EredivisieVoetbalderbys

Een middag op de B-Side bij Go Ahead Eagles voor de IJsselderby tegen PEC Zwolle

Go Ahead Eagles tegen PEC Zwolle. De IJsselderby. Een van de meest heetgebakerde wedstrijden van Nederland. De derby was de afgelopen jaren goed voor sommige van de beste sfeeracties van Nederland en de rivaliteit tussen beide supportersgroepen lijkt elk jaar alleen maar toe te nemen. De onderlinge wedstrijd stond voor dit seizoen daarom rood omcirkeld in de agenda.

Toch is de rivaliteit tussen beide clubs nog relatief nieuw. Voor de jaren 80 is er eigenlijk vrijwel geen sprake van een derby of haatgevoelens tussen beide clubs. Deels doordat zowel in Zwolle als in Deventer lang een andere rivaal is die veel meer leeft. Voor PEC is dit de strijd met Zwolsche Boys en voor Go Ahead is er, (vooral) in de jaren 70 en 80, een rivaliteit met FC Twente. Pas begin jaren 80 spreekt men voor het eerst van een IJsselderby.

De IJsselderby

In de jaren 90, waarin beide clubs lange tijd samen actief zijn in de Eerste Divisie ontwikkelt de derby zich pas echt tot de felle strijd die het vandaag de dag nog steeds is. Beide supportersgroepen beginnen steeds meer een hekel aan elkaar te krijgen en de onderlinge derby’s mogen rekenen op verhoogde aandacht van de ME. Begin jaren 10 promoveert PEC Zwolle naar de Eredivisie om er vervolgens  ook vrij lang te blijven. Doordat Go Ahead lange tijd in de Eerste Divisie bivakkeert worden derby’s sporadisch, maar zeker niet minder fel.

In het seizoen 2021/22 keert de IJsselderby, dankzij de promotie van Eagles, na een afwezigheid van 5 jaar weer terug. Het wordt voor de supporters uit Deventer gelijk een jaar om nooit meer te vergeten. Thuis wordt de eerste derby met 1-0 gewonnen, waarna in Zwolle door een doelpunt in de laatste minuut met dezelfde score wordt gewonnen. De degradatie van PEC Zwolle is de kers op de taart en Go Ahead Eagles mag zich een tijdlang de koning van de IJssel noemen. De neutrale supporter ziet echter vooral de IJsselderby na een jaar alweer verdwijnen…

Boycot

Gelukkig weet PEC in het eerste seizoen in de KKD alweer te promoveren en zo staat begin dit seizoen de IJsselderby gewoon weer op het programma. De wedstrijd in Zwolle eindigt in 1-1, maar dat is niet waar het na de wedstrijd over gaat. Het gaat in de media vrijwel exclusief over de actie van PEC Zwolle supporters, die op afstand blauwe rookbommen ontsteken in het uitvak en zo de Go Ahead supporters in de groene rook van Zwolle hullen. Heel veel ophef en dan voel je hem eigenlijk al aankomen. Derbyrestricties…

En zo geschiedde. De gemeente Deventer, in overleg met Go Ahead Eagles en de politie Deventer, besluit dat er slechts 200 PEC Zwolle-supporters zijn toegestaan in De Adelaarshorst. Daarnaast eisen ze volledige toegangscontrole plus fouillering en inzage in de lijst van personen aan wie de kaarten zijn verkocht. Dit alles ‘om de derby zo veilig mogelijk te laten verlopen’ aldus de gemeente. De reactie vanuit Zwolle is onvermijdelijk en logisch. Met zo’n aantal en zulke maatregelen heeft het allemaal geen zin. Supporters en club besluiten tot een boycot van de derby.

Café de Huiskamer

Het weerhoudt de supporters er niet van om elkaar in de aanleiding naar de wedstrijd op te zoeken. Twee keer gaan de supporters van PEC naar Deventer om wat huisjes vol te kliederen met ZWH. Ook wordt er een vermist-flyer opgehangen voor de harde kern van Go Ahead Eagles. Een week voor de wedstrijd gaan de hooligans van Zwolle nogmaals langs in de koekstad, ditmaal om Café de Huiskamer aan te vallen. Uiteindelijk komt het niet tot een massaal gevecht, maar het is duidelijk dat de derby weer op scherp staat. Vooral vanuit Zwolle-kant lijken ze echt op zoek te zijn naar een confrontatie.

Iets dat vanwege het uitsupportersverbod in het stadion in ieder geval niet zal gebeuren vandaag. Een opgelegde drooglegging van het stadion is gelukkig nog wel teruggedraaid, waardoor de supporters op de vroege ochtend (12:15 aftrap blijft helemaal kut) hun zenuwen wat kunnen kalmeren met wat gerstenat. Zo worden er al aardig wat pilsjes weggewerkt in de schaduw van de Adelaarshorst. Het is al duizenden keren gezegd, maar blijft toch altijd waar. Het stadion van Go Ahead Eagles is een van de mooiste van Nederland.

