Een kater van de Jupiler League
Komende vrijdag wordt er weer afgetrapt in de Jupiler League. Het infantiele broertje van de veredelde jeugdcompetitie waar Rupert Murdoch een paar van zijn onfris verdiende dollars in heeft geïnvesteerd. Vier teams zijn er de afgelopen jaren onderuit gegaan in deze kelderdivisie. Vier teams die stuk voor stuk historie meegaven aan de competitie. HFC Haarlem, RBC Roosendaal, AGOVV en SC Veendam zijn er dit seizoen niet meer bij. Toch beginnen we dit jaar de competitie met twintig clubs, mede dankzij druk van FOX. Want wie betaalt bepaalt.
Uiteraard kon het zo niet langer in de Jupiler League. Het niveau was verworden tot de kwaliteit van het product van de sponsor. Prima voor een keer, zit je er elke week aan vast dan ga je op zoek naar betere alternatieven. De titelstrijd werd beslist door faillissementen en niemand buiten Leeuwarden heeft daar beelden van gezien. Het aantal tv-kijkers voor de samenvattingen was schrikbarend laag, schrikbarender nog was dat de clubs moesten betalen om überhaupt op tv te komen. Dat was zeker niet omdat iedereen in de stadions zat, een club als FC Emmen heeft de toeschouwers vierdubbel moeten tellen om tot aantallen boven de duizend te komen.
Komend seizoen is het niet veel beter, al was het maar omdat de Jupiler League clubs verspreid over het gehele weekend spelen. Van vrijdag tot en met maandag worden competitierondes afgewerkt, waarbij de KNVB rekening heeft gehouden met de voorkeuren van de clubs. Behalve bij Sparta dan. De oudste profclub van het land en smaakmaker van de competitie (qua naam, voetballend was het afgelopen seizoen net zo treurig als de reallifesoap) moet vijf keer aantreden op zaterdagmiddag. Een beslissing die Sparta volgens directeur Wiljan Vloet een ton kan gaan kosten.
Ondertussen is de KNVB dolblij met vier nieuwe ploegen. De amateurclub Achilles ‘29 en de tweede elftallen van Ajax, PSV en FC Twente mogen dit maal voor spek en bonen meespelen. Geen degradatie, geen promotie. Weinig aanvullende eisen. Sportief gezien zal een ploeg als Jong Ajax wellicht een meerwaarde kunnen hebben. De Toekomst is aangepast aan de eisen van de KNVB. Risicowedstrijden zullen worden gespeeld in een ongetwijfeld lege, hol klinkende en troosteloze ArenA. FC Twente zal sowieso spelen in een leeg groot stadion, Achilles zal gebruik gaan maken van noodtribunes op het eigen complex. Deze ploegen hebben in ieder geval de zaken redelijk op orde, los van de vraag van de of ze daadwerkelijk iets toe zullen voegen aan de competitie.
Het ideaalbeeld was geweest om twee beloften elftallen toe te voegen, samen met twee amateurteams. Door het afzeggen van Katwijk is er een plaats vrijgekomen die is opgevuld door de talenten van PSV. De vraag is alleen wie hier op zit te wachten. En waar ze dan op dit elftal zitten te wachten. Zaterdag begint voor Jong PSV de competitie, uit bij Sparta. Uiteraard om half vijf, want zo wilde Sparta het niet. Een week later spelen de Eindhovenaren thuis tegen Excelsior. Waar? Dat is nog altijd niet duidelijk. Complete minachting voor de competitie vanuit Eindhoven. Hoe bestaat het dat anderhalve week voor de eerste thuiswedstrijd nog altijd geen duidelijkheid is over de speellocatie?
Niet dat het heel veel uitmaakt voor supporters van de bezoekende ploeg natuurlijk, zij worden immers toch niet toegelaten. De levensgevaarlijke neanderthalers die met hun brandende toortsen menig stadion onveilig hebben gemaakt en zich indekken door zich supporter te noemen van Willem II, FC Den Bosch, FC Oss, Jong Ajax, Jong FC Twente, MVV, FC Dordrecht, Fortuna Sittard of De Graafschap worden buiten de stad gehouden. Zo voorkomt de plaatselijke burgemeester dat Eindhoven bekend zal komen te staan als de plaats waar de bloederige gevechten hebben plaatsgevonden tussen de vier supporters van Jong PSV en de zes van FC Oss. In Eindhoven is overduidelijk geen plaats voor twee teams in één divisie. Jong PSV is nergens gewenst. Niet in het Philipsstadion, niet in het Jan Louwers Stadion van FC Eindhoven en ook niet op de eigen Herdgang.
De KNVB had een proefballonnetje en voordat er een bal heeft gerold in de Jupiler League is de geloofwaardigheid alweer aangetast. Een halve divisie op kunstgras, beloften elftallen in wisselende samenstellingen die degraderen noch promoveren en een volstrekt ongeloofwaardig jeugdteam in Eindhoven. Je zou maar supporter zijn van De Graafschap, VVV, Willem II of Sparta. Dan zou dit toch hét jaar zijn waarin je maar één ding wilt. Weg uit deze puinhopen en zo snel mogelijk graag..