In de actualiteit

De Niedersachsen Derby

In de Hekken Shop

In Schotland troffen Celtic en de Rangers elkaar meerdere keren per jaar voor dé derby van Schotland, het werd bijna teveel van het goede. In Engeland zijn diverse derby’s die 2 of meerdere keren per jaar plaatsvinden en bij ons zijn NEC – Vitesse en Feyenoord – Ajax natuurlijk jaarlijks terugkerende hoogtepunten. In Duitsland, of in dit geval in Nedersaksen heeft men minder vaak kunnen genieten,  37 jaar hebben ze in Hannover en Braunschweig zelfs moeten wachten op de enige echte Niedersachsen streekderby.

Op vrijdag 8 november hebben beide clubs elkaar dan eindelijk weer in de Bundesliga getroffen. Men heeft 10 en 15 jaar geleden voor de beker en in de eerste divisie ook tegen elkaar gespeeld, maar toch is deze wedstrijd voor veel rood-groen-witte en blauw-gele supporters heel anders. Een wedstrijd in de Bundesliga, tussen de (vooraf) nummer 11 en de nummer 18 van de competitie. De haat tussen beide clubs is groot. Hannover 96 komt  op “Das Derby” zelfs terug in hun clublied: “96, alte Liebe! Rot steht dir sehr viel besser als gelb-blau!”

Om de voorpret aan te duiden, er zijn in de week voor de derby diverse acties geweest rondom de laatste training van beide elftallen bijvoorbeeld. Met vuurwerk, posters en stickers die in beide steden werden aangeplakt probeerden de supporters over en weer de toon te zetten. Er werd zelfs een “schwein” gevonden vrijdagochtend in Hannover. Een varken met een sjaal om, een Hannover 96 sjaal. Wij zouden het voetbalhumor van de bovenste plank noemen, ware het niet dat het varken aan de andere kant is voorzien van het nummer 1, het rugnummer van Doelman Enke van Hannover 96 die zoals jullie allemaal wel weten niet meer onder ons is. Een uitermate smakeloze actie dus!

Gevonden voorwerp

Tot kort voor de wedstrijd leek het te blijven bij ludieke en ludiek bedoelde, smakeloze acties, helaas is het echter op het treinstation en in en om het stadion flink uit de hand gelopen; gesneuvelde ruiten van bussen, gewonde supporters en politiemensen zijn het resultaat van de al weken durende provocaties over en weer. De 700 man politie die in Hannover op de been zijn werkten uiteraard ook niet mee om de opgefokte stemming in te dammen. Het vuurwerk en de tifo acties bij aanvang van de wedstrijd maakten gelukkig veel goed, evenals de strijd die door de beide teams aanvankelijk werd gestreden. De sfeer was ondanks een nieuw, commercieel stadion zonder hekken, bijzonder ouderwets te noemen, zeker ook door de fanatieke Braunschweig aanhang die luidkeels liet horen hoe zij over Hannover denken, ondersteund met fakkels en vlaggen.

Zoals het vaak is met derby’s zakte het voetbal zelf in de loop van de eerste helft naar een bedenkelijk niveau en dit slaat helaas ook over op het publiek. Een kijkje in Hannover centrum laat zien dat heel Niedersaksen voor de buis of in het stadion zit en zij zullen zich allemaal afgevraagd hebben of dít nou Das Derby is waar ze zolang op hebben gewacht. Een 96-vlag werd in de tweede helft openlijk verscheurd en verbrand, de Hannover aanhang reageerde hierop door met vuurwerk Braunschweig-vlaggen en sjaals te verbranden, eigenlijk de enige “hoogtepunten” in een verder saaie tweede helft van uiteindelijk een teleurstellende Derby die ook nog in 0-0 eindigde, deze uitslag lijkt wel een zegen voor de plaatselijke politie want de aftocht van beide supportersgroepen verloopt snel en soepel.

Zie hier onder een aantal sfeerbeelden:

panorama hannover

Pyro Hannover

Geen kip op straat in Hannover…

Hannover uitgestorven

https://www.youtube.com/watch?v=E-413R1mfyI

retro voetbalshirts
In de Hekken Shop
In de Hekken
Over de schrijver

In de Hekken brengt vanaf 2010 een doorlopende ode aan de voetbalsupporter, en is sinds die tijd één van de grootste websites voor (fanatieke) voetbalsupporters in Nederland en België.
Ook leuk om te lezen...
Derby DaysGroundhopping

Meppen knokt zich naar de 'Derbysieger' titel

In de actualiteit

Rondje langs de velden (week 14)

In de fotoreportages

Een rondje langs de velden (week 51)

In de fotoreportages

Een rondje langs de velden (week 34)