Een heerlijk stralend lentezonnetje begeleidt duizenden, voornamelijk in blauw of zwart gehulde, Bosschenaren. De wijken rondom de Vliert lijken langzaam leeg te stromen. De vier lichtmasten lijken als een gids te dienen en de sfeer is goed. In het verlengde van de stadionlaan, aan de noordoost hoek rijden onder zware politiebegeleiding de bussen met Go Ahead Eagles supporters de bussluis richting uitvak binnen. Ondanks dat de bussen al om 15:30 in Deventer vertrokken is het uitvak met 600 kaarten stijf uitverkocht. Aangezien ook de thuisvakken zijn uitverkocht raakt het stadion voor het eerst sinds de play-offs wedstrijd tegen Willem II in 2012 weer het maximale van 6.743 verkochte kaarten aan. Alle ingredienten voor een heerlijke avond.

Den Bosch leeft!

Rondom het stadion heerst een prima sfeer. Geen idee waarom de politie zo nadrukkelijk aanwezig is. Op het fietspad geparkeerde busjes en door de menigte wandelende paarden zorgen voor irritatie. Met de gemoedelijke sfeer voor de wedstrijd onnodig. Bij de hoofdingang strijdt de jeugd in opblaasbare voetbalvelden om de punten en staat een volledig in het blauw gehulde dameskoor heerlijke Nederlandse meezingers te verpesten. Vaders met zoons of dochters aan de hand lopen tussen de in het zwart gehulde M-Side shirts door. Het uur voor de wedstrijd wordt buiten duidelijk wat we al verwachtten. FC Den Bosch leeft.

Uitvak

Vandaag zitten we om deze wedstrijd te beleven verspreid door het stadion. Op de vakken I en R was door het maken van een accountje op de website van Den Bosch nog aan kaarten te komen. In de rij voor een drankje zien we het standaard kat en muisspel tussen het uitvak en enkele thuissupporters. Vanachter een hek showt een met zwart shirt en donkere pet uitgedoste Bosschenaar zijn welvaartsbuikje met Den Bosch tattoo. Het uitvak reageert door een ritmische beweging van de tong tussen de vingers die in V teken voor de mond worden gehouden. Op een enkele aansteker of glas bier na blijft het bij verbale uitingen en de nodige mimiek. Beide partijen lijken het als een welkome aanvulling op de warming up te zien.

Het uitvak is voor de wedstrijd vocaal al stevig aanwezig. Gesteund met twee mega vlaggen en drums worden spelers en club toegezongen. Ondanks dat Den Bosch door het 2-2 resultaat in de eerste wedstrijd een betere uitgangspositie lijkt te hebben straalt er vertrouwen uit het uitvak. Op basis van het spel de eerste wedstrijd ook wel terecht. Het uitvak beslaat ongeveer een derde van de korte zijde en is met hekken van de overige vakken en het veld gescheiden. Aan het veld nog de nodige pinnen die een pitch invasion moeten voorkomen. Ze willen in Den Bosch geen herhaling van de situatie met FC Twente, waar zo’n twintig Tukkers het veld betraden. De spelers eindigen hun warming up en het uitvak ontploft.

M-Side

De spelers komen het veld op. Op de M-Side wordt een doek omhoog gehouden. Een wit doek met in het blauw uitgevoerd de skyline van Den Bosch met links de tekst ‘Voor de kleuren, de club & de faam’ en rechts de draak die het logo van de club siert. Daarachter een aantal blauw witte megavlaggen en begeleidt door vuurwerk op het veld en blauwe rookpotten op de tribunes. Als het vuurwerk voorbij is komen de Bosschenaren het veld op om de installaties op te ruimen. Ondertussen wordt het uitvak van wat extra verwensingen voorzien..

Sfeer

De sfeer is de eerste helft wat gezapig. Beide fanatieke supportersgroepen steunen hun clubs vocaal, maar echt los gaat het niet. De Eagles zingen een wat kansloos ‘Bossche bollenn, homofielen’, en het ‘ze zijn er wel, je hoort ze niet’ vanuit Den Bosch is van hetzelfde niveau. Verder houden de beide supportersgroepen zich echter vooral bezig met het steunen van de 22 op het veld. Naarmate de wedstrijd vordert bemoeien meer en meer Bosschenaren zich met de vocale ondersteuningen en wordt het voor het uitvak steeds lastiger er bovenuit te komen. Zeker met het inbrengen van Vermeij bij Den Bosch en Verheydt bij Eagles neemt de spanning op het veld en de kansrijke momenten voor beide doeken toe, wat een aanjagend effect heeft op de supporters. Vlak voor tijd lijkt het hele stadion de Bosschenaren door de laatste hachelijke momenten heen te willen helpen.

Ontlading

Uitgerekend bij een corner waarbij Verheydt aan de zijlijn aan een hoofdwond wordt geholpen komt de bal voor de voeten van Veldmate. We tellen de laatste minuut en de Deventer aanvoerder ramt de bal langs de uitblinkende Bossche doelman van der Steen. Eagles leidt en het uitvak ontploft. Rode en gele rookpotten worden afgestoken. Spelers, reserves en de half van een tulband voorziene Verheydt sprinten om het hardtst naar het uitvak. Een van de lekkerste dingen die de voetbalgoden ons gegeven hebben zijn ontploffende uitvakken. De Bosschenaren blijven verbijsterd achter. Een deel schreeuwt de 11 blauwen nog naar voren, de rest kijkt vertwijfeld voor zich uit. Na enkele angstige momenten voor beide doelen klinkt het eindsignaal. De spelers van Den Bosch vallen moegestreden neer, terwijl alles wat geel met rood is een tweede zegevierende sprint naar het nogmaals ontploffende uitvak inzet.

Buiten is de frustratie groot. De teleurstelling overheerst de trots. Zodra we buiten komen zien we de ME linies optrekken. Onder andere op de rotonde Victorialaan en Stadionlaan. We zien de paarden in galop naar de andere kant van het stadion lopen. Daar breekt de pleuris uit. Charges van de ME worden beantwoord door stenen, hekken, fietsen, putdeksels en brandjes. Mensen die naar hun auto’s willen die daar staan geparkeerd hebben geen idee wat te doen. De politie weet zich duidelijk geen raad met de gefrustreerde en teleurgestelde Bosschenaren. Wij lopen ondertussen weer naar het station. De bussen met uitsupporters worden via de Stadionlaan afgevoerd richting snelweg. Op weg naar Deventer en volgende week naar Waalwijk. Voor de finale van de play-offs. Den Bosch achter latend in rouw. De troost en trots dat FC Den Bosch weer leeft komt hopelijk voor de Bosschenaren de komende dagen.

van Pogo tot Popo
Van Pogo tot Popo houdt van Ajax, uit en thuis, nationaal en Europees, en heeft een zwak voor alles wat met sfeer rondom voetbalwedstrijden te maken heeft. Is bezig met een boek over derby's en wil de hypocrisie en stemmingmakerij rondom (fanatieke) voetbalsupporters en vooral uitwedstrijden bevechten.

Ook leuk om te lezen

Reageren is niet mogelijk.