De eenzame tribune
Ik reis regelmatig met de trein vanuit het zuiden naar het westen en noorden van ons mooie land. Als de trein vanuit Weert in volle vaart richting Eindhoven dendert kijk ik altijd naar de spoorbaan aan de linkerkant. En wacht dan tot ik die spooktribune net voor station Eindhoven zie opdoemen. Al meer dan 10 jaar kijk ik vanuit de trein vluchtig naar een tribune waarvan het lijkt dat deze de verkeerde kant op is gebouwd. Een tribune die als een fata morgana oprijst in een kaal landschap van velden en wegen. De spooktribune.
Maar, er is goed nieuws. De tribune schijnt in 2025 gezelschap te krijgen van een heus voetbalveld aan de kant waar nu alleen stenen, kuipstoeltjes en een overkapping te zien zijn. Wat is er gebeurd?
Eigenaar van de tribune is de gemeente Eindhoven. Zij verhuren in 2009 een voetbalcomplex aan RKVV Tongelre. Deze club heeft te weinig ruimte op het complex waar zij speelt. Aan de andere kant van het spoor werd op dat moment een nieuwe wijk gebouwd, Berckelbosch/Tongelresche Akkers.
Tegenvallers
Gemeente en voetbalclub gaan er van uit dat vanuit de nieuwe wijk veel nieuwe leden voor Tongelre zouden komen voetballen. Na korte tijd bleek echter dat dit niet het geval was. Waarop de gemeente besloot om het geplande hoofdveld niet aan te leggen. Maar de tribune stond er al. En twee kunstgrasvelden die met de smalle kant grenzen aan de kantine waarachter de tribune staat.
Het ging steeds slechter met de voetbalclub, onder meer omdat de huizenbouw in de nieuwe wijk stagneerde door de economische crisis op dat moment. Erg pijnlijk voor de in Eindhoven gerenommeerde club die onder andere Eric Viscaal en Naud van Melis voortbracht. De huur kon niet worden betaald aan de gemeente waardoor uiteindelijk een schuld van 144.000 euro ontstond.
Nieuw elan
Begin 2018 stonden er een aantal mensen op die de club wilde redden. Er werd gepraat met de gemeente, en bleek dat er gestaag een toename van leden kwam. Waarop de club haar huur en andere rekeningen weer kon betalen en ook het vertrouwen van de gemeente Eindhoven terug won. Dat leidde tot de toezegging aan de voetbalclub dat in 2022 een nieuwe hoofdveld zou worden aangelegd. Want, de twee bestaande kunstgrasvelden zouden dan sowieso moeten worden vervangen. Het voorstel van de gemeente was om dan één bestaand veld te vervangen en het tweede veld dan voor de tribune aan te leggen. Het huidige tweede veld krijgt dan een buurtfunctie. Uiteraard is dit voorstel positief ontvangen. Ook omdat het bestuur van de voetbalclub inmiddels ook andere organisaties van haar complex gebruik laat maken en daar inkomsten uit genereerd. Eén van die organisaties is de PSV Foundation.
Van RKVV naar SV
Het onderverhuren van het complex aan partijen die niet specifiek voetbalgericht zijn doet de club besluiten om de RKVV voor haar naam te vervangen. Vanaf 1 juli 2021 is het voortaan SV Tongelre. Hierdoor kan men ook andere takken van sport in de vereniging onderbrengen.
In december 2021 krijgt SV Tongelre te horen dat een groot deel van de schuld is kwijtgescholden door de Gemeente. Daar staat tegenover dat pas in 2025 het hoofdveld voor de tribune gaat worden aangelegd. Tegenprestatie is dat de club de resterende huurschuld van 14.400 Euro voor die tijd aflost. En daar heeft men vertrouwen in, het ledenaantal is sinds de reddingspoging van januari 2018 inmiddels verdubbeld.
Vertrouwen in de toekomst
Momenteel kent SV Tongelre 7 seniorenteams (waaronder een vrouwenteam) en 16 jeugdteams. Het eerste elftal voetbalt in de 5e klasse, maar wil zich de komende jaren graag verbeteren. En knipoogt daarbij nadrukkelijk naar de jaren ’60 waarin bij Tongelre regelmatig duizenden mensen langs de lijn staan. De toen nog RKVV speelt dan een aantal jaren in de hoogste twee amateurklassen.
Mijn treinreizen richting Eindhoven zijn vanaf vandaag niet meer hetzelfde. Ik weet nu dat de eenzame tribune hoogstwaarschijnlijk een hoofdveld gaat krijgen. Dat vanaf dat moment gebruikt gaat worden zoals het moet. Ik weet zeker dat ik ook daaraan ga wennen.