Actueel

De media zijn Helmond Sport wel een excuus schuldig

Het was groot nieuws in 2017. Supporters van Helmond Sport mishandelen familie en zaakwaarnemer van Jong Ajax-speler. Onder meer Het Parool, De Telegraaf en de NOS waren er als de kippen bij om dit artikel op de voorpagina te plaatsen. Volgens de zaakwaarnemer, Stefano van D., ging het om een racistische aanval waarbij de Helmond Sport supporters het specifiek op hem hadden voorzien. Een bericht wat vandaag in de media verscheen zet deze situatie misschien in een iets ander daglicht.

Helmond Sport – Jong Ajax

In het originele artikel kwam een eenzijdig beeld naar voren. Doorgesnoven Helmond Sport supporters waren na de wedstrijd tegen Jong Ajax specifiek op zoek naar problemen. Toen ze op de parkeerplaats vervolgens het Amsterdamse accent van de zaakwaarnemer en familie van Mees de Wit hoorde was het natuurlijk bingo. Zaakwaarnemer Stefano, donker van kleur, moest het hierbij het meeste ontgelden. Hij wist echter te ontkomen naar zijn auto die vervolgens werd beschadigd. De familie van De Wit en een journalist van Ajax Showtime incasseerden wel klappen van de Helmonders. Dit is het beeld wat die dag vanuit alle media naar voren kwam.

Vanuit de supporters van Helmond Sport kwam al snel een reactie. Zij ontkenden ten sterkste dat er een racistische aanleiding was voor de gebeurtenissen van die avond. Zij noemen die gebeurtenissen ook een vechtpartij. Volgens de supportersvereniging zijn er die avond over en weer klappen gevallen op de parkeerplaats. Graag hadden zij gehad dat de situatie in het juiste perspectief wordt geplaatst. Wel wordt er met klem aangegeven dat het niet had mogen gebeuren en worden er excuses aangeboden. Deze tegenreactie komt helaas niet verder dan AT5. De landelijke media hebben schijnbaar geen interesse in een tegenreactie vanuit de supporters.

Stalker van de Ajax-directie

Vandaag verschijnt er op de voorpagina van alle lokale media een ander bericht. Zaakwaarnemer Stefano van D. heeft namelijk maandenlang de directie van Ajax bedreigd en belaagd. Zo wist hij Edwin van der Sar en Marc Overmars onder meer te vertellen dat hij al eens vier jaar opgesloten gezeten heeft en als het moet, hij dit zo weer zou doen. Verder vertelde hij dat hij de mannen vanzelf nog wel een keer op straat tegen zou komen en dat wie niet horen wilt, maar moet voelen. Hij ging zelfs zo ver dat hij de directieleden in hun woonplaats opzocht.

Nu komen de media ook ineens met het feit dat de zaakwaarnemer in 2012 ook al eens onderwerp van aangifte is geweest na het bedreigen van een stadsdeelvoorzitter van Amsterdam Zuidoost. In 2011 ging Stefano zelfs zo ver dat hij een gebiedsverbod kreeg van een half jaar voor het stadsdeelkantoor in Oost. Die keer liepen de dreigementen zelfs zo hoog op dat het stadsdeelkantoor de veiligheid van haar ambtenaren niet langer kon garanderen.

Excuses

Het is met terugwerkende kracht schrijnend dat de media nu pas komen met het nieuws van deze aangiftes. Een dergelijke achtergrond zou in ieder ander geval reden zijn geweest om toch een paar kritische kanttekeningen te plaatsen naast het verhaal van de zaakwaarnemer. In ieder ander geval zou dit reden zijn geweest om hoor en wederhoor toe te passen. Om in plaats van klakkeloos een eenzijdig verhaal te publiceren eens te gaan vragen wat het verhaal vanuit de supporters van Helmond was.

De enige reden dat dit in dit geval niet gebeurd is heeft te maken met het simpele feit dat het voor de media ongelooflijk makkelijk is om voetbalsupporters te criminaliseren. Het is ideaal om de supporters van Helmond Sport neer te zetten als doorgesnoven en racistische gekken die op zoek zijn naar problemen en hierom onschuldige Ajacieden mishandelen. Nu blijkt echter dat het slachtoffer niet bepaald van onbesproken gedrag is als het aankomt op het dreigen met geweld.

Wat er die avond precies gebeurd is buiten het stadion van Helmond Sport zullen wij allemaal nooit weten. Dat is een lot wat slechts is toebedeeld aan de personen die er direct bij waren betrokken. Wij laten ons dus ook niet uit over deze situatie. Wat echter buiten kijf staat is dat het ongelooflijk is dat de media zich klakkeloos hebben laten leiden door één kant van een verhaal, zonder enig achtergrondonderzoek te doen naar de mensen die het claimen. Zeker met de kennis van nu zou het eigenlijk niet meer dan normaal zijn als er excuses gemaakt zouden worden aan de supporters van Helmond Sport, die zonder de basisprincipes van de journalistiek op vreselijke wijze zijn neergezet op de voorpagina van alle grote kranten.

We weten helaas allemaal dat deze excuses nooit zullen komen. Zo werkt het helaas als voetbalsupporter in Nederland.

Lars Smit
Leven lang verliefd op NEC. Helemaal gek van supporterscultuur, vergane glorie en amateurvoetbal.

Reageren is niet mogelijk.

0 %