Actueel

De koeken van Fortuna

Afgelopen weekend stonden mijn socials weer vol met support en supporters. De grote lijn? Repressie in Venlo. Vuurwerk in Tilburg. En rellen in Utrecht. Waar het veel te weinig over ging? De frikandellen van VVV en de koeken van Fortuna!

Venlo

De week begon met de KKD vrijdag. Voor mij een heerlijke avond schakelkanaal of om het bezoeken van een uitpotje van Jong Ajax of een avondje De Koel. Net daar werd deze vrijdag een potje gespeeld waar ik met nieuwsgierigheid naar uit keek, VVV-Venlo – De Graafschap. Waarom? Vanwege de afgelopen twee seizoenen. Op 22 oktober 2021 herdachten beide fanatieke supportersgroepen een overleden superboer met vuurwerk en doeken. Vanuit een gedeelde passie voor, toevallig, een andere liefde. Vrijwel iedereen was dan ook verbaasd dat De Graafschap vorig jaar met vervoersrestricties te maken kreeg. Hun reactie? Een nog dikkere actie organiseren. Met rollen tape worden touwen over het dak van het uitvak gegooid en een hijsdoek wordt omhoog gehesen. Gasten lopen het dak op met blauwe rookpotten en waar de straat vanuit een onterechte angst blauw kleurde, kleurde de Venlose lucht nog blauwer.

Dat was blijkbaar het teken voor de Venlose politie om de supporters van De Graafschap nog strakker aan te pakken. Op de website somt Brigata Tifosi de maatregelen op: Geen megafoon, geen grote zwaaivlaggen, geen 9-persoons busjes en sfeeracties tot maximaal 1,5m hoog. De Doetinchemmers proberen weer hun materialen toch het vak in te krijgen, maar de politie grijpt in. Het gevolg: “Zij die het geprobeerd hebben de megafoon over het hek te geven rijden een politiefuik in. ID-nummers worden genoteerd, de auto wordt op de kop gezet en als klap op de vuurpijl worden de jongens gevorderd om Venlo, onder belachelijke politiebegeleiding, direct te verlaten.” Even voor de duidelijkheid, we hebben het hier over een megafoon.

Ik ben het volledig eens met BT. Op het feit na dat VVV-Venlo hier volgens mij niets te verwijten valt dan. De Venlonaren hebben, als een van de weinige, hun uitvak een stuk supportersvriendelijker gemaakt. En fanatieke supporters stonden in het uitvak broodjes frikandel uit te delen aan de de gasten uit Doetinchem.

https://twitter.com/VVVVenlo/status/1697665993185587235?s=20

Koeken van Fortuna

Naast de frikandellen van VVV en haar supporters was er nog een goed Limburgs voorbeeld van gastvrijheid. Als Ajacied mocht ik met de auto naar het uitvak, in combiland helaas voor ons een uitzondering, zonder tussenstop of verplichte rijrichting. Bij binnenkomst een praatje met de lokale stewards en ontvangen met heerlijke koeken van Fortuna. Waarschijnlijk niet clickbait genoeg voor de media en de verschillende voetbalaccounts, maar ik heb er weinig over teruggezien. De digitale ruimte werd helaas gevuld met supporters van Tilburg en Antwerp met bivaks en vuurwerk op het veld en door golfplaten zakkende Utrechters. En als je goed zoekt zie je de goede voorbeelden. Zoals de ontvangst van Emmen in Doetinchem en Leeuwarden. De frikandellen bij VVV. En de koeken van Fortuna.

En ja. Ik vind pyro tof. En ja. Bij voetbal hoort een rauw randje. Maar de tweets die afgelopen weekend menig tijdlijn vulden geven de beleidsbepalers alle argumenten om weer met (uit)supportersverboden te gaan strooien en vrijheden in te perken. Bij de wens van normalisatie hoort ook de verantwoordelijkheid van supporters.

van Pogo tot Popo
Van Pogo tot Popo houdt van Ajax, uit en thuis, nationaal en Europees, en heeft een zwak voor alles wat met sfeer rondom voetbalwedstrijden te maken heeft. Wil de hypocrisie en stemmingmakerij rondom (fanatieke) voetbalsupporters en vooral uitwedstrijden bevechten.

Reageren is niet mogelijk.

0 %