Actueel

De Bradford City-stadionramp

Op 11 mei 1985 vond er tijdens de wedstrijd Bradford City-Lincoln City een grote tragedie plaats. Bij een brand in Valley Parade, destijds het stadion van Bradford City, lieten 56 mensen het leven. Ruim 200 mensen raakten gewond. Bradford was al zeker van de titel in de Engelse derde klasse, waar ook Lincoln nergens meer voor speelde. Wat voor ruim 11 duizend mensen een mooie dag moest worden, liep uit in een groot drama: De Bradford City-stadionramp.

De Bradford City-stadionramp

Het was een supporter die nietsvermoedend zijn sigaret naar beneden gooide. Deze kwam op een berg afval onder de tribune terecht, welke door de jaren heen ontwikkeld bleek te zijn. Vlak voor het einde van de eerste helft was er rookontwikkeling te zien, waarna er ook vlammen uitsloegen. De scheidsrechter legde het spel snel stil, omdat er mensen uit paniek het veld op renden. Het vuur bleek al snel niet meer onder controle, terwijl nog niet de gehele tribune was ontruimd.

Brandend puin

Terwijl duizenden supporters probeerden te vluchten via nooduitgangen, welke afgesloten bleken te zijn, verzamelden veel supporters zich ook op het veld. Ondertussen bleek ook het houten dak, dat de maandag erna door een stalen dak zou worden vervangen, vlam te hebben gevat. Terwijl er puin op de nog aanwezige supporters neerdaalde veranderde de tribune langzaam in een vuurzee. Terwijl er op een tribune nog werd gezongen werden 20 meter verderop de eerste lijken weggedragen. Het was zo heet dat de haren van vele mensen spontaan vlam vatten. Waar 56 mensen de ramp niet overleefden ontvingen 22 supporters later een medaille voor moed.

Achteraf

Bradford City bleek al eens te zijn gewezen op de grote berg afval onder de tribune, maar verwierp destijds alle waarschuwingen. Na de tragedie kwam er ook een nieuwe wet, welke houten tribunes in de Football League verbood. Een rampenfonds dat binnen 48 uur na de ramp werd opgericht haalde ruim 4 miljoen pond op. Op 14 december 1986 werd het stadion heropend.

Een van de overlevenden van de ramp bracht in 2015 een boek uit, waarin hij voorzitter Stafford Heginbotham beschuldigt van het opzettelijk in brand steken van de tribune. Acht van zijn eerdere bedrijven bleken ook in vlammen op te zijn gegaan, waarbij hij telkens een grote som van de verzekeringmaatschappij ontving. Dit werd alleen nooit bewezen.

Dat de 56 mensen die het leven lieten in ieder geval nooit vergeten mogen worden.

 

 

 

 

 

Boy de Haan
Studeert Journalistiek. Heeft een voorliefde voor kleine dorpsclubs, stokoude tribunes en bomvolle uitvakken. Hoopt dat kunstgras ooit in zijn geheel zal verdwijnen.

Reageren is niet mogelijk.

0 %