De ellenlange martelgang voor Roda-supporters
Als succesvolle middenmotor in de Eredivisie gleed Roda JC afgelopen tien jaar af naar de onderste regionen van het Nederlands betaald voetbal. Een overzicht van de lijdensweg die iedere Roda-supporter dit decennium meemaakte. Met als absolute climax de afzetting van de Mexicaanse eigenaar en de bijzondere kracht van de supporters.
Gloriejaren
We gaan terug naar 28 februari 2002. Roda JC speelt in de UEFA-Cup de return tegen AC Milan. In het roemruchte San Siro, waar Feyenoord in 1970 voetbalgeschiedenis wist te schrijven door de finale van de Europa Cup I te winnen van de Schotse kampioen Celtic, het spuugincident van Frank Rijkaard in 1990 met Rudi Völler en waar de Grote Drie – Rijkaard, Ruud Gullit en Marco van Basten – een glorietijd bij AC Milan beleven, wist Roda voor bijna een enorme stunt te zorgen.
Die dag kleurden de pleinen van de Italiaanse modestad geel-zwart en mede onder het toezien van meer dan 2.000 uitsupporters won Roda met 0-1 door een prachtige goal van Mark Luijpers. Door die minimale overwinning moesten penalty’s de doorslag geven. De Kroatische sluitpost Željko Kalac stopte maarliefst twee penalty’s, maar Roda miste er zelfs drie en het sprookje was voorbij. Alhoewel de Kerkradenaren een bijzonder succesje toevoegden aan de historie van het Nederlands voetbal in San Siro, want het ‘kleine’ Roda won van het ‘grote’ Milan.
Verval
Eind jaren negentig en begin jaren 2000 was Roda gewend om Europees voetbal te spelen. Roda was ook in de Eredivisie niet weg te denken en de club was sinds 1973 doorlopend actief in de hoogste voetbalklasse van Nederland. Het doek viel uiteindelijk voor de ‘Koempels’ in 2014, maar het verval begon eerder. Na jaren lang als stabiele middenmotor kwam Roda in 2009 voor het eerst echt in de problemen. Met trainer Harm van Veldhoven redt het team zich nog maar net in de play-offs via strafschoppen tegen Cambuur Leeuwarden. Een startsein van een armoedige periode. Drie jaar later draaien De Limburgers een slecht seizoen en opnieuw volgt play-offs voor degradatie. Uiteindelijk is Mark-Jan Fledderus de held in Kerkrade. Met zijn twee doelpunten in de finale-wedstrijd tegen Sparta Rotterdam ontsnappen de Limburgers opnieuw.
Degradatie
Niet veel later valt het doek voor Roda (13/14). De overwinning in de laatste competitiewedstrijd in Deventer bij Go Ahead Eagles (0-1) was niet genoeg, want in Amsterdam deed N.E.C. het onmogelijke: de ploeg uit Nijmegen speelde 2-2 tegen Ajax, waardoor de Kerkradenaren voor het eerst in de clubgeschiedenis degradeerden. In dat zelfde seizoen werd Ruud Brood vervangen door John-Dahl Tomasson, maar ook laatstgenoemde werd 23 dagen na de degradatie ontslagen. Echter keerde Roda het volgende seizoen terug naar de Eredivisie onder leiding van het interim-duo Regillio Vrede en Rick Plum. In de verlenging van de finale van de play-offs scoorde Tom van Hyfte de winnende goal en promoveerde Roda ten koste van NAC Breda weer naar het hoogste niveau.
In het seizoen 2015/2016 handhaaft de ploeg uit Kerkrade zich met een veertiende plek, maar er is bonje in de club. Oefenmeester Darije Kalezic en technisch directeur Ton Caanen liggen in de clinch en de Bosniër vertrekt. Eén seizoen later spelen De Koempels weer in de in de onderste regionen. Een tumultueus seizoen dat wordt afgesloten met een 1-0 overwinning in de finale van de play-offs tegen aartsvijand MVV Maastricht. Met Huub Stevens als inspiratiebron zegeviert Roda en komt het met de schrik vrij. Het seizoen erop valt de echte genadeklap. Al in de eerste ronde van de nacompetitie vliegen de geel-zwarten eruit tegen Almere City.
Eigenaren
De bloeiperiode van Roda bevond zich onder suikeroom Nol Hendriks. Onder zijn bewind haalde Roda geregeld Europees voetbal en haalde hij goede spelers als Eric van Der Luer, Martin van Geel, Tijjani Babangida, Yannis Anastasiou. Daarbij verkocht hij ook genoeg spelers met winst. Alleen het imago van de textielhandelaar werd met de dag minder. Hendriks wilde een FC Limburg en dat leidde tot veel commotie in Limburg. Niet alleen bij Roda, maar ook bij MVV en Fortuna. Hij was verondersteld dat zonder clubfusie een subtop klassering onmogelijk was. Nol Hendriks overleed op 21 oktober 2017.
