Against Modern Football

De Egyptische Tijger

IMG_5770

De Siberische tijger is wellicht de bekendste in zijn soort en daar is ongetwijfeld al onnoemelijk veel over geschreven. Ik wil het daarom hebben over een soort tijger dat minder bekend is bij het grote publiek. Namelijk de Egyptische tijger, ook wel Assem Allam genoemd. Assem Allam is weliswaar van een totaal andere soort maar toont wel degelijk overeenkomsten met zijn Siberische collega. De Siberische tijger blijft soms jarenlang in een vast territorium. Daarnaast houdt de Siberische tijger vijanden op plaatsen waar hij dat nodig acht of hij valt gewoonweg aan. Het aanvallen gaat als volgt: De Siberische tijger sluipt, zoals de meeste katachtigen, maakt daarna een enorme sprong (meer dan 10 meter ver) en hapt vervolgens naar de nek en laat zijn prooi stikken en deze overlijd dan ook vrijwel meteen.

Assem Allam doet nagenoeg hetzelfde. Assem Allam is altijd zeldzaam in zijn soort geweest maar soortgelijken worden steeds vaker gezien in de Engelse Premier League. Maar laten we even bij Assem Allam blijven. Deze tijger blijft ook jarenlang in een vast territorium en wordt voornamelijk gezien in Yorkshire, West Engeland. Qua uiterlijk lijkt Assem Allam niet op de Siberische tijger, al wordt hij wel vaak gezien met een geel-zwarte stropdas om. Zijn prooi bestaat voornamelijk uit een voetbalclub en de daarbij behorende fans en iedereen die voetbalcultuur en voetbalhistorie een warm hart toedragen. Anders dan de Siberische tijger dood Assem Allam haar slachtoffers langzaam, uiterst langzaam.

De in Egypte geboren zakenman studeerde economie aan de universiteit van Hull. Daar leerde hij daadwerkelijk enkel en alleen economisch te denken. In 2010 wordt hij eigenaar van Hull City en in 2013 vertelt hij de fans van datzelfde Hull City letterlijk dat ze de kolere kunnen krijgen en dat hun mening er niet toe doet. Het is immers zijn club en niet die van hun. Commercieel technisch is het voor de club beter om verder te gaan als Hull Tigers. Hoewel de tijger onlosmakelijk verbonden is met Hull City, zijn de supporters van The Tigers hier op zijn zachtst gezegd niet blij mee. Assem Allam is echter van de gemeenste soort. Hij laat zijn prooi erg lang lijden, razen en bloeden. De prooi mag tegen betaling op plaatsen komen waar hij het nodig acht en de tijdstip van aanvallen lijkt dus slechts een kwestie van tijd.

IMG_5764

Vorig seizoen ging ik mee met de reeds befaamde ‘Doingthe116-trip’ met als eindbestemming Hull. Hoewel het KC Stadium nou niet bepaald een bouwwerk is waarvoor je de Noordzee voor over vaart, was het affiche toch een Yorkshire Derby en had Hull City in Leeds United een aantrekkelijke tegenstander van naam en faam. Daarnaast ga ik vooral voor de ‘Engelse beleving’ en die was op de boot al zeker aanwezig middels een goed, en bijna authentiek gezelschap met Engelse pints en veel Engelse verhalen. Deze meneer is met dusdanige ingrediënten dan al snel in zijn sas. De stad Hull versterkte dit gevoel met lekker veel grauw en pauper. Totdat je bij het KC Stadium aan komt. Het gedrocht heeft de buitenkant van een Tesco en een binnenkant van een wachtkamer van een dokterspraktijk. Het authentieke en typerende Engelse gevoel verdwijnt meteen vrijwel meteen. Je vraagt je bij het zien van het stadion meteen af waarom de roofdieren van voor het tijdperk Allam het nodig vonden om het prachtige Boothferry Park te slopen. De wedstrijd bleek vervolgens alleraardigst maar toch was dit het niet waarvoor je het doet. Tijdens de wedstrijd moest ik lange tijd denken aan hoe mijn passie langzaam maar toch ook snel totaal de vernieling in wordt geholpen. ‘Wie snapt mij nu nog!’ wilde ik keihard roepen, het liefst zodat iedereen in het KC Stadium mij hoorde. Na afloop van de wedstrijd bleek toch één iemand mijn klaagzang gehoord te hebben. De meneer van ‘Stadiongebod’ plakte een welbekende sticker van ‘In de Hekken’ op een blinkend zwart stoeltje in het KC Stadium. ‘Against Modern Football’ was met grote letters erop te lezen. Treffender kon het wat mij betreft niet.

