Ondergang van een eindtoernooi
Na de FIFA is ook voetbalbond UEFA de schaamte voorbij. Waar de FIFA de WK’s voor 2018 en 2022 verkocht aan respectievelijk Rusland en Qatar heeft de UEFA gistermiddag bekendgemaakt het EK van 2020 door heel Europa te laten spelen. Hiermee viert de bond haar 60-jarig bestaan, maar vooral wordt er met deze opzet weer een flinke bom duiten binnengeharkt door Platini en de zijnen. Verliezer is, zoals wel vaker, de supporter.
In 2016 wordt het Europees Kampioenschap al gespeeld met maar liefst 24 landen. Half Europa is dus present, waardoor er pas enige spanning en spelniveau zal zijn tegen de tijd dat de kwartfinales beginnen. Tegen die tijd heeft de UEFA echter wel al miljoenen aan extra (tv-)inkomsten binnen, omdat het EK nu in 24 in plaats van 16 landen met belangstelling gevolgd wordt. Eerdere EK’s op één plek leverden de UEFA kennelijk niet genoeg op, waardoor elk land voor 2020 één of meerdere wedstrijden van het EK onderdak mag bieden.
Peperdure rondreis door Europa
In de poulefase zou je dus binnen een week in Moskou, Rome en Berlijn kunnen spelen. Daarna volgt bijvoorbeeld een achtste finale in Parijs, een kwartfinale in Zagreb en een halve finale in Madrid, om ten slotte door te vliegen naar Londen voor de finale. Een vermoeiende, vervuilende en bovenal onnodige rondreis door Europa voor spelers, pers en supporters. Supporters zullen het zich praktisch en financieel niet kunnen veroorloven om de hele maand juni kriskras door Europa te reizen, waardoor het aantal supporters van de spelende landen in het stadion veel lager zal liggen dan normaal. Hun plaats wordt ingenomen door lokale voetballiefhebbers. Van een toernooisfeer in de stad of een voetbalsfeer in het stadion zal dus nauwelijks sprake zijn. Thuiswedstrijden zullen omwille van de neutraliteit waarschijnlijk vermeden worden, dus zal er voor iedere wedstrijd sowieso (ver) gereisd moeten worden.
Het EK, ooit een belangrijk toernooi dat in het organiserende land wekenlang voor een gezellige voetbalsfeer zorgde, zal in 2020 worden gedevalueerd tot een haastige Europa League met matige wedstrijden op neutraal en daarmee sfeerloos terrein. Spelers die de finale spelen hebben meer uren gereisd van gevoetbald, terwijl supporters een paar dagen van tevoren peperdure vluchten moeten boeken als hun een land een ronde verder komt. Hilarisch is de uitleg van de UEFA: ”Steeds meer landen dromen van de organisatie, maar dat wordt steeds moeilijker,” zegt secretaris-generaal Gianni Infantino. ”De eisen liggen steeds hoger en de economische situatie maakt het niet eenvoudig.” Drie keer raden wie de eisen stelt en er vervolgens met alle winst vandoor gaat, terwijl iedere poging tot geld verdienen wordt verboden om de UEFA-partners te beschermen. Ook door de uitbreiding van 16 naar 24 teams wordt de organisatie er niet gemakkelijker op.
Spookstadions in Portugal
Opvallend genoeg heeft niemand de UEFA gedwarsboomd in haar plan om het EK te devalueren. Waarschijnlijk zien ook de nationale bonden vooral eurotekens in hun ogen, en hopen ze met hun land een stukje van de taart te kunnen krijgen. Alleen Turkije heeft tegen het plan gestemd. Niet omdat het uitholling van het fenomeen EK vreest, maar omdat het in 2020 graag zelf het toernooi had georganiseerd.
Voordelen van de Champions League-achtige opzet zijn er toch ook. Het organiserende land hoeft zich niet in de schulden te steken om peperdure stadions te bouwen waar nadien niemand meer op zit te wachten. In Portugal spelen clubs als Beira-Mar (Aveiro), SC Braga en Académica Coimbra sinds 2004 bijvoorbeeld in veel te grote en daardoor sfeerloze stadions. Ook zou het EK 2020 misschien kleinere landen de kans bieden een EK binnen de landsgrenzen te organiseren, al verklaarde de UEFA eerder al dat de gastlanden waarschijnlijk de beste landen zullen zijn. Hierdoor vallen landen als Finland of Tsjechië sowieso buiten de boot en krijgen we wedstrijden in de steden en stadions die iedereen al kent.
EK ook in Nederland
De KNVB stelde zich gisteren ook al direct kandidaat, want de bond zou graag een paar EK-wedstrijden naar Amsterdam óf Rotterdam halen, waarbij in het laatste geval natuurlijk wel even een nieuw stadion wordt verwacht. Ervan uitgaande dat de hoogstgeplaatste landen zich zullen kwalificeren zullen naast Amsterdam waarschijnlijk Berlijn, Madrid, Lissabon, Rome, Londen, Amsterdam, Moskou, Zagreb, Athene, Basel, Parijs en Brussel in aanmerking komen om wedstrijden te organiseren. Meer duidelijkheid hierover volgt in het voorjaar van 2013, waarna begin 2014 speelsteden zullen worden aangewezen. Poules zouden bijvoorbeeld in één regio kunnen worden gespeeld, waardoor er in de poulefase niet veel gereisd hoeft te worden. Ook de halve finales en de finale zijn naar verwachting bij elkaar in de buurt. Het EK in meerdere landen is een eenmalig geintje van de UEFA. In 2024 zal het EK gewoon weer op één plek gehouden worden.