De volgende nieuwe redders van Roda waren Frits Schrouff en de Zwitsers-Russische zakenman Aleksei Korateav. Eerstgenoemde was een man van de regio en is groot geworden in het handelen van Aziatische voedselproducten. De Landgravenaar heeft sinds zijn komst al €20 miljoen in de club gestoken om Roda van de ondergang te redden. Met zijn advisieur Huub Mullenders kozen ze samen voor Zwitsers-Russische zakenman Aleksei Korateav als nieuwe investeerder. In ruil voor twintig procent van de aandelen wilde Korateav de Champions League in. Echter had Korateav nog een strafzaak lopen in de Verenigde Arabische Emiraten wegens een ongedekte cheque, waarvoor hij Dubai niet mag verlaten.
Mexciaanse leugenaar
De tijd begon te dringen voor Schrouff en Mullenders en het duo hoopt door het aanstellen van nieuwe eigenaar Mauricio Garcia de la Vega te ontsnappen aan een failissement. De 51-jarige investeerder uit Mexico wil Roda redden nadat zijn poging om de Spaanse derdeklasser Real Murcia over te nemen mislukte. De begroting van Roda was goedgekeurd volgens De la Vega door de KNVB. Alleen de onrust begon te groeien in Kerkrade, want er kwam geen bevestiging vanuit Zeist. Garcia de la Vega probeerde de onrust binnen de club te verzwakken, maar het beloofde geld bleef uit.
Anarchie
De supporters waren het zat. Op vrijdagavond 27 september gebeurt er iets historisch en haast ongekends in de Nederlandse voetbalgeschiedenis: clubeigenaar Mauricio Garcia de la Vega wordt door de supporters uit het stadion gebonjourd. Tijdens de eerste helft van de wedstrijd bleef die gehele Koempeltribune, waar ook de UK (Ultras Kerkrade) zich bevinden, bewust leeg. Dit vanwege de afkeer na de Mexciaanse eigenaar.
Met spandoeken elders verspreidt en vertaald als leugenaar, fraudeur, bedrieger en hoerenjong keerden de fanatieke supporters hun rug. In de rust van de wedstrijd Roda JC – De Graafschap (1-1) werd door stevige aandrang van de supporters de investeerder het stadion uitgezet. De clubleiding liet het toe. Pas buiten het stadion werd Garcia de la Vega onder begeleiding van de politie afgevoerd naar het politiebureau, waar hij later nog aangifte doet wegens mishandeling en bedreiging.
Supporters en personeel pakten zich samen. De maandag erop meldden het volledig kantoorpersoneel in het Parkstad Limburg Stadion zich ziek. De Mexicaanse nachtmerrie werd nog erger nadat Roda een boete kreeg van de KNVB en daarbovenop kregen de Limburgers drie punten in mindering.
Zeggenschap
De functie als twaalde man nemen de Koempels serieus. Als fan van Roda JC zit je al jaren vast in wanbeleid, financiële ellende, degradaties en sportief gezien een laagvlieger in de Keuken Kampioen Divisie. En ook nog eens deze Mexicaanse waanvoorstelling.
Volgens Ronald Waterreus is het allemaal dieptriest en lachwekkend. “De wetteloosheid die deze lui zich denken te kunnen permitteren. Fawlty Towers was het in Kerkrade, maar dan echt. U mag gerust weten dat ik thuis met plaatsvervangende schaamte op de bank zat. Een investeerder bevalt ze niet, dus flikkeren ze hem gewoon even eigenhandig het stadion uit. En geen medesupporter of clubfunctionaris die ingrijpt tegen dit tuig. Sterker: ze kregen vrij baan. Schandelijk. Als de club het al niet was, weet de hele voetbalwereld het nu helemaal zeker: Roda JC is het lachertje van het betaalde voetbal”, vertelt de oud-doelman in zijn column in De Limburger.
Alleen realiseert Waterreus niet dat het voor een Roda-supporter ontzettend veel pijn doet hoe hun club naar de afgrond zakt. Hoelang moeten de supporters nog aan het lijntje worden gehouden? De top kruipt zich weg achter excuses en leugens, maar willen het probleem niet oplossen. Dan doen de trouwe fans het wel en mag de voetbalwereld even schrikken van de macht van de tribunie, het kloppend hart van de club. Hulde!
Dit artikel is geschreven door Danique Eijkenboom, waarvoor dank! Stuur je verhaal in: [email protected]
Lees ook: Wat als mijn cluppie er niet meer is?