Actueel

Eindelijk discussie over Jupiler League

jupilerDe volgers van de Jupiler League clubs weten al jaren dat de competitie zoals deze nu is niet naar behoren werkt en eindelijk lijkt dat besef ook door te dringen in het hogere echelon. De directies en raden van commissarissen van de Coöperatie Eerste Divisie (CED) en KNVB gaan vandaag serieus brainstormen over de toekomst van onze tweede divisie. Helaas krijgen we HFC Haarlem, RBC Roosendaal en AGOVV daar niet mee terug, maar het is een goed teken dat men lijkt te willen voorkomen dat nog meer clubs slachtoffer worden van een verkeerde competitieopzet.

Ondanks dat de bedrijfsresultaten van het tweede niveau al vijf jaar een positieve trend laten zien is het natuurlijk pijnlijk dat er de laatste jaren drie clubs zijn gesneuveld. Dat komt enerzijds puur door het gebrek aan belangstelling (hoe pijnlijk dat ook is voor de echte diehards), maar het heeft ook alles te maken met de weinig soepele regelgeving die het kleine clubs onmogelijk maakt om normaal beleid te kunnen voeren. Enkele voorbeelden hiervan zijn het minimale aantal profspelers dat clubs in dienst moeten hebben (minimaal 16!), de vaststaande speeldagen en de strenge accommodatie eisen.

Al deze regeltjes zorgen ervoor dat de clubs die nu in de Jupiler League spelen de eindjes aan elkaar moeten knopen, maar voorkomen ook dat er doorstroming is vanuit het amateurvoetbal. De zaterdag- en zondag hoofdklassers hebben het dankzij hun amateurstatus vaak veel beter voor elkaar dan de gemiddelde Eerste Divisie club en dat weten de spelers die op dat niveau spelen ook. Je kunt beter een maatschappelijke carrière opbouwen en tegelijkertijd goed geld verdienen bij de amateurs dan voor een schijntje in de Jupiler League te gaan spelen. Deze patstelling zorgt ervoor dat er geen enkele ruimte voor groei is en dat is een kwalijke zaak, vooral ook omdat het helemaal niet zo moeilijk lijkt om een beter beleid neer te zetten.

We wensen de wijze heren veel succes toe en we hopen dat ze het niet bij praten houden, er zijn inmiddels wel genoeg clubs kapot gegaan door het onrealistische beleid…

Martijn Benjamin
Oprichter van deze site. Vond voetbal vroeger leuker en is blij dat hij niet de enige blijkt te zijn. Kijkt tijdens voetbalwedstrijden vooral naar de tribunes. Beleefde zijn hoogtepunten als voetbalsupporter halverwege de jaren '90 op de heerlijke staantribune in de Alkmaarderhout. Is in het dagelijks leven eigenaar van 072DESIGN en PGWEAR Nederland.

Reageren is niet mogelijk.

0 %