Eredivisie

FC Groningen en Rot Weiß Erfurt: Verbonden door historie

De nieuwe collectie van PGWEAR is nu verkrijgbaar bij PGWEAR Nederland. Profiteer van gratis verzending vanaf 75 euro (NL+ BE) en zorg dat jij klaar bent voor al die mooie awaydays die gaan komen dit seizoen!

Wie het heeft over bestaande vriendschappen tussen Nederlandse en Duitse supportersgroepen, zal al gauw uitkomen op FC Twente – FC Schalke 04, Roda JC – Alemannia Aachen en De Graafschap – MSV Duisburg. Maar er zijn meer vriendschappen tussen verschillende fanscènes: één daarvan is de vriendschap tussen supporters van FC Groningen en FC Rot Weiß Erfurt, waarvan de onderlinge band de afgelopen jaren steeds intensiever is geworden.

Verhaal over de vriendschap tussen FC Groningen en Rot Weiß Erfurt

Een onverwachte ontmoeting in de UEFA Cup

Daar waar je doorgaans ziet dat supportersvriendschappen worden gesticht op basis van geografische ligging, ligt er aan de vriendschap waarover we nu schrijven een andere reden ten grondslag. Deze vriendschap kent zijn oorsprong ruim dertig jaar geleden. In 1991 rolden tijdens de loting voor de UEFA Cup namelijk de namen FC Groningen en RW Erfurt uit de koker. Op 18 september van dat jaar traden beide ploegen aan in het Oosterparkstadion, waar de Duitsers met 0-1 wisten te winnen. Nadat Erfurt ook in het eigen Steigerwaldstadion won, werd de club in de volgende ronde gekoppeld aan Ajax. Helaas voor de club uit de Duitse deelstaat Thüringen eindigde het Europese avontuur hier, en achteraf blijkt dit een zeldzaam hoogtepunt te zijn geweest in de geschiedenis van de club.

Een hoogtepunt dat een vriendschap inluidt

Omdat dit als zo’n hoogtepunt wordt beschouwd, besloot de club in 2014 om FC Groningen uit te nodigen voor een oefenwedstrijd. En dat was niet zomaar een oefenwedstrijd. Na ruim tachtig jaar werd er namelijk afscheid genomen van het oude Steigerwaldstadion. Dit werd groots aangepakt met een tegenstander die zoveel heeft betekend voor de historie van de club. Op uitnodiging van de Erfordia Ultras reisde er een delegatie van de Groningen Fanatics af. Want een uitnodiging voor de afscheidswedstrijd in een oude DDR-bak sla je niet zomaar af. Het beloofde een avond te worden vol emotie, vuurwerk en het begin van een hechte vriendschap.

Een emotioneel afscheid en een nieuwe band

De Erfordia Ultras spraken hun waardering uit voor de Groningse opkomst en bijdrage aan een waardig afscheid van hun geliefde stadion. Dit leverde respect op vanuit Duitse zijde, en na de wedstrijd werden de Groningen Fanatics uitgenodigd, maar niet zonder tussenkomst van de politie. Na een relatief rustige avond dachten zij namelijk in te moeten grijpen tussen beide groepen, die elkaar wilden ‘ontmoeten’ om het één en ander uit te vechten. Nadat het de politie duidelijk werd dat het hier daadwerkelijk om een vriendelijke ontmoeting ging, werd de avond onder het genot van een biertje en goede gesprekken afgesloten. En het klikte.

Van derbybezoek tot hechte vriendschap

In de tijd die daarop volgde, besloten beide groepen daarom het contact goed te onderhouden. Dat contact leidde tot een uitnodiging richting de Erfordia Ultras om de derby tegen Heerenveen te komen bezoeken, en dat bleek het startsein voor vele reisjes over en weer, waarbij ook regelmatig elkaars uitwedstrijden werden bezocht. De vriendschap werd in de loop der jaren steeds zichtbaarder.

De wens om tegen elkaar te spelen in een oefenwedstrijd is al geruime tijd groot bij beide groepen. Maar het komt tegenwoordig nog zelden voor dat oefenwedstrijden openbaar toegankelijk worden gesteld wanneer harde kernen besluiten (of dreigen) aanwezig te zijn. Want in tijden van angstige burgemeesters die vergunningen moeten verlenen en het aanstellen van Frank Paauw, waarmee de middelvinger vanuit de politie richting voetbalsupporters nog groter dreigt te worden, lijkt een wedstrijd tussen beiden een utopie. Maar ondanks deze ontwikkelingen was het op 13 juli toch zover.

Een oefenwedstrijd vol passie en pyro

Ondanks dat de oefenwedstrijd van vandaag niet dezelfde belangen had als ruim 30 jaar geleden, hing er een uitbundige sfeer. Naar de oefenwedstrijd waren namelijk naar schatting zo’n 1.000 supporters uit Erfurt afgereisd, en het sportpark werd verder aangevuld met zo’n 2.000 FC-supporters. Daarmee was Sportpark Oostindië in Leek ruim van tevoren uitverkocht. En het mag dan wel scheißwetter zijn, beide supporters lieten zich er niet van weerhouden er een enorm feest van te maken.

https://www.youtube.com/watch?v=IQkOxCqYmFA

Even voor de aftrap verscheen er een groot doek met daarop de tekst ‘Ultras’ en de logo’s van beide clubs. Terwijl het prachtige doek vanuit het publiek veelvuldig werd gefotografeerd, klonk met het afschieten van een knal het startsein voor een pyroshow met veel rook. Negentig minuten lang werden diverse liederen vanuit de clubs door beide nationaliteiten over en weer meegezongen, en het feest zette zich na afloop van de wedstrijd voort in Groningen-Stad. Daar werd namelijk speciaal voor de gasten uit Duitsland een Noordtribune Groningen x Steigerwaldkurve festival georganiseerd. Het beloofde een feest tot in de vroege uurtjes te worden.

De foto’s in dit artikel zijn niet door onszelf gemaakt, maar afkomstig van verschillende externe bronnen. De foto’s zijn afkomstig van Erfordia Ultras en het archief van Groningen Fanatics.

Joost Westerhof
Joost Westerhof is levenslang FC Groningen-supporter en reist ‘de FC’ graag achterna. Houdt daarnaast van alles wat voetbal mooi maakt en krijgt kippenvel van massaal gezang op tribunes.

Ook leuk om te lezen

Reageren is niet mogelijk.

Volgende artikel:

0 %