Nederlandse clubs in EuropaVoetbalsupporters

Feyenoord & Celtic: vriend voor de een, vijand voor de ander

Profiteer als In de Hekken supporter de hele maand november van 15% korting op het gehele assortiment van PGWEAR. Gebruik de code indehekken bij het afrekenen en je korting wordt direct verrekend!

Op 31 augustus worden Feyenoord en Celtic aan elkaar gekoppeld bij de loting voor de groepsfase van de Champions League. Een wedstrijd tussen twee clubs die al jarenlang goede vrienden zijn, of juist niet? Waar de een het nog altijd ziet als een mooie vriendschap, zijn de Schotten voor de ander namelijk juist een vijand. Hoe zit dat precies?

De laatste keer dat Celtic en Feyenoord het tegen elkaar opnamen was een memorabele wedstrijd, vooral voor de Rotterdammers. Dat is namelijk de Europacupfinale van 1970 in Milaan. De dag dat Feyenoord als eerste Nederlandse club beslag weet te leggen op de Europa Cup I. Een legendarische wedstrijd in de clubgeschiedenis van Feyenoord die ook 50 jaar later nog altijd niet vergeten is.

Together in friendship

Bij die finale wordt ook het zaadje geplant voor een jarenlange vriendschap. Tienduizenden Schotten en tienduizenden Rotterdammers trekken namelijk naar Milaan en komen er ter plekke achter dat er veel overeenkomsten zijn in de rauwe support uit beide havensteden. Beide supportersgroepen bouwen een band op en sindsdien heerst er een soort vriendschappelijke sfeer tussen supporters van Feyenoord en Celtic.

Van een officiële vriendschap is misschien geen sprake maar in de jaren 10 van deze eeuw gaat het regelmatig heen en weer tussen supporters van beide clubs. In 2013 sluiten Feyenoorders aan in het uitvak bij Celtic – Ajax en in 2019 vieren Feyenoord-supporters en Celtic-aanhangers samen feest in de pub voor de wedstrijd van Feyenoord bij Glasgow Rangers.

Ook ontstaat tussen beide supportersgroepen naast het veld een mooi initiatief voor het goede doel: Together in Friendship. Door onder meer shirts te veilen worden duizenden euro’s ingezameld voor de Daniel den Hoed-stichting, wat investeert in wetenschappelijk onderzoek om kanker beter te kunnen behandelen en lokale stichtingen in Glasgow. Uiteindelijk komt het in 2014, 2015 en 2016 tot een groot feest in Schotland waarbij meer dan honderd Feyenoord-supporters de Noordzee over steken.

Fuck Celtic

Het lijkt dus allemaal een mooie vriendschap en dat beide clubs aan elkaar worden gekoppeld voor de loting van de Champions League klinkt als een perfecte match-up. Maar niks blijkt minder waar. Onder de jongere generatie is er helemaal geen sprake van een vriendschap met Celtic. Sterker nog, op Feyenoord-twitter en bij de gasten van de Noordzijde lijkt een heel ander sentiment te heersen richting de Schotten. Zij zijn juist anti-Celtic.

Dit heeft allemaal te maken met politiek. Bij Celtic is politiek een doorlopend aanwezig thema op de tribune. De ultras van de club – inmiddels buitengesloten vanwege de vele Palestina-vlaggen – zijn uitgesproken extreem-links en maken op de tribune statements over vluchtelingen, LHBTIQ+ en Palestina. Iets wat bij de jongere generatie van Feyenoord helemaal verkeerd valt. Zij willen niet geassocieerd worden met een groep supporters die zulke uitgesproken politieke statements op de tribune maakt. Daarnaast erkennen ze bij De Noordzijde maar één vriendschap: die met de Poolse gasten van Pogoń Szczecin.

Onder de twitterpost van de loting verschijnen veelvuldig anti-Celtic en anti-linkse comments. Niet veel later verschijnt er een post op Casual Ultras waarin wordt gezegd dat Celtic niet welkom is en er geen vriendschap is tussen beide clubs. Op de wedstrijddag zelf organiseert De Noordzijde een corteo, waarbij ook een ‘Fuck Celtic’ doek prominent wordt getoond. Het is duidelijk: voor deze supporters is Celtic allesbehalve een vriend.

Vanavond is het zo ver en treedt Feyenoord  tegen Celtic aan in Glasgow. Een wedstrijd die voor sommigen zal voelen als een warm bad, maar voor anderen juist als een strijd tussen twee tegenpolen…

Lars Smit
Leven lang verliefd op NEC. Helemaal gek van supporterscultuur, vergane glorie en amateurvoetbal.

Ook leuk om te lezen

Reageren is niet mogelijk.

Volgende artikel:

0 %