Keuken Kampioen Divisie

Feyenoord-huurling naar Kralingen? Dat ligt gevoelig

‘Help je broertje in nood’. ‘Van ons kleine broertje Excelsior zou weer een satellietclub moeten worden gemaakt’. ‘Feyenoord heeft zoveel spelers die op huurbasis bij Excelsior zouden kunnen spelen’. ‘Gewoon weer gaan samenwerken’.

De voormalige samenwerking tussen Excelsior en Feyenoord, hij werd weer eens aangehaald toen uitlekte dat Rotterdam-Zuid in de winterstop spelers zou willen ‘stallen’ in Rotterdam-Kralingen. In de ogen van Feyenoordfans niet meer dan logisch, getuige bovenstaande reacties op Facebook. Ze zijn tegelijkertijd een bewijs dat men op Zuid niet weet hoe ‘hun eigen broertje’ daarover denkt.

De ‘grote broer’ Feyenoord is namelijk verstoten uit de Excelsiorfamilie. En dat gebeurde al veel eerder dan 2015, toen de samenwerking officieel werd beëindigd.

Jordy Clasie, David Connolly, Salomon Kalou, Thomas Buffel. Zonder samenwerking hadden ze waarschijnlijk nooit op Woudestein gespeeld. Het waren prachtige spelers en, heus waar, wij Excelsiorsupporters hebben veel plezier aan ze beleefd. Waar zou Excelsior gestaan hebben als in 1996 níét de samenwerking met Zuid werd gezocht? Zou Excelsior er dan überhaupt nog zijn? We kunnen niet ontkennen dat Feyenoord ons met spelers en financiële steun uit het moeras trok. Waarvoor dank.

Feit blijft dat de ziel en identiteit van de club verkocht werden. Sportieve successen die sindsdien werden bereikt hadden een bittere nasmaak, want bouwen aan de selectie zat er niet in. Elke zomer keerden de huurlingen weer vrolijk terug naar de andere kant van de Maas. Bij het stopzetten van de samenwerking zei Eric Gudde dat deze waardevolle spelers opleverde voor de Feyenoordselectie of om door te verkopen, terwijl Excelsior sportieve successen kon boeken. Schuld terugbetaald, kun je dus wel stellen.

Daarbij vergat hij voor de volledigheid dat dit er óók voor zorgde dat Excelsior ieder seizoen weer opnieuw kon beginnen. En dat eigen jeugd nauwelijks een kans kon krijgen in Kralingen. Het beloftenelftal heette weliswaar Jong Feyenoord/Excelsior, maar behalve deze naamsvermelding was er weinig Excelsior bij. De succesvolle jaren na 2015 – ook al gaat het nu even wat minder – laten bovendien zien dat Excelsior het (inmiddels) gewoon op eigen kracht kan.

Als het aan Excelsiorfans lag, was de samenwerking in 2009 al niet verlengd. Na uitschakeling in de play-offs om promotie werd de club symbolisch ten grave gedragen op het parkeerterrein van Woudestein. Excelsior was opgeheven, overleden, bestond niet meer. Feyenoord 2 daarentegen wel.

Groot was de vreugde dan ook toen Excelsior in 2015 eindelijk weer ‘gewoon’ Excelsior werd. Nog groter was de vreugde toen de ‘ons kleine broertje gunt ons het kampioenschap wel even’-opmerkingen op 7 mei 2017 met een 3-0 werden beantwoord.

Nee, mede-Rotterdammers, net als wij jullie toen niet hebben geholpen, hebben wij ook nu jullie hulp niet nodig. De selectie bestaat inmiddels uit tal van spelers die zelf zijn opgeleid. Zij staan te allen tijde boven jeugdige huurlingen. Of ze nu van Feyenoord, PSV of waar dan ook vandaan komen. Spelers worden alleen gehuurd als ze een meerwaarde hebben. Als Feyenoord jeugdspelers ervaring had willen laten opdoen, hadden ze maar aan de voetbalpiramide moeten deelnemen.

Liever op eigen kracht aanmodderen in de Keuken Kampioen Divisie, dan met een verkochte ziel de Eredivisie in.

Geschreven door: Dylan Metselaar

In de Hekken
In de Hekken brengt vanaf 2010 een doorlopende ode aan de voetbalsupporter, en is sinds die tijd één van de grootste websites voor (fanatieke) voetbalsupporters in Nederland en België.

Reageren is niet mogelijk.

0 %