Actueel

Een seizoenkaart voor Van Gijzel

1658143_orig

De supportersvereniging van Helmond Sport heeft burgemeester Rob van Gijzel van Eindhoven een gratis seizoenskaart aangeboden. De ludieke actie is een antwoord op de verplichtte buscombi voor de wedstrijd tegen Jong PSV. Een korte blik in de geschiedenis leert dat Eindhoven, met Van Gijzel voorop, een behoorlijke aversie heeft tegen voetbalsupporters én dat fans uit Helmond de gevaarlijkste niet zijn.

‘Ook lief tegen FC Eindhoven’

Door de verplichtte buscombi kunnen supporters van Helmond Sport maandag niet met eigen vervoer naar Eindhoven. Daar staat de wedstrijd tegen Jong PSV op het programma. De supportersvereniging vindt de maatregel van Van Gijzel onterecht.

Tegenover Omroep Brabant uit voorzitter Erik van Kilsdonk zijn onvrede: “Eerder dit seizoen speelden we een uitwedstrijd tegen FC Eindhoven. Er gingen toen 200 fans mee en het verliep zonder ongeregeldheden. Waarom zou dat bij Jong PSV anders zijn?”

René van den Nieuwenhof, woordvoerder van de burgemeester, legt het besluit aan IDH uit: “Op basis van wedstrijden uit het verleden weten we hoe Helmond supporters zich gedragen bij FC Eindhoven. Jong PSV is een nieuwe club. Daarmee hebben we geen ervaring en de politie weet niet wat het kan verwachten.”

‘Welkom’ in Eindhoven

De kritiek van Helmond op Eindhoven komt niet uit de lucht vallen. Eindhoven lijkt uit te blinken in het proberen tegenhouden van zo veel mogelijk uitsupporters. In de lichtstad is iedereen welkom, behalve de voetbalfan. Een korte terugblik.

Deze zomer stemt burgemeester Van Gijzel in met de (belachelijke) nieuwe opzet van de Jupiler League, met een paar voorwaarden. Die staan in een brief naar competitiemanager Guus de Jong. Zo moeten negen van de negentien clubs die Jong PSV bezoeken, hun supporters thuislaten. Geen autocombi, geen buscombi, ze zijn simpelweg niet welkom.

Het gaat onder andere om FC Den Bosch, FC Oss, De Graafschap en Jong FC Twente: wedstrijden met een ‘risicoprofiel’. Nieuwenhof meldt ons dat Helmond Sport het rijtje later tot 10 (!) completeerde. Meer dan de helft van de ploegen zouden dus zonder publiek moeten komen; een absurd plan.

Politie boosdoener

Hoewel  Van Gijzel de publieke opinie over zich heen kreeg, blijkt hij in dit geval niet de boosdoener. Volgens Nieuwenhof werd het besluit genomen op advies van de politie. Die dachten niet genoeg mankracht te hebben. Jong PSV kon dus alleen toetreden tot de Jupiler League zonder extra politie-inzet: een schier onmogelijke opgave. De fans waren dus de dupe.

In dezelfde brief vraagt Van Gijzel, waarschijnlijk geïnstrueerd door de politie, aan de KNVB om ook drie wedstrijden van vrijdagavond naar maandagavond kunnen worden verplaatst. Dit vanwege “de mogelijke vermenging met het drukke uitgaansgebied”.

Ophef over Van Gijzel groeit

De ophef groeit als Van Gijzel in september de komst van Ajaxfans blokkeert. Voor de wedstrijd PSV-Ajax geldt een treincombi, maar de NS heeft problemen op het spoor. De KNVB, de gemeente Eindhoven en de landelijke media leggen de schuld vlug in de schoenen van de spoormaatschappij.

Onterecht, blijkt later. Al maanden van tevoren was alles bekend en kwamen NS en supporters van Ajax met alternatieven. Alle moeite ten spijt, de pogingen waren tevergeefs. Van Gijzel wees alle opties af.

