In de actualiteit

Down Schalke’s Memory Lane

Glückauf-Kampfbahn en het Parkstadion zijn twee stadions die tot de verbeelding spreken. Lelijk om de typisch Duitse sintelbanen, prachtig vanwege de geschiedenis die er geschreven is. In het Glückauf-Kampfbahn vierde Schalke de grote successen uit haar bestaan, ooit konden er 70.000 man in en de naam van het stadion geeft gelijk een dubbele betekenis. Het verbindt de mijnwerkers (die elkaar “Glück Auf” toewensten tijdens een nieuwe mijndienst) met de club, maar het geeft ook heel intimiderend aan dat er bij Schalke niets te halen viel. “Glück auf” ermee! Tegenwoordig wordt Glückauf Kampfbahn gebruikt voor amateurwedstrijden en voor de Derby Einsingen tegen Borussia Dortmund.

In de jaren ’70 voldeed Glückauf-Kampfbahn niet meer en verhuisde Schalke naar het Parkstadion. De landskampioenschappen en de grote successen zoals op Glückauf-Kampfbahn bleven uit, en Schalke degradeerde zelfs een paar keer uit de eerste Bundesliga. Eind jaren ’90 won de club wel de UEFA Cup en verkaste kort daarna naar Arena Auf Schalke. Toch is het Parkstadion speciaal. De spelers kwamen met de roltrappen naar beneden en de goedgevulde tribunes kwamen intimiderend over. Natuurlijk mag het doelpunt van Wim Kieft tegen de Ieren tijdens het EK van 1988 niet ontbreken in het lijstje. Kieft zorgde ervoor dat Nederland van de Ieren won en naar de halve finale van dat EK door mocht. Als je niet weet hoe dat EK is afgelopen, ga je eventjes stil in een hoekje staan te schamen.

Stadions met geschiedenis dus. Dat dachten ook twee hekkenhangende redactieleden, los van elkaar. Afgelopen weekend bezocht Dave Schalke 04 – Greuther Fürth (1-2) en maandag ging Martijn op stadionbezoek in het Ruhrgebied. Het leverde enkele hele mooie plaatjes op!

Deze diashow vereist JavaScript.

De nieuwe collectie van PGWEAR is nu verkrijgbaar op PGWEAR.nl, de officiële webshop van het merk voor Nederland en België. Gratis verzending vanaf 50 euro!

Martijn M.
Over de schrijver

Martijn is redacteur en vaste schrijver voor In De Hekken. Daarnaast beheert hij de In De Hekken Instagram pagina. In enkele woorden: Globetrotter, interesse in andere culturen en geschiedenis, fotografie en groundhoppen en een flink gevoel voor rechtvaardigheid. Geen wonder dat hij vaste schrijver is voor de rubriek "Vergane Glorie" en dat hij zijn licht laat schijnen op voetbalwetgeving en voetbal-randzaken in het zuiden van Nederland en België. Check ook zijn zeer interessante website.
  Ook leuk om te lezen...
  Vergane Glorie

  Vergane glorie: toen Poznań nog in bloei stond

  GroundhoppingIn de actualiteit

  Stadion Gospin Dolac - Parel van de Balkan

  DuitslandGroundhoppingIn de actualiteit

  Union Berlin, Unsere Liebe!

  GroundhoppingIn de actualiteit

  Slovan Bratislava na chaotische jaren weer terug in Europa!