Na de gemakkelijke overwinning in Luxemburg stond vorige week donderdag het tweede EL-kwalificatieduel voor Willem II op het programma. Honderden supporters verzamelden zich in Tilburg om op groot scherm de wedstrijd te bekijken en de ploeg te ondersteunen. 

Wie zich donderdag binnen de stadsgrenzen van Tilburg bevond, is zeker niet ontkomen aan het hoge rood-wit-blauw-gehalte op straat. Niet alleen veel Willem II-supporters waren er in het stadscentrum te vinden, ook de politie was met man en macht aanwezig. Gezien het aantal ME-busjes en agenten op straat, leken zij ervanuit te gaan dat er elk moment een enorme confrontatie tussen supporters van beide clubs zou kunnen ontstaan, echter waren er nergens Rangers-supporters te bekennen. Helaas voor ome agent, ook vandaag kon hij zijn persoonlijke frustraties niet kwijt met de wapenstok gericht op voetbalsupporters.

Olympiaplein

Ongeveer 800 Willem II-supporters bekeken de wedstrijd via een groot scherm op het Olympiaplein, dat zo’n 500 meter van het stadion af ligt. Het viel te merken dat dit een belangrijke wedstrijd voor de Tricolores was. Al drie uur voor de wedstrijd was het plein namelijk goed gevuld. Waar de meeste supporters op het Olympiaplein nog rustig aan het bier zaten, zat de sfeer er bij het Koning Willem II Stadion al erg goed in. De spelersbus van Willem II werd daar door tientallen supporters met veel pyro onthaald.

© Soccrates Images

Pyro

Toen een aantal supporters terugkwamen van het onthalen van de spelersbus, barstte het pas echt los. Tientallen fakkels werden tegelijkertijd ontstoken en het leek erop dat de overwinning al binnen was. Een ding was zeker: buiten het stadion stonden de supporters al met 3-0 voor.

Gedurende de rest van de avond zat de sfeer er zeer goed in. Om de paar minuten werd het zicht van velen opgevuld met een rode gloed van fakkels. Zelfs bij een 0-2 achterstand in de rust leek er nog weinig aan de hand te zijn. Vlak na de rust werd de sfeer echter grimmig. De 0-3 stand op het scorebord had daar weinig mee te maken.

Vlag

Naast de honderden Willem II-supporters waren er ook een aantal gasten vanuit Antwerpen aanwezig. De jongens, waar supporters van Willem II een goede band mee hebben, hadden zoals gewoonlijk ook hun groepsdoek mee. Deze vlag, met daarop een jodenster, viel niet bij iedereen in de smaak. Een aantal voorbijgangers hadden deze vlag opgemerkt en waren het op religieus gebied niet eens met de ster op deze vlag, waarop zij besloten om deze vlag in de brand te steken.

Deze gebeurtenis werd direct opgemerkt door tientallen supporters. Zij wilden natuurlijk verhaal halen bij de brandstichters, echter probeerden zij zo snel mogelijk weg te komen van het plein.

Onrustig einde

Na het ‘vlag-incident’ was de wedstrijd nog maar bijzaak. De sfeer werd steeds grimmiger en er braken meerdere opstootjes uit, ook tussen supporters onderling. De politie merkte dat natuurlijk ook op en stond met man en macht al klaar om in te slaan op de supporters. Al snel na het laatste fluitsignaal waren de agenten, samen met politiehonden, bezig om het plein zo snel mogelijk leeg te vegen.

Jord Pingen
7 dagen per week bezig met voetbal. Wekelijks bij Heracles Almelo op de tribune te vinden. Voorstander van sfeeracties mét pyro, tegenstander van commercie en kunstgras.

Ook leuk om te lezen

Reageren is niet mogelijk.