Dutch Fanatics zetten goede eerste stap tegen fanatiek Polen
Het blijft toch een bijzonder fenomeen. De sfeer bij het Nederland elftal is al decennialang waardeloos. Het nationale elftal is compleet overgenomen door dagjesmensen die weinig hebben met voetbal en fanatieke support. Daar lijken alle voetbalsupporters het over eens. Maar op het moment dat er dan een initiatief komt om daar verandering in te brengen is de reactie toch wel heel vaak hoongelach. Ondanks alle twijfels van anderen zet Dutch Fanatics voorlopig wel gewoon door. De wedstrijd tegen Polen is een mooi meetmoment om eens te kijken hoe deze groep er voor staat!
Het had eigenlijk allemaal al veel eerder moeten beginnen voor Dutch Fanatics. Eind 2019 worden de eerste stappen gezet voor het oprichten van een laagdrempelige groep fanatiekelingen om voor wat andere sfeer bij het Nederlands elftal te zorgen. Begin 2020 worden ook de eerste vlaggen, spandoeken en bandieri’s gemaakt. De uitzwaaiwedstrijd tegen Spanje wordt gekozen als ‘debuut’ voor de groep. Maar dan slaat twee weken voor de wedstrijd het noodlot toe; corona doet haar intrede. Funest voor een beginnend initiatief en bijna twee jaar ligt de boel stil. Nu de samenleving weer op gang begint te komen, begint ook Dutch Fanatics weer op te starten. Hierdoor is de wedstrijd tegen Polen een van de eerste wedstrijden die de groep aangrijpt om zichzelf te presenteren aan het grote publiek.
De Dutch Fanatics
Voor de thuiswedstrijd van Polen in de Nations League is een groep van zo’n 30 man op de been gebracht. Hoewel de interesse bij veel meer supporters lijkt te leven, is het voor velen nog een grote stap om zich ook daadwerkelijk te melden in de Oranje zee. Want ook vandaag is het weer een grote zee aan gekke kostuums. Hier is echter al genoeg over geschreven, dus dit laten we voor vandaag lekker rusten. Vandaag is het tijd voor Dutch Fanatics om zichzelf ook eens te laten zien in het stadion.
Tijdens de opkomst wordt een doek met de naam van de groep omhoog gehouden samen met enkele vlaggen en bandieri’s. Verwijzingen naar Virgil van Dijk, het EK 88 en de V van victorie zijn te zien. Er worden enkele oranje rookpotten afgestoken. Het is een redelijk grote pyro, zoals we die we al jarenlang niet gezien hebben bij het Nederlands elftal. Alleen dat is alweer een stap in de goede richting en een mooi signaal naar andere welwillende supporters.
Neutraal terrein
Hoe die goede richting er ongeveer uit hoort te zien is vandaag duidelijk te zien bij het werpen van een blik op de overkant. Daar zit het uitvak van de Poolse supporters namelijk. In tegenstelling tot een gemiddeld Nederlands uitvak zijn hier veel fanatieke supporters te zien. Bijna evenveel zwart als het Poolse wit. Ook in het uitvak wordt bij de opkomst wat pyro afgestoken. Aan de spandoeken kan je zien dat er meerdere fanatieke groepen aanwezig zijn.
Vooral de wat kleinere clubs laten zich met grote spandoeken van hun beste kant zien. Clubs als GKS Tychy, Stal Rzeszow en Motor Lublin zijn allemaal aanwezig. Dat dit niet altijd vlekkeloos verloopt is ook te zien. Na 10 minuten is er een onderling opstootje in het uitvak, dat na een paar minuten onrust en vechten weer kalmeert. Vervolgens is het weer rustig en gaan de supporters verder met het ondersteunen van het eigen land.
In dit ondersteunen worden ze geholpen door nog een paar duizend supporters. Overal in het stadion zitten namelijk Poolse supporters op de thuisvakken. Er woont natuurlijk een grote Poolse enclave in Nederland en voor hen is dit een unieke kans om hun eigen nationale elftal van dichtbij te zien spelen. Er zijn vakken bij waar meer Polen dan Nederlanders lijken te zitten. Ook het gezang in het stadion komt vaak uit de duizenden Poolse kelen in de Kuip. Het wordt allemaal nog pijnlijker als Polen op een 1-0 voorsprong komt. Overal vieren rood-witte supporters feest. Het lijkt bijna een wedstrijd op neutraal terrein.
Minder clownesk
Deze achterstand is aan de ene kant ook weer een geluk bij ongeluk. Vocaal is het namelijk simpelweg onmogelijk voor de Dutch Fanatics om er bovenuit te komen als het oranje klapvee een “Holland” inzet. Nu de ploeg achterstaat stoppen deze mensen met zingen, waardoor de sfeer meer bepaald kan worden door de fanatieke supporters. Dan zie je ook dat er zeker wel plukjes losse oranje supporters zijn die graag meedoen aan de nieuwe liederen en een ander type support. Het helpt hierbij ook dat de trommelaar zich vaak schikt naar de liederen die de Dutch Fanatics inzet. Hoopvolle ontwikkelingen dus.
Als Nederland dan ook nog eens een 2-0 achterstand weet om te buigen tot een 2-2 gelijkspel begint de sfeer daadwerkelijk te lijken op echte voetbalsfeer! Op meerdere momenten gaat er nog een oranje rookpot af en de liederen worden wat enthousiaster overgenomen door omliggende groepjes voetbalsupporters. Ook bij neutrale voetbalsupporters valt op dat de sfeer vandaag minder ‘clownesk’ is dan tijdens andere wedstrijden. Een mooier compliment kunnen de Dutch Fanatics in dit vroege stadium eigenlijk niet krijgen.
Al met al kunnen we na 90 minuten voetbal in de Kuip de voorlopige balans opmaken. Vocaal is het voor zo’n kleine groep natuurlijk onmogelijk om echt de sfeer 90 minuten lang te bepalen, maar er zijn zeker wel gunstige voortekenen. Het veranderen van de mentaliteit bij het Nederlands elftal is echter een monumentale taak. Zo groot dat veel mensen er niet eens aan durven te beginnen. De Dutch Fanatics zijn er nog lang niet, maar een begin is er wel. En dat is al lichtjaren meer dan er de afgelopen jaren is geweest. Laten we daarom vooral hopen dat dit zich zo doorzet en meer mensen zich gaan aansluiten. Op naar een fanatieker Oranjepubliek!