Voetbalboeken

De Zlatan van Ede: uit de hand gelopen grap

Het is een zin die oneindig vaak wordt geopperd in het amateurvoetbal: daar zou je een boek over moeten schrijven. Niemand die dat ook daadwerkelijk doet natuurlijk. Of nou ja, bijna niemand. Michael Kerseboom, verzorger bij Ede/Victoria, deed het wel. Ook dit begon als een grap tussen hem en de 40-jarige spits van het eerste elftal: Rameau Heerebout, beter bekend als de Zlatan van Ede. Het eindresultaat is een meer dan 100 pagina’s tellend boek dat zonder meer uniek is in zijn soort. 

Tegenwoordig heeft iedereen en zijn moeder een biografie. Het overgrote deel van die wildgroei aan biografieën is compleet waardeloos. Over Lionel Messi en Cristiano Ronaldo zijn er wel tien te vinden. En zelfs over Frenkie de Jong, slechts 22 (!) jaar oud is al een goedlopende biografie geschreven. Het is nog wachten tot er een 16-jarig talent uit de O19 van Ajax zijn eigen biografie presenteert. Nee, dan Rameau Heerebout. Een man met een verhaal. Volgens de auteur en hoofdpersoon zelf “een klootzak”. 190 centimeter lang en 104 kilo zwaar. De schrik van alle centrale verdedigers in de Zaterdag Vierde Klasse Oost. Een man die pas op zijn 36e zijn debuut maakte in een eerste elftal en op zijn 40ste drie keer in de week urenlang op de behandeltafel van Kerseboom gaat liggen om op zaterdag een potje voetbal te kunnen spelen. Dat is tenminste een man die het beschrijven waard is.

Meer dan een biografie

Hoewel het dus begon als een grap, is het boek er nu daadwerkelijk echt gekomen. Dat alleen al maakt het boek uniek. De lezer moet zeker geen literair hoogstandje verwachten. Het is immers een boek geschreven door een verzorger in zijn vrije tijd. Dat doet niks af aan het feit dat het boek wel oprecht heel leuk is. Het neemt je mee in de onderste regionen van het amateurvoetbal. Lager dan de vierde klasse zaterdag gaat het niet. Het boekt brengt je midden in de kleedkamer van een willekeurige club in Ede. Het is veel meer dan een biografie

En daar zit de werkelijke kracht van het boek. In een voetbalwereld die steeds meer gedomineerd wordt door voorspelbare quotes, lagen mediatraining en een groeiende kloof tussen supporters en spelers, is dit boek een verademing. Een boek over wedstrijden waar de dubbele scheenbeschermers in de tas kunnen, over de partijdige thuisvlagger van de tegenstander, over kansloos 7-0 verliezen en de pure kleedkamerhumor die je nergens buiten een voetbalelftal kan vinden. Het zijn deze zaken die het boek haar charme geven. Gecombineerd met de humor en het plezier die van de pagina’s afspatten, krijg je een heel leuk boek over een uniek mens.

Om de grap nog wat langer levend te houden, kan het boek hier besteld worden. En als dat nog geen motivatie is, gaat de opbrengst ook nog eens naar de zorgmedewerkers. Kopen dus!

Lars Smit
Leven lang verliefd op NEC. Helemaal gek van supporterscultuur, vergane glorie en amateurvoetbal.

Reageren is niet mogelijk.

0 %