Actueel

De supporters winnen!

Het is donderdag 31 oktober, op Woudestein verslaat Excelsior verrassend genoeg eredivisionist Go Ahead Eagles. Na de laatste wedstrijd wordt traditiegetrouw de loting verricht. Er komen een paar leuke affiches uit de koker, zoals SC Cambuur – FC Utrecht, AZ – SC Heerenveen en FC Groningen – NEC. Op het eerste gezicht niks aan de hand, prima loting zelfs voor de meeste clubs. Maar een week na de loting ontstaat er paniek bij de beleidsbepalers in Leeuwarden. De enige dag dat de wedstrijd SC Cambuur – FC Utrecht afgewerkt kan worden in Leeuwarden is op woensdag 18 december. En dat is dezelfde dag dat de actie Serious Request van start gaat in het centrum van Leeuwarden. Twee grote evenementen, Serious Request en SC Cambuur – FC Utrecht, op één dag en waarschijnlijk op ongeveer hetzelfde tijdstip. De kopjes van de beleidsbepalers in Leeuwarden draaien overuren. Dan komt er na veel wikken en wegen een besluit vanuit de lokale driehoek van Leeuwarden en de KNVB: de wedstrijd wordt op woensdagmiddag om 15:30 uur gespeeld.

Direct na de bekendmaking van deze belachelijke beslissing volgen er honderden boze en teleurgestelde berichten van zowel Cambuur supporters als FC Utrecht supporters. Maar niet alleen de supporters zijn boos. Ook het bestuur van FC Utrecht en de supportersvereniging van FC Utrecht zijn het niet eens met de beslissing, die overigens genomen is zonder overleg met FC Utrecht. Er moet iets gebeuren aan het tijdstip. En dat gebeurt ook. De wedstrijd wordt verplaats van half 4 naar kwart voor 5. Een wijziging waarmee in principe niemand winst heeft behaald. Behalve de beleidsbepalers, want die hebben geen twee evenementen op hetzelfde tijdstip.

Een onmogelijk tijdstip voor de hardwerkende Nederlander, zo vinden beide supportersscharen. Voetbal is van en voor het volk en dan speel je een wedstrijd niet op woensdagmiddag. Er worden vanuit beide supportersgroepen acties georganiseerd. FC Utrecht supporters kondigen aan om alsnog naar Leeuwarden te komen, maar niet via de combi. Nee, ze komen voor Serious Request, maar komen tegelijkertijd ook om actie te voeren tegen het angsthazen gedrag van gemeente Leeuwarden. Supporters van SC Cambuur organiseren een protestmars. De protestmars werd voor de thuiswedstrijd tegen NEC gelopen. Ongeveer 150 supporters deden mee met de protestmars. Er werd koers gezet richting het huis van de burgemeester. Met veel vuurwerk en gezang naderden ze het huis en wordt er een spandoek geplaatst met de tekst: ’16:45 NEE!’. Kort maar krachtig.

1

Anderhalve week na de protestmars en de aangekondigde actie van FC Utrecht supporters om naar Leeuwarden te komen, komt er nieuws. De wedstrijd zal toch op 18 december om 20:00 uur gespeeld worden. Maar er wordt nadrukkelijk aangegeven dat de protestmars en de aangekondigde acties van FC Utrecht hier geen invloed op hebben gehad. Ongeloofwaardig, maar een overwinning voor de supporters is geboekt. Een mooi bekerduel op een supportersvriendelijk tijdstip. Waarom dit niet direct besloten kon worden, blijft een raadsel. Maar na veel moeite is er wel weer een klein stapje in de goede richting gezet. Op naar verdere normalisatie.

Dit artikel is geschreven door T.M. Foto via Cambuur Culture

Martijn Benjamin
Oprichter van deze site. Vond voetbal vroeger leuker en is blij dat hij niet de enige blijkt te zijn. Kijkt tijdens voetbalwedstrijden vooral naar de tribunes. Beleefde zijn hoogtepunten als voetbalsupporter halverwege de jaren '90 op de heerlijke staantribune in de Alkmaarderhout. Is in het dagelijks leven eigenaar van 072DESIGN en PGWEAR Nederland.

Reageren is niet mogelijk.

0 %