Actueel

Dressers: football, fashion & music

Afgelopen vrijdag werd tijdens het Amsterdam Dance Event het boek Dressers gepresenteerd. In de Hekken was erbij op deze doordeweekse middag, samen met dressers van onder andere Ajax, Feyenoord, Den Haag, Utrecht, PSV, Almere, Oss en AZ.

De mensen die in de loop van de middag binnendruppelen om een een boek te scoren behoren overduidelijk tot de doelgroep; van de gekleurde Adidas-trainers tot de Connoisseur-parka’s of CP Company-jacks is tot in detail over de outfit nagedacht. Degenen die deze subcultuur – inmiddels wijdverspreid over de hele UK en grote delen van Europa – in gang zetten zijn minder ‘dressed’ dan de meeste bezoekers: een Ralph Lauren-polo en een paar doorsnee Nike-trainers volstaan. ‘Ik moet hier zo veel lopen en we gaan vanavond ook weer stappen, dus qua schoenen heb ik het nu even praktisch aangepakt,’ verontschuldigt Ricky zich.

Motherwell Saturday Service

Ricky Magowan is supporter van Motherwell en één van de jongens die in de jaren ’80 deel uitmaakte van de Saturday Service. De inmiddels bijna 50-jarige Magowan is hoofdauteur van het boek. DreSSers – met de SS die verwijst naar Saturday Service, ‘not to nazi’s’ – beschrijft de opkomst van de casualcultuur in Schotland in het begin van jaren ’80 vanuit het perspectief van Motherwell. In Motherwell noemen ze zich geen casual maar dresser, om aan te geven dat de kleding een belangrijke rol speelt naast voetbal en muziek.

Motherwell FC is een kleine club uit een stadje met slechts 30.000 inwoners onder de rook van Glasgow. Toch was het Motherwell dat een bepalende rol speelde in de opkomst van de dresserscultuur in Schotland, Engeland en daarmee later ook in de rest van Europa. Waar de politie zich rond wedstrijden op skinheads concentreerde, gingen steeds meer jongeren zich heel anders kleden om buiten het zicht van de politie te kunnen reizen en supporters van andere clubs te kunnen treffen voor een confrontatie. In de groep dressers verenigden zich rond wedstrijden van Motherwell FC verschillende kleinere groepen mods, punks en rude boys tot één firm van ruim 100 man, veelal bestaande uit jongeren. Door de smetteloze kleding en de relatief kleinschalige, hechte groep groeide Motherwell uit tot een gerespecteerde mob die bijna overal kon rekenen op forse tegenstand van clubs die zich tegen deze top boys wilden bewijzen.

Bank Holiday naar Blackpool

Naast voetbal is ook het uitgaansleven en de opkomst van de elektronische muziek met raves en het gebruik van xtc en acid/LSD een essentieel onderdeel van de cultuur van de dressers uit de jaren ’80. Het voetbal bleef ook hier een rol spelen. Bij grote feesten, Bank Holidays naar Blackpool of Brighton of zelfs vakanties naar Ibiza of Mallorca kwam het ook regelmatig tot confrontaties tussen verschillende supportersgroepen. Ook deze aspecten komen ruimschoots aan bod in het boek.

Dressers is opgedeeld in drie delen: voetbal, kleding en uitgaan. Het eerste deel is veruit het grootst. Na een introductie over het ontstaan van de dressers in Motherwell worden per jaar de mooiste verhalen verteld en geïllustreerd met foto’s en krantenknipsels: Van Aberdeen-thuis in 1983 via Hamilton-away in 1997 en de Battle of Glasgow in 2003 tot Hibs-home in 2011. Vervolgens volgen pagina’s vol kleding van merken als Stone Island, Barbour, Lyle & Scott en uiteraard de trainers van Adidas. Tot slot komen verhalen en foto’s van de vakanties van de Saturday Service en het nachtleven in Motherwell in Glasgow aan bod, compleet met quotes van betrokkenen en interviews met dj’s als Carl Cox. Het maakt het bijna 300 pagina’s dikke boek, rijk geïllustreerd met unieke foto’s, tot een prachtig document van een fascinerende subcultuur die ook anno 2012 nog altijd in veel Europese stadions te zien is.

Win een gratis exemplaar van Dressers!

Via de Facebook-pagina van In de Hekken verloten we een gesigneerd exemplaar van Dressers! ‘Like’ ons op Facebook door hieronder te klikken en maak kans op dit boek!

Niet gewonnen? Geen nood! Dressers is verkrijgbaar in diverse winkels in Schotland en Engeland, en in Nederland waarschijnlijk binnenkort bij COPA Football in Amsterdam. Het boek is ook online te bestellen via de website. Verkoopadressen en meer informatie is te vinden op de Facebook-pagina van Dressers.

In de Hekken
In de Hekken brengt vanaf 2010 een doorlopende ode aan de voetbalsupporter, en is sinds die tijd één van de grootste websites voor (fanatieke) voetbalsupporters in Nederland en België.

Reageren is niet mogelijk.

0 %