Het gebrek aan uitsupporters weerhoudt de supporters van Go Ahead Eagles niet om er wat van te maken vandaag. Zo is er over de gehele lange zijde een sfeeractie voorbereid. Go Ahead Eagles Deventer staat er met de kenmerkende geel-rode achtergrond die ze bij ADHD wel vaker gebruiken. Een adelaar en de skyline van Deventer maken het geheel af. De B-Side zelf is gevuld met rood-gele vlaggen. In de hoek van de lange zijde worden nog 2 losse rookpotjes afgestoken.

Bram van Polen

En nog geen 20 seconden nadat de wedstrijd begonnen is, ligt hij alweer stil. Iemand op de lange zijde kan zichzelf namelijk niet beheersen als rechtsback Bram van Polen, die vandaag zijn 500ste wedstrijd voor PEC Zwolle speelt, zich richting de zijlijn begeeft. Liedjes over de vermeende seksualiteit van het Zwolse boegbeeld klonken eerder al van de tribune, en nu volgt er ook een biertje. De dader vertrekt vervolgens vrijwillig uit het stadion en na enkele minuten pauze begint de IJsselderby dan daadwerkelijk echt.

Met een vliegende start voor de thuisploeg. Bij de eerste de beste aanval besluit de keeper van Zwolle om een aanvaller van Eagles onderuit te schuiven, waardoor de bal op de stip gaat na amper 2 minuten echt voetballen. Iedereen doet de capuchon alvast op voor de naderende bierdouche. Voor niks blijkt even later, want de penalty wordt gekeerd en de Deventerse jassen blijven gewoon droog…

Na een kwartier laat Zwolle van zich horen. Uiteraard niet vanuit het lege uitvak, maar wel vanuit de lucht. Een vliegtuigje vliegt boven de Adelaarshorst met achter zich hangend een tekstdoek. SMS ZWH NAAR 038 & WIN HUISKAMERCONCERT. Een ludieke verwijzing van de Zwolle Hooligans naar de aanval op Café de Huiskamer in de week voor de derby. Zelfs zonder aanwezig te zijn, laten de Zwolle-supporters zo nog wel even van zich horen!

Comedy Capers

Het zijn hoogtepunten in wat zich verder met de minuut meer ontwikkelt tot een doodsaaie derby. Het gebrek aan uitsupporters voor vocale tegenstand en het dramatische en saaie spel op het veld zorgen voor een soort verdoofde sfeer in de Adelaarshorst. Begin tweede helft ontploft het stadion op een gegeven moment wel, maar dit blijft beperkt tot enkele minuten oorverdovend lawaai waarin de spelers worden opgepept om af te jagen.

De rest van de tijd zijn het vooral de gasten van ADHD die proberen wat sfeer erin te krijgen, door constant nummers in te zetten en te klappen. Het heeft helaas weinig effect vandaag, want op een dag als deze is de keerzijde van de meer Engelse sfeer in Deventer te merken. Dat zorgt ervoor dat het soms kan spoken op de Adelaarshorst, maar bij een wedstrijd als deze zorgt het voor veel stiltes.

Die sfeer daalt nog verder richting het nulpunt als Go Ahead Eagles achterin als een soort comedy capers begint te kloten, waardoor PEC Zwolle de openingstreffer op een presenteerblaadje krijgt aangeboden. Het moment dat de bal tegen de touwen knalt laat maar weer zien hoe erg een leeg uitvak bij een derby is. In plaats van extase, gejuich en gekkigheid vieren de spelers van PEC nu hun goal in complete stilte. De Adelaarshorst is een paar seconden lang zo stil als tijdens een minuut stilte.

Handsbal

Daarna is het vooral frustratie wat de overhand neemt. Go Ahead Eagles draait een prima seizoen en is vooral in eigen huis al heel het seizoen fantastisch. En dan zou het precies tijdens de IJsselderby tegen PEC Zwolle mis gaan? Nee, dankzij Sam Kersten. In de allerlaatste minuut van de wedstrijd, nadat PEC alle aanvalsgolven heeft afgeslagen, maakt de verdediger compleet onnodig hands in de 16 waardoor de bal wederom op de stip gaat.

Verlammende spanning bij de supporters van Go Ahead Eagles in de aanloop naar de pingel. Een opstootje tussen de spelers zorgt ervoor dat het allemaal nog langer duurt en het is ondertussen al de 99e minuut wanneer Mats Deijl de bal tegen de touwen schiet. Vreugde en vooral opluchting bij de supporters van Go Ahead Eagles. Een beschamend derbyverlies is gelukkig voorkomen.

Verder was het vandaag helaas een weinig opmerkelijke derby, vooral dankzij het gebrek aan uitsupporters. Het blijft een onbegrijpelijke beslissing, waardoor derby’s in Nederland langzaamaan vernietigd worden. Hopelijk zien we de IJsselderby volgend jaar weer in volle glorie. Mét supporters van beide zijdes!

Lars Smit
Leven lang verliefd op NEC. Helemaal gek van supporterscultuur, vergane glorie en amateurvoetbal.

Reageren is niet mogelijk.

0 %