Eind 2013 komt Van Gijzel bovendien met kritiek op de UEFA. Die zou te soft voor voetbalhooligans zijn. Als PSV geen supporters wilt ontvangen van een andere club, moet het zich nu verantwoorden voor de UEFA. Van Gijzel zou graag zien dat burgemeesters meer bevoegdheden krijgen in het weren van bepaalde fans.

Jeugdteams fiasco, geen risico

Terug naar de Jupiler League. Gedurende het seizoen blijkt de toevoeging van de jeugdteams een fiasco. Het systeem wordt door velen gekwalificeerd als ‘de reinste vorm van competitievervalsing’. Daarnaast is het ook op supportersvlak een teleurstelling: de wedstrijden voltrekken zich veelal in lege stadions. Ook het risico op geweldsuitbarstingen blijkt niet te bestaan. De gemeente Eindhoven neemt het wijze besluit bij Jong PSV weer bezoekende fans welkom te heten. Ook die van Helmond Sport.

Acht tot tien hooligans

Waarom dan wel een verplichtte buscombi voor Helmond Sport? Op basis van een rapport (2011) van het Auditteam Voetbal en Veiligheid lijkt dit overdreven. We citeren een van de conclusies uit het rapport: “De jonge fanatieke aanhang noemt zich de Hellmond Fanatics. Deze fanatieke supporters leveren in de regel geen problemen op.” In het rapport wordt zelfs de aanbeveling gedaan om het uitsupportersbeleid te versoepelen.

Wel erkent het rapport dat er een ‘risicogroep’ is: “Het project Hooligans in Beeld heeft acht tot tien hooligans in kaart gebracht. Op gezette tijden kunnen er wel ruim vijftig (gelegenheids)hooligans worden gemobiliseerd.”

In de afgelopen jaren kwam Helmond Sport één keer slecht in het nieuws: op 19 mei 2013 sprak een groep jeugdige fans af met supporters van VVV Venlo. De politie was te laat ter plaatse, maar vermoedt dat er een gevecht heeft plaatsgevonden. Blijkbaar zijn er geen oogetuigen en heeft het plukje fans dus niemand lastiggevallen. Wat de politie in Venlo wel duidelijk zag, is dat beide groepen na afloop samen een biertje dronken.

Conclusies

Wie deze discussie gaat winnen, is niet duidelijk. De gemeente zal het besluit van de buscombi voor Helmond Sport niet herzien. Vast staat wel dat burgemeester Van Gijzel blijft worstelen met zijn imago van slechte voetbalgastheer. Je zou het prijzenswaardig kunnen noemen dat de supporters uit Helmond überhaupt nog welkom zijn, maar dat is krom. Het plan om ze te weren was belachelijk.

Overigens is niet alleen Van Gijzel verantwoordelijk; vooral de politie lijkt de komst van uitsupporters te willen beperken tot het minimum. Jong PSV? Leuk, maar we hebben ook al PSV en het uitgaansleven. Het lijkt een logische redenatie maar vergeleken met die twee kostenpotten, stelt een wedstrijd van Jong PSV weinig voor. De destructieve opstelling van de politie is teleurstellend.

Uiteindelijk is de opstelling van de KNVB nog veel triester. Als de politie en gemeente het zover krijgen dat een club 50% van de bezoekers kan weigeren, moet de KNVB het hele plan maar afblazen. Dikke streep erdoor. Behalve dat men totaal voorbijgaat aan de wensen van supporters (de levensader van elke club) is het bovendien een tweede vorm van competitievervalsing en dat kan de bedoeling toch niet zijn.

(Foto via Hellmond Fanatics)

In de Hekken
In de Hekken brengt vanaf 2010 een doorlopende ode aan de voetbalsupporter, en is sinds die tijd één van de grootste websites voor (fanatieke) voetbalsupporters in Nederland en België.

Reageren is niet mogelijk.

0 %