Actueel

De terugkeer van de terraces?

Goed nieuws vanuit Bristol. Deze week maakte Bristol City bekend dat het in het vernieuwde Ashton Gate zogenaamde rail seats wil laten installeren. Daarmee is het mogelijk zittribunes om te toveren tot staantribunes –en omgekeerd. Bij de presentatie van de plannen lichtte de club alvast een tipje van de sluier op: een deel van een tribune bleek namelijk al uitgerust te zijn met deze rail seats. De club hoopt nu toestemming van de autoriteiten om het systeem op grotere schaal toe te passen. De Robins zouden daarmee de primeur hebben in Engeland én de Britse campagne Safe Standing voorzien van een flinke impuls.

Uitstervend ras

Staantribunes zijn sinds ‘Hillsborough’ een uitstervend ras aan de overkant van de plas. In de Premiership zijn ze verboden. In de Championship krijgen clubs die nog staantribunes hebben in hun stadion hooguit drie jaar dispensatie (op dit moment geldt dat bijvoorbeeld voor Yeovil Town) terwijl nieuwe stadions in de lagere regionen steeds vaker uit alleen zittribunes bestaan.

Stadionverboden

Terwijl de ‘terrraces’ steeds vaker verdwijnen wordt de roep om de terugkeer ervan, steeds luider. Of het nu gaat om supporters van Chelsea, Man United of Fulham gaat; onder supporters bestaat een toenemende en duidelijke wens van supporters om op z’n minst te kunnen kiezen tussen staan of zitten. Op dit moment staan veel fanatieke fans op, tussen of voor de stoeltjes waardoor gevaarlijke situaties kunnen ontstaan. Ook ontstaat er regelmatig irritatie bij mensen die liever zitten en heeft het gebrek aan staanplaatsen al de nodige stadionverboden opgeleverd. Dat moet en kan anders, aldus de Football Supporters’ Federation (FSF).

Veilige staantribunes

Aangezien de autoriteiten en de clubs altijd hameren op het veiligheidsaspect, wil de FSF met de campagne Safe Standing aantonen dat staantribunes wel degelijk veilig kunnen zijn. De supportersfederatie hoopt dat er zo groen licht komt voor demonstratieprojecten in de twee hoogste divisies.

Gelbe Wand als zittribune

Met de zogenaamde rail seats is het volgens de FSF mogelijk om veilige staantribunes te creëren. Daarbij wordt vaak verwezen naar landen als Duitsland, Oostenrijk en Zweden waar grote delen van tribunes met dit systeem zijn uitgerust en de autoriteiten erkennen dat deze tribunes voldoen aan de veiligheidsvoorschriften. De constructie zorgt er bijvoorbeeld voor dat supporters geen rijen naar beneden kunnen vallen zoals op de ouderwetse staantribunes het geval was. Ook is het vrij eenvoudig om van een staanplaats een zitplaats te maken. Zo wordt bijvoorbeeld de Gelbe Wand van Borussia Dortmund voor Champions League-wedstrijden omgebouwd tot zittribune zodat het stadion aan de UEFA-criteria voldoet.

Win-win

Het Safe Standing-mes snijdt nog dieper aan beide kanten want de stadioncapaciteit gaat immers flink omhoog en hoewel staanplaatsen in de regel goedkoper zijn, nemen de recettes toe. Om nog maar te zwijgen van de extra inkomsten uit de verkoop van stadionvoer en clubartikelen. Een win-win situatie dus.

Getest op rugbyfans

Dat staantribunes veilig kunnen zijn, is inmiddels ook bij de Football League doorgedrongen. Vorige week maakte het orgaan bekend dat het -met steun van een grote meerderheid van de achterban- ook een lobby start bij de overheid voor de introductie van ‘safe standing’ in de twee hoogste divisies. Daar kunnen de plannen van Bristol City een belangrijke rol bij spelen. Als de plannen worden goedgekeurd dan kunnen de rail seats worden getest op de rugbyfans van Bristol Rugby dat na dit seizoen intrekt bij Bristol City. Bij rugby zijn de regels met betrekking tot staan veel soepeler. De club en de FSF hopen dat het initiatief vervolgens de overheid over de streep trekt. En zo niet, dan zullen ze het er zeker niet bij laten zitten.

In de Hekken
In de Hekken brengt vanaf 2010 een doorlopende ode aan de voetbalsupporter, en is sinds die tijd één van de grootste websites voor (fanatieke) voetbalsupporters in Nederland en België.

Reageren is niet mogelijk.

0 %