bieder te kunnen verkopen zou de winst substantieel kunnen worden opgeschroefd. Gelukkig zijn er dan altijd nog instanties die de schaamteloze geldhonger van de voetbalbonden aan banden leggen. Het Europese Hof bepaalde dat de toernooien sociaal en cultureel zo belangrijk zijn, dat ze voor iedereen toegankelijk moeten zijn. Een tegenvaller voor de bonden, maar het zal niet lang duren voor er elders weer een opening zal worden gevonden.

Prijzen Champions League-finale
De UEFA baarde opzien met het bekendmaken van de toegangsprijzen voor de Champions League-finale. De beide finalisten krijgen ieder 25.000 kaarten, waarbij de kaarten in de goedkoopste categorie liefst 126 euro kosten. Het wordt daarna snel duurder, oplopend tot 300 euro voor de beste plaatsen. Voor neutrale fans zijn 11.000 kaarten beschikbaar, waarbij de goedkoopste weggaan voor een schamele 178 euro. Categorie 2 kost 267 euro, de beste plaatsen zijn 356 euro. Een rolstoelplaats is 95 euro. Wat nog wel moet worden bedacht is dat bij iedere bestelling 30 euro administratiekosten in rekening wordt gebracht. Verder laat het zich raden waar de overige 25.000 kaarten in het 86.000 plaatsen tellende stadion belanden.

Er bleek dus weer eens een addertje onder het gras te zitten. Eerder had de bond de finale – dit jaar op Wembley – verschoven van de traditionele woensdagavond naar de vroege zaterdagavond, om ‘de finale voor een breder en jonger publiek bereikbaar te maken’. Nu blijkt de UEFA te bedoelen dat dit jonge publiek vooral thuis moet blijven en tv moet kijken om de waarde van de uitzending te vergroten. De UEFA biedt voor de finale nog wel een Youth Package aan, 200 voor iedere finalist en 500 voor de neutrale toeschouwers. Dit houdt in dat een kind voor de halve prijs naar het stadion mag, maar – het addertje laat niet lang op zich wachten – vergezeld moet worden door een ouder, en dit dan alleen in categorie twee. Vader en zoon kunnen dankzij het gulle gebaar van de UEFA naar de finale voor slechts 432 euro, inclusief administratiekosten.

The Football Supporters Federation is uiteraard niet te spreken over de prijzen, die een verdubbeling zijn van die van vorig seizoen. De UEFA wuift de kritiek arrogant lachend weg. ”Dit is de marktprijs voor dit soort evenementen”, zegt Giorgio Marchetti namens de bond. ”Waarom zouden de prijzen lager moeten? Of denk je dat we problemen zouden hebben om Wembley te vullen als we meer geld vragen?” De bond roept verder op uit te kijken voor zwarthandelaren die exorbitante bedragen vragen voor de kaarten.

Voorzitterschap FIFA
Ondertussen is de Amerikaanse sportjournalist Grant Wahl van Sport Illustrated een ludieke actie begonnen om iets te doen tegen de negatieve rol van de bonden in het voetbal. Wahl heeft zich kandidaat gesteld voor het voorzitterschap van de FIFA, waarvoor op 1 juni verkiezingen zijn. Samen met huidig voorzitter Sepp Blatter is hij voorlopig de enige kandidaat. Wahl moet nog wel een land vinden dat zijn kandidatuur wil steunen. ”Ik ga deze week met een aantal landen bellen. Veel mensen hebben kritiek, maar niemand doet er wat aan. Iemand moet Blatter aanpakken.”

Martijn Benjamin
Oprichter van deze site. Vond voetbal vroeger leuker en is blij dat hij niet de enige blijkt te zijn. Kijkt tijdens voetbalwedstrijden vooral naar de tribunes. Beleefde zijn hoogtepunten als voetbalsupporter halverwege de jaren '90 op de heerlijke staantribune in de Alkmaarderhout. Is in het dagelijks leven eigenaar van 072DESIGN en PGWEAR Nederland.

Reageren is niet mogelijk.

0 %