IMG_5866

Afgelopen zondag was het Hull City tegen Liverpool. Nog nooit eerder won Hull van het grote Liverpool maar op zondag 1 december 2013 schreef de club geschiedenis. Liverpool werd met 3-1 verslagen. De supporters en de voorzitter Assem Allem juichten gezamenlijk bij elk tijgerlijk doelpunt. Vechtend tegen allerlei club-suppoosten probeerde een groep supporters hun stem en woede te uitten, maar de flauwe grijns op het gezicht van Assem Allam was er met een spandoek niet vanaf te krijgen. Ook de commentator van dienst, die ik doorgaans niet eens zo storend vindt, liet in één opmerking blijken er helemaal niets van te snappen. Hij vond namelijk dat de supporters moesten gaan genieten van deze historische overwinning van hun club. In één zin maakte hij twee hele grote fouten. Het gaat me hierbij om de woorden ‘historie’ en ‘hun’. Twee woorden die juist de problemen van de supporters blootlegt. Ze willen juist dat Assem Allam van de historie van de club afblijft maar dat begreep de commentator van dienst even niet. Het ging hier ook niet over een overwinning van ‘hun’ club. Hun club bestaat eigenlijk nu al niet meer. Iedereen in het KC Stadium leek optisch blij. Alsof je een spelletje ganzenbord wint door vals te spelen. Je wint, maar toch voelt het anders.

December 2017

Doingthe116 organiseert als zijnde reünie een boottrip en opnieuw is Hull de eindbestemming. In 2012 waren de smartphones nogniet bruikbaar geweest, nu is er volop Wi-Fi aan boord. Ik kijk het gezelschap rond. Iedereen is bezig met zijn eigen ding. Een ouderwetse pint drinken en lekker dom lullen is ook zo 2012. De één zie ik alvast het programma van de komende wedstrijd lezen, welke digitaal van het scherm van zijn tablet spat. Hull Tigers vs Cardiff Dragons blinkt met neonletters op het scherm. Een ander print zojuist een tienduizendtal stickers uit. Ik kijk nog eens goed. Het is andermaal de meneer van Stadiongebod. Ditmaal is de tekst ietwat veranderd. ‘Against Assem Allam’, prijkt er dit keer op de voorkant. Dit keer geen één sticker. Dit keer doen alle Hull-supporters mee en gaan we gezamenlijk als tijgers vechten tegen het kwaad. Het kwaad dat bij deze club Assem Allam heet.

In 2013 heette de club nog Hull City en in 2013 vond de commentator bij Hull City tegen Liverpool dat de supporters moesten stoppen met hun protesten en dat ze moesten gaan genieten van ‘hun’ historische overwinning op Liverpool. Maar het was niet het stokoude Hull City dat won van het grote Liverpool. Het was het spiksplinternieuwe Hull Tigers van Assem Allam dat zegevierde.

In de Hekken
In de Hekken brengt vanaf 2010 een doorlopende ode aan de voetbalsupporter, en is sinds die tijd één van de grootste websites voor (fanatieke) voetbalsupporters in Nederland en België.

Reageren is niet mogelijk.

0 %