Voetbal is geen TV-programma! Het is een uitspraak waar we volledig achter staan bij In De Hekken. Echter hebben we nu al bijna een jaar te maken met Corona. We zijn dus stiekem erg blij dat al onze wedstrijden uitgezonden kunnen worden. ESPN, de betaalde(!) sportzender dreigt nu wedstrijden uit de vierde periode van de KKD niet uit te gaan zenden. 

Corona treft het land zwaar. Elke dag meldt er zich wel een groep of een individu om te roepen dat het allemaal beter of anders moet. Clubs in Nederland hebben het ook zwaar. Later scheen dus ook het budget van zender ESPN op te zijn.

Speeltijden Betaald Voetbal

In 2020 neemt het Amerikaanse bedrijf Fox Sports over. Rond 2003, toen het bedrijf nog Eredivisie Live heette, werd het nieuwe tijdstip van 12.30 uur geïntroduceerd. Tot dat moment zijn de speeltijden zaterdagavond 20.00 uur en zondagmiddag 14.30 uur. Als je meer wedstrijden kan uitzenden, levert dat uiteindelijk meer geld op voor de clubs. Voor supporters is dat verschrikkelijk. Een verre uitwedstrijd betekent een gebroken nacht. De Pre Match Drinking Session voorafgaand aan de wedstrijd, misschien wel het belangrijkste onderdeel van de wedstrijddag, verdwijnt hiermee. Kortom, het uitbreiden van de speeltijden is goed voor het financiën van de sportzender en de clubs, slecht voor supporters.

ESPN dreigt supporters weer te naaien

Onmogelijk voor uitsupporters

Vanaf die tijd neemt het aantal verschillende speeltijden fors toe. Vrijdagavond 20.00. Zaterdag 18.30, 19.45 en 21.00. Zondag 12.15, 14.30, 16.45 en 20.00. Waar veel van deze tijdstippen voor thuissupporters al lastig zijn, is het voor uitsupporters helemaal onmogelijk. Op vrijdagavond een uitwedstrijd betekent dat je een vrije dag moet opnemen of je club dus niet kan steunen. Voor veel fanatieke supporters is dat laatste geen optie.

Afijn, de afgelopen jaren is het aantal speeltijden fors toegenomen. Clubs en de betaalzenders hebben hier veel van geprofiteerd. Nu wij dankzij Corona niet naar de stadions kunnen, is onze hoop gevestigd op ESPN. In januari lieten zij al weten dat het budget op was om alle duels van de Keuken Kampioen Divisie live uit te zenden. Amper zes weken later meldt ESPN dit wederom.

ESPN dreigt supporters weer te naaien

Genaaid

Ook ESPN zal vast en zeker te lijden hebben onder corona. Sponsorinkomsten zullen ongetwijfeld teruglopen. Dat snappen supporters ook wel. Waar wij echter boos om zijn, is het feit dat ESPN het clubs vervolgens verbiedt om de wedstrijden die niet uitgezonden kunnen worden, zelf uit te zenden. Als Excelsior – Helmond Sport bijvoorbeeld niet wordt uitgezonden door ESPN, dan mogen Excelsior en Helmond Sport dit dus niet op een creatieve manier oplossen.

Fanzine De Rat (NAC Breda) toonde al onbegrip voor deze situatie: Voetbal zonder supporters bestaat niet. Nu moeten we het thuis op de bank volgen, maar als dat al niet meer kan kunnen we net zo goed aan de stadionpoot gaan rammelen. Hopelijk komt ESPN tot bezinning, of de clubs, of de overheid.

ESPN dreigt supporters weer te naaien

Stefan van Leeuwen
Liefhebber van de supporterscultuur, regelmatig te vinden met camera op de tribunes in binnen- en buitenland.

    Ook leuk om te lezen

    Reageren is niet mogelijk.