Actueel

De Graafschap supporters worden shirtsponsor van eigen club

De Graafschap is sowieso al één van de clubs in Nederland waar dwars door alle vercommercialisering heen, de supporters hun eigen clubimago in stand weten te houden. Met de Brigata Tifosi hebben ze een fanatiek sfeerteam dat tot de top van de Nederlandse tifosi behoort, het stadion zit altijd vol en met de supporters boven op het veld is De Vijverberg een voetbalstadion zoals wij het graag zien, al waren een paar hekken natuurlijk wel mooi geweest.

Nu bewijzen ze daar in de Achterhoek dat deze club, als één van de weinige nog echt van het volk is. Dankzij een groots opgezette supportersactie, waarbij ook de sponsoren (supporters met een bedrijf, zoals ze die daar graag noemen) een duit in het zakje hebben gedaan om de supportersactie te laten slagen. Zojuist presenteerde De Graafschap haar nieuwe shirt met de supportersslogan D’RAN erop. Uniek, zeggen wij dan.

Speciaal voor In de Hekken werkte de actiegroep van De Graafschap supporters mee aan een interview met de redactie van In de Hekken. We spraken met Tjibbe, een 32-jarige Doetinchemmer die al bijna 20 jaar op de fanatieke Spinnekop-tribune staat en tot de initiatiefnemers behoort.

Wat een actie Tjibbe, waar komt dit idee vandaan?
‘De Graafschap is een club met een eigen imago, een totaal eigen aanhang, eigen sfeer en met een hele lage drempel tussen club, spelers, sponsoren en supporters. De club is van het volk. En nee, wij zijn geen Feyenoord met 40.000 fans uit het hele land. We zijn ook geen Heerenveen waar fans naar het stadion komen puur om Fries te zijn. En we zijn al helemaal geen Vitesse die hun de hele hart, passie, ziel en zaligheid zo maar verpatsen aan een Oost-Europeaan voor een beetje succes. Nee, wij zijn De Graafschap, de grootste kleine club van Nederland, met hondstrouw publiek. Als je dan, tijdens een bakje koffie met het bestuur hoort dat een nieuwe shirtsponsor erg lastig wordt, dan weten supporters en lokale sponsoren elkaar in de Achterhoek meteen te vinden.’

Wat is precies de bedoeling van deze actie?
‘De Graafschap heeft 18 wedstrijden lang geen shirtsponsor. Die wedstrijden gaan we vullen door de supporters shirtsponsor te laten worden. Als fundament voor die actie, hebben tientallen sponsorende supporters in de afgelopen weken gezegd: mijn Graafschaphart is ook een supportershart, dus wij leggen geld bij elkaar als een financieel fundament onder de actie voor en van de fans. Een aanzienlijk bedrag is achter de schermen binnengehaald, zodat De Graafschap vanaf 25 september, thuis tegen Groningen in een shirt speelt met de supportersslogan D’RAN erop. Maar vanaf vandaag is het volledig aan de supporters.’

Als wij het goed begrepen hebben, kunnen supporters hun naam in het klein laten zetten in de letters van het D’RAN-logo op het wedstrijdshirt?
‘Ja, dat klopt. Nu kan de echte supportersactie van start gaan en kunnen de duizenden supporters met hun clubliefde deze actie tot een uniek succes maken. De eerste club waar supporters de shirtsponsor zijn, is dat niet prachtig? Op www.dran.nl kunnen supporters voor 19 euro hun naam op het shirt claimen. Voor 50 euro extra krijgen ze daar het unieke shirt erbij, met dus hun eigen naam erop. En zo ontstaat een actie waar wij als supporters shirtsponsor worden van ons eigen club. Deze club is van het volk, deze clubs is van ons, want De Graafschap dat zijn wij!’

Martijn Benjamin
Oprichter van deze site. Vond voetbal vroeger leuker en is blij dat hij niet de enige blijkt te zijn. Kijkt tijdens voetbalwedstrijden vooral naar de tribunes. Beleefde zijn hoogtepunten als voetbalsupporter halverwege de jaren '90 op de heerlijke staantribune in de Alkmaarderhout. Is in het dagelijks leven eigenaar van 072DESIGN en PGWEAR Nederland.

Reageren is niet mogelijk.